Zdravie

Prečo vás vytláčanie vyrážok môže zabiť

"Dermatológovia odhaľujú „nebezpečnú zónu“, odkiaľ sa infekcia môže šíriť do mozgu. Vytláčate si vyrážky z tohto trojuholníka aj vy?"

Zuzana Lobotková, 17. októbra 2016 8:00
Korektorom si prekryte kruhy pod očami a vyrážky. Foto: Očarujúca.sk/Kaja Čemová
Niektorých potrápi akné len v puberte, iných aj v podstatne vyššom veku. A vytláčanie vyrážok vyzerá lákavo. Je to však zlý zvyk, po ktorom môže ostať viac, než len začervenanie alebo jazva. V zriedkavých prípadoch by vás to mohlo aj zabiť. Problémom je oblasť na tvári, akýsi trojuholník, ktorý sa nachádza od časti očí, nosa, kútikov úst a hornej pery.

Krvné cievy v tejto zóne vedú späť do hlavy, a dokonca priamo do mozgu. Infekcia by mohlo viesť k strate zraku, trvalé ochrnutie, alebo dokonca - teoreticky – k smrti. Ak nie je poranené miesto na koži rýchlo a správne ošetrené, môže spôsobiť trombózu alebo krvnú zrazeninu, infekciu, absces v mozgu, ale dokonca aj meningitídu.

Doktor Madan pre Dailymail uviedol, že riziko najvážnejších účinkov je extrémne zriedkavé, no riziko zjazvenia je hlavným dôvodom, prečo sa treba brániť ľudskej prirodzenosti, ktorá velí vytláčať vyrážky. Je to skutočne zločin proti koži? Odpoveď znie - áno. Vytláčanie vyrážok nie je tým najlepším riešením a môže skutočne stav vašej pokožky ešte zhoršiť.

Prečo nestláčať?


Akné je jedným z najčastejších zápalových kožných ochorení u dospievajúcich. Viac ako 80 percent dospievajúcich bojuje s pupienkami. Môže k tomu dôjsť aj v neskoršom veku z mnohých dôvodov, vrátane nerovnováhy hormónov. Mazové žľazy, ktoré sa nachádzajú v koži na báze vlasového folikulu, vylučujú olej (maz) pre mazanie povrchu pokožky a vlasov. Všetky časti tela obsahujú mazové žľazy, len s výnimkou dlaní a chodidiel.

Pôvodne sa predpokladalo, že akné je spôsobené nedostatočnou hydratáciou kožných buniek, ktoré lemujú mazové folikuly. To malo viesť k zhrubnutiu kože a tvorbe drobných komedónov (čiernych a bielych hlavičiek). Ale v tomto uvažovaní došlo v posledných rokoch k posunu.

Pupienky sú ako malé vačky pod kožu, ktoré obsahujú olej, baktérie a zápaly. Stláčanie môže mať za následok natlačenie tohto obsahu do okolitej kože, čo problém ešte zhorší. To môže tiež viesť k infekcii a dočasnému stmavnutiu kože v tejto oblasti. Zápal môže byť taký zlý, že po zahojení kože zostávajú jazvy. A jazvy (na rozdiel od pupienkov) môžu byť trvalé. Ak odoláte nutkaniu vytlačiť vyrážky, pupienky zvyčajne odznejú asi týždeň bez zjazvenia.

„Biely“ obsah sa tiež usadí alebo sám praskne, keď bude pripravený. Ak sú vyrážky naozaj veľké, dermatológ je pripravený poskytnúť okamžitú liečbu, ktorá vás zbaví obsahu pupienkov. Vie vám tiež dať injekciu, ktorá znižuje zápal a pupienok zmizne podstatne skôr.

Nech nevyskakujú


Ak chcete, aby sa vám na pleti nezjavovali pupienky, tu je niekoľko spôsobov, ako môžete mať zdravšiu a jasnejšiu kožu. Dôležité je jesť zdravú, vyváženú stravu s nízkym obsahom cukru. To zahŕňa orechy, strukoviny, ryby, červené mäso, ovocie a zeleninu. Niektoré štúdie naznačujú, že vyššie riziko akné môže byť spôsobené častou konzumáciou mlieka. Či je to naozaj tak, by mal ukázať ďalší výskum.

Je vhodné viesť si denník, či niektorá z pravidelne užívaných potravín priamo nezhoršuje akné a vyhnúť sa im, ak je to tento prípad. Treba si dávať pozor aj na nadmerné čistenie – kefkou či pílingom. Akné sa neobjavuje v dôsledku hromadenia nečistôt a špiny na koži a nemôže sa jednoducho zmyť. Používanie veľkého množstva kozmetických produktov môže zvýšiť podráždenie kože a suchosť, čo vedie k takýmto problémom.

Vyberte si nemastné čistiace prípravky, hydratačné krémy a opaľovací krém, ktoré sú na obale označené ako nekomedogénne. Aj vlasová kozmetika je dôležitá – stavte na prípravky na báze silikónu, nie na tie mastné. Tie totiž zanechávajú pokožku mastnú, čo zhoršuje stav akné. Dobrý príkladom je vlasová kozmetika CHI, ktorá obsahuje látky, ktoré vlasy posilňujú a chránia pred každou tepelnou úpravou.
A rozhodne – nevytláčajte si pupienky.

ODPORÚČAME AJ:
Narazili sme na hranicu? Ľudia sa nikdy nedožijú viac ako 125 rokov
Krvná plazma ako liek proti vráskam? Odpoveďou je drakuloterapia
Začalo sa chrípkové obdobie. Dôležitá je prevencia
Cukrovka postihuje čoraz mladšie deti, takéto má príznaky

Komentáre