Zdravie

Prečo ženy by mali piť pivo? Predsa kvôli zdraviu

"Pivo patrí medzi obľúbené nápoje. Mnoho ľudí si však myslí, že k ženám sa nehodí. Ak však dámam chutí, môžu si ho v rozumnom množstve dopriať aj s myšlienkou na svoje zdravie."

Zuzana Lobotková, 5. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Všetko s mierou. To platí aj pri pití piva. Pre ženy je vraj prospešné, ak si doprajú liter piva týždenne. Viac však nie. Takéto množstvo zlatého moku znižuje riziko srdcových záchvatov, a to až o 30 percent. Potešilo vás to?

Vedci z University of Gothenburg zistili, že pivo ženám prospieva. Dominique Hangeová, ktorá na tomto výskume pracovala, pre dailymail.co.uk uviedla: „Predchádzajúce výskumy ukazujú, že alkohol v miernom množstve môže mať určitý ochranný účinok, ale stále existuje neistota o tom, či je to naozaj pravda. Tak sme naše výsledky porovnali s ďalšími rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení.“

Z ich výskumu síce nedokázali potvrdiť rovnaké pozitívne účinky striedmeho pitia vína, no tomu už bolo venovaných mnoho iných štúdií. Vedci sledovali 1500 žien v priebehu takmer 50 rokov, aby dospeli k svojim záverom. Zamerali sa na skupinu žien stredného veku v rokoch 1968 až 2000.

Tieto ženy mali viesť záznamy o frekvencii a spotrebe piva, vína a liehovín, a to ako od dennej až po nulovú za posledných desať rokov. Taktiež mali popísať svoj zdravotný stav. Výsledky ukazujú, že počas sledovaného obdobia 185 žien malo infarkt, 162 dostalo mŕtvicu, u 160 sa vyvinul diabetes a 345 bola diagnostikovaná rakovina.

Vďaka tomuto sledovaniu sa podarilo odhaliť štatisticky významnú súvislosť medzi vysokou spotrebou liehovín - definovaná ako častejšie ako raz alebo dvakrát za mesiac - a takmer o 50 percent vyšším rizikom úmrtia na rakovinu, v porovnaní s tými, ktorí menej často pijú. Ukázalo sa tiež, že ženy, ktoré raz alebo dvakrát mesačne pili, mali o 30 percent nižšie riziko infarktu, než ženy, ktoré pili pivo niekoľkokrát týždenne, denne, alebo tie, ktoré nikdy pivo nepili.

Mierna konzumácia piva teda zrejme chráni ženy pred infarktom. Vedci však dodávajú, že dôležitá je naozaj striedmosť. Veď sa stačí pozrieť na následky častého a nadmerného požívania alkoholu.

ODPORÚČAME AJ:
Toto sú najlepšie spôsoby, ako prestať fajčiť
Chcete bojovať s rakovinou hrubého čreva? Stavte na brusnice
Riziko cukrovky druhého typu môžu znížiť zdravé raňajky
Šálka tohto nápoja dokáže zahnať úzkosť
OBJAV: Vedci vyvinuli spermie v skúmavke

Komentáre