Zdravie

Prečo klesá počet spermií? Môže za to moderný svet

"Vedci za posledných 60 rokov spozorovali klesanie množstva spermií u mužov a skúmajú, čo je príčinou tohto stavu."

Zuzana Lobotková, 30. januára 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: healthxchange.com.sg

Vedci tvrdia, že vinníkom sú antikoncepčné látky v pitnej vode. Pohlavný hormón estradiol, ktorý sa nachádza v antikoncepcii, sa dostáva aj cez čističky vôd. Na spermie má väčší vplyv než bisfenol A – plast, ktorý obsahujú obaly, fľaše a plechovky. Táto látka má za následok radu zdravotných problémov, vrátane obezity, cukrovky a rakoviny.

Môžeme za to my?


Bisfenol A dokonca v Európe zakázali pridávať do detských fliaš. Tvrdenia vedcov z Washington State University by mohli pomôcť odstrániť látku aj z iných produktov. Tvrdia, že chemická látka narúša krehkú DNA interakciu potrebnú k vytvoreniu spermie.

Doktorka Pat Huntová však videla väčšie riziko na strane už spomínaného estradiolu. Vedci odhalili, že len za posledných desať rokov množstvo spermií kleslo o 38 percent. Vplýva na to najmä výživa a životný štýl. Dokonca aj u mladých mužov klesla koncentrácia spermií o dve percentá ročne. Tento jav môže byť hrozbou pre pôrodnosť.

V rámci štúdie doktorka Huntová a jej kolegovia podali novorodeným samčekom myší dávku bisfenolu A. Navyše ich vystavili syntetickému estrogén etinylestradiolu. Následne sledovali procesy v semenníkoch samčekov. Proces meiózy, spájanie genetických informácií rodičov, v nich prebiehal podstatne horšie. V dôsledku toho zomierali spermie.

Doktorka Huntová sa dailymail.co.uk vyjadrila: „Tento výskum naznačuje, že tu je dôvod, prečo spermie upadajú. Robíme niečo, čo spôsobuje smrť viacerých buniek, keď sa snažia vytvoriť spermie. Videli sme výsledky z niekoľkých desaťročí. Ale čo niekoľko generácií? Neplodnosť je stále bežnejšia.“

Riziko alebo nie?


Európsky úrad pre bezpečnosť potravín uviedol, že bisfenol A nepredstavuje pre spotrebiteľa žiadne riziko, a to ani pre nenarodené deti, ak berieme do úvahy súčasnú úroveň expozície. Táto látka sa používa na vystuženie určitých plastových potravinových obalov, a teda je pomerne bežná.

Niektoré štúdie naznačujú možné väzby na všetko, od rakoviny cez srdcové choroby, neplodnosť, až po problémy s obličkami a pečeňou. Po prehodnotení Európsky úrad pre bezpečnosť potravín svoje stanovisko zmenil. Uznal, že zvyšky tejto látky by sa mohli dostať do tela z potravín, nápojov, z kozmetiky, vdýchnutím alebo aj vstrebaním cez pokožku.

Úrad však nepripúšťa, že by bol bežný spotrebiteľ vystavený reálnemu riziku, a teda neprichádza do styku s vysokými dávkami bisfenolu A. Teraz je na vedcoch, aby odhalili a dôkazmi podložili príčiny poklesu spermií.

ODPORÚČAME AJ:
Ako prinútite deti, aby zjedli zeleninu? Nechajte ich pohrať sa
Nebojte sa tuku, môže vás ochrániť
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
Test na hladinu cukru urobí už aj dočasné tetovanie
Rozmrazujete mäso v stojatej vode pri izbovej teplote? Nerobte to

Komentáre