Zdravie

Prečo vám tvár sčervenie, keď cvičíte?

"V závislosti na genetickej výbave vašej kože môžete po fyzickej aktivite viac alebo menej očervenieť. "

Zuzana Lobotková, 18. mája 2016 13:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Možno ste si všimli, či už na sebe alebo na iných ľuďoch, že po behu, jazde na bicykli alebo inej fyzicky náročnej aktivite, tvár sčervenie. Ale prečo je to tak?

Teplo a námaha


„Ako sa vaše telo ohreje v priebehu činnosti, vaša telesná teplota, a teda aj teplota kože, sa zvýšia,“ vysvetlil doktor Edward Coyle, riaditeľ Laboratória pre ľudskú výkonnosť pri University of Texas v Austine.
V snahe o ochladenie sú krvné cievy a kožné póry otvorené, čo umožní vašej krvi prúdiť bližšie k povrchu kože. To pomáha ochladzovať krv a tým aj telo. „Ale najmä, ak je koža veľmi bledá, zvýšenie prietoku krvi môže viesť k červenej farbe v lícach,“ dodal Coyle. Jeho výskum ukázal, že vytrvalostní športovci majú väčší prietok krvi do kože počas cvičenia. Červený odtieň vašej tváre nie je len otázkou zvýšeného prietoku krvi. Úlohu zohráva aj chémia vašej pleti.

Keď sa vaše cievy rozšíria, príliv krvi môže spôsobiť, že bunky v koži sa otvoria a uvoľnenia svoj obsah. Tieto obsah sa líši od človeka k človeku a môže zahŕňať typ tukovej zložky s názvom prostaglandín, čo môže prispieť k začervenaniu počas cvičenia (alebo počas rozpačitých momentov). U niektorých ľudí cvičenie môže spôsobiť, že bunky v koži k uvoľnenia histamín, čo môže spôsobiť rozšírenie ciev. Výsledkom je sčervenanie námahou.

Zvyknete si?


Červená tvár pri aktivite je bežná aj pre tých, ktorí trpia rozaceou, čo je diagnóza zahŕňajúca hypersenzitívne krvné cievy a hyperaktívny imunitný systém. Oboje vedie k červenej a zapálenej pokožke, a to práve po cvičení, požití alkoholu alebo dokonca korenených jedál. Bežné je to najmä medzi ženami a ľuďmi so severoeurópskym pôvodom.

Takže množstvo prípadov začervenania tváre môže zaznamenať mnoho príčin, pretože to závisí od mnohých faktorov, počnúc vašimi génmi a nekončiac vašou fyzickou zdatnosťou. A čo by ste s tým mohli urobiť? U ľudí s diagnózou rozacei je k dispozícii lokálna liečba, ktorá môže pomôcť kontrolovať sčervenanie. A pre ostatných, ktorí môžu mať extrémne návaly horúčavy v dôsledku uvoľňovania histamínu, niektoré antihistaminiká môžu pomôcť zmierniť sčervenanie, ak ich užijete pred cvičením.

Najlepšie je však poradiť sa s dermatológom. On vám poradí, čo vám môže pomôcť. Je však možné, že si budete musieť proste zvyknúť a strpieť červené líca. Nie je to nebezpečné – vo väčšine prípadov je to naozaj len kombinácia fyzickej námahy a chémie vašej pokožky.
Zdroj: time.com

ODPORÚČAME AJ:
Pleť potrebuje na jar doplniť vitamíny z ovocia, zeleniny či mlieka
Slováci chcú mapovať molekuly človeka ako jedni z prvých na svete
Trpíte nespavosťou? Vytrénujte svoje telo na spánok
Najviac mikroorganizmov sa na rukách hromadí medzi prstami
Bosé nohy v lete: Pozrite, čo je pre ne dobré a čo nie

Komentáre