Zdravie

Pijete často minerálky? Je dobré ich striedať

"Priemerný Slovák vypije ročne približne 65 litrov minerálnej a pramenitej vody a 25 litrov ochutenej minerálnej a pramenitej vody."

TASR, 27. apríla 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Slovensko patrí ku krajinám bohatým na zdroje liečivej a minerálnej vody. Aj preto na Slovensku nemožno nájsť takmer dve identické minerálne vody s rovnakým zložením. Celkovo je na Slovensku 122 uznaných zdrojov liečivej a minerálnej vody, z čoho sa 23 plní do obalov ako prírodná minerálna voda. V porovnaní s Českom je to dvojnásobne viac.

"Minerálna voda tak, ako bola získaná na zdroji, nesmie byť podrobená žiadnej úprave okrem oddeľovania nestabilných zložiek, povolenými metódami za presne stanovených podmienok," hovorí výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd Lucia Morvai. Dnes sa na Slovensku plní okrem minerálnych vôd, asi 40 značiek pramenitých, dojčenských a balených pitných vôd. Výrobe sa venuje približne 30 výrobcov.

Priemerný Slovák vypije podľa údajov asociácie ročne približne 65 litrov minerálnej a pramenitej vody a 25 litrov ochutenej minerálnej a pramenitej vody. V Českej republike je spotreba balenej vody na obyvateľa okolo 48 litrov, kým Taliani vypijú ročne takmer 190 litrov balenej vody.

"Posledné roky sa záujem slovenských spotrebiteľov o pitný režim a správnu hydratáciu zvýšil. Je to obraz celosvetového trendu, podporený silnou propagáciou zdravého životného štýlu. Slováci nie sú výnimkou a čoraz viac siahajú po minerálnej aj pramenitej vode," skonštatovala Morvai. Minerálne vody sa podieľajú na celkovej spotrebe nealkoholických nápojov na Slovensku takmer polovičným podielom.

Vo všeobecnosti platí, že minerálna voda by nemala prekročiť 30 až 50 percent z celkového denného príjmu vody. Minerálne vody je tiež dobré striedať. "Nie z dôvodu nadmerného zaťaženia organizmu minerálnymi látkami, ale preto, že každá minerálna voda má výnimočné zloženie, ktoré má rôzne priaznivé fyziologické účinky na ľudský organizmus. A na Slovensku si máme naozaj z čoho vyberať," vysvetlil gastroenterológ Peter Minárik.

ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: Ochorenie žíl komplikuje život.Odborníci poradia,ako mu predísť
VIDEO: Takto si dopestujete mimoriadne vzácnu hubu večnej mladosti
Máte radi bryndzu? Toto ju robí zdravou
Otehotnenie nemusí byť jediným následkom sexu bez kondómu

Komentáre