Zdravie

Štyri veci, ktoré spraviť po popŕhlení medúzou

"Blíži sa čas letných dovoleniek. A čo dokáže okrem škaredého počasia pokaziť pobyt na pláži? "

Zuzana Lobotková, 3. júla 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Rýchla akcia. To je potrebné, ak vás v mori popŕhli medúza. Čo najskoršia pomoc dokáže zmierniť nepríjemné príznaky. Tu je niekoľko tipov, ako v takomto prípade postupovať. A nie je to len trik známy z filmov - vymočiť sa na poranené miesto.

Odstráňte tŕne


Prvým krokom by mala byť snaha odstrániť z poraneného miesta kúsky chápadiel medúzy. A to tak rýchlo, ako sa len dá. Ak sú priamo na povrchu, môže sa vám podariť opláchnuť ich so slanou vodou. Nie sladkou, ale o tom si povieme neskôr. Taktiež sa môžete snažiť odstrániť tŕne pomocou hrany kreditnej karty.

Zneškodnite jed


Bolesť spôsobuje jed medúz. Tie ho potrebujú na lov koristi, ale vás rozhodne neulovili. Jedu sa zbavíte pomerne jednoducho, hoci nie pomocou vecí, ktoré bežne na pláž nosíte. Opláchnite poranené miesto octom. Druhá možnosť je zamiešať pastu zo sódy na pečenie a morskej, rozhodne nie sladkej, vody a jemne ju natrieť okolo postihnutého miesta.

Stop bolesti


Zabrať by mali aj bežné lieky proti bolesti - zmiernia nepríjemné pocity. Alebo teplý obklad či ponorenie poraneného miesta do teplej vody. Štúdia z roku 2016 dokázala, že v prípade popŕhlenia medúzou má liečba pomocou tepla lepšie výsledky ako chlad. Všetky morské jedy sú citlivé na teplo, takže teplé obklady alebo voda vám pomôžu určite viac než ľad.

Ak spozorujete alergickú reakciu alebo vážne prejavy, ako je nevoľnosť, závrate, horúčka či problémy s dýchaním, mali by ste ihneď vyhľadať lekársku pomoc. Foto: TASR/Martin Baumann


Sledujte vážnejšie symptómy

Aj keď dokáže byť popŕhlenie medúzou neuveriteľne bolestivé, väčšina prípadov si nevyžaduje vyhľadanie lekárskej pomoci. Ak sa vám symptómy zdajú byť pod kontrolou a postupovali ste podľa vyššie uvedených odporúčaní, pravdepodobne nebudete potrebovať iný zákrok. Ak však spozorujete alergickú reakciu alebo vážne prejavy, ako je nevoľnosť, závrate, horúčka či problémy s dýchaním, mali by ste ihneď vyhľadať lekársku pomoc. Určite neváhajte, ak vás medúza zasiahla v blízkosti oka - lekára vyhľadajte ihneď.

Toto nie!


Neoplachujte poranené miesto sladkou vodou. Kontakt slanej vody s postihnutým miestom je v poriadku, no sladká voda môže aktivovať medúzie tŕne. Ranu by ste rozhodne nemali trieť uterákom, pretože aj to môže aktivovať tŕne. A v úvode sme spomínali trik s vymočením sa na popŕhlené miesto - nepomôže to. Odborníci sa zhodujú, že moč neobsahuje chemické látky, ktoré by medúzí jed dokázali neutralizovať tak, ako to robí ocot.

Zdroj: Time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Psychologička: Adolescenti sa cez prázdniny potrebujú aj nudiť
Nová metóda chudnutia vás zbaví polovice nadváhy
ODBORNÍCI: Únik moču trápi okrem seniorov i mladé športovkyne
Cukrovkárov druhého typu pribúda. Dôvodom je zlý životný štýl

Komentáre