Zdravie

Prečo ženy prechádzajú menopauzou?

"Menopauza zvyčajne prichádza okolo päťdesiatky. Ale genetika a voľby v otázkach životného štýlu ju môžu priviesť aj skôr."

Zuzana Lobotková, 22. októbra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Odborníci sa domnievajú, že lepšia výživa je príčinou neskoršieho nástupu menopauzy. Menopauza jednoducho znamená zastavenie menštruácie a koniec reprodukčného života ženy. V skutočnosti je univerzálnym rysom všetkých cicavčích samíc. Ale prečo vôbec existuje?

Od počatia


Niektorí ľudia tvrdia, že menopauza uvoľní staršie ženy od hormonálneho rozrušenia a výchovy detí, takže sa môžu starať o vnúčatá. Iní tvrdia, že je jednoducho nastavená podľa toho, ako dlho ten ktorý druh potrebuje viesť deti do nezávislosti, alebo aby sa zabránilo zvýšenému nebezpečenstvu pôrodu v strednom veku. Aby sme presne pochopili, prečo sa to stane, keď sa to stane, musíme ísť späť na začiatok, do čias pred narodením.

Od okamihu počatia, chromozómy definujú pohlavie dieťaťa. X a Y znamenajú chlapca, dva chromozómy X znamenajú dievča. Po asi štyroch mesiacoch má ženský plod už asi 7 až 20 miliónov primitívnych vajíčok vo vaječníkoch. To je najviac, ako ich žena bude mať – v čase, keď ich nemôže použiť. Každé malé vajíčko je vložené do špeciálnej folikuly, čo je dutina naplnená tekutinou. A väčšina týchto dutín postupne zaniká.

Keď sa dosiahne puberta, bude mať žena šťastie, ak bude mať 400 000 zostávajúcich folikulov v dôsledku faktorov, ako sú detské choroby, úrazy ale aj znečistenie životného prostredia. Zakaždým, keď má menštruáciu, jedno vajíčko (alebo niekedy dve) je vypustené, ale to nie je koniec príbehu. Tisíce vajíčok aj naďalej každý mesiac odumierajú. Vo veku 37 rokov zostáva väčšinou 25 000 vajíčok, tento proces eliminácie sa urýchľuje, kým v perimenopauzálnej fáze okolo veku 45 rokov to je asi už len 1000 vajíčok.

Čo sa deje normálne?


Pri normálnom priebehu udalostí mesačné krvácanie alebo menštruácia prichádza pravidelne. Ak žena otehotnie, cyklus sa dočasne zastaví. Všetko beží hladko, pretože telo má vstavané biologické hodiny, ktoré sa riadia kolísavými hladinami hormónov. Všetky ovláda hypofýza, žľaza veľkosti hrášku priamo za hypotalamom. Hypofýza uvoľňuje hormóny, vrátane luteinizačného hormónu a folikuly stimulujúceho hormónu. Tie potom stimulujú pohlavné žľazy, aby uvoľňovali pohlavné hormóny, estrogén a testosterón. Tu je jednoduchý prehľad o tom, čo sa deje v priebehu menštruačného cyklu ženy, ktorý trvá v priemere 28 dní.

Folikulárna fáza: deň 1-13

V prvý deň nízke hladiny oestrodiolu, estrogénu a progesterónu spôsobia, že sliznice maternice degenerujú a potrebujú sa obnoviť. Hladina folikuly stimulujúceho hormónu stúpa mierne, čo stimuluje vývoj niekoľkých folikulov, z ktorých každý obsahuje vajíčka. Zvyčajne sa len jeden folikul ďalej rozvíja. V poslednej etape tejto fázy vaječníky začnú vylučovať viac oestrodiolu, ktorý spôsobuje, že maternicová výstelka sa zahustí.

Ovulačná fáza: deň 13-15

Hypofýza uvoľní nárast luteinizačného a folikuly stimulujúceho hormónu. Približne o 24 hodín neskôr dochádza k ovulácii, keď sa vajíčko uvoľní z folikulu. Niektoré ženy uvádzajú, že cítia tupú bolesť na jednej alebo druhej strane podbruška, práve keď ovulujú. Môže to trvať od niekoľkých minút do niekoľkých hodín. Hladina progesterónu začína klesať.

Luteálna fáza: deň 15-28

Teraz hladiny luteinizačného a folikuly stimulujúceho hormón klesajú. Roztrhané folikuly sa zmenia na telieska produkujúce progesterón, ktorý spôsobuje, že sliznica maternice začne hustnúť v príprave na tehotenstvo. V prípade, že vajíčka nie sú oplodnené, zastaví sa produkcia progesterónu, čo je hormón, ktorý chráni tehotenstvo. Hladina oestrodiolu klesá, čo znamená začiatok nového cyklu.
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Je dobré mať na pamäti, že 28 dní je len priemerná dĺžka menštruačného cyklu. V skutočnosti menštruačné cykly trvajú od 21 do 35 dní. Iba 10 až 15 percent cyklov má presne 28 dní. Od začiatku štvrtej dekády života ženy sa hormonálna aktivita začína meniť. Jedná sa o nástup menopauzy. Perimenopauza, čo je obdobie, ktoré vedie k menopauze, začína okolo veku 45 rokov. Priemerný vek nástupu menopauzy je teraz 51 rokov.

Čo sa deje počas perimenopauzy?


Hladiny estrogénu a progesterónu klesajú, ako sa znižuje stav vajíčok. Najmä folikulárna fáza menštruačného cyklu sa skráti. Samotná menštruácia je potom ľahšia alebo ťažšia ako dovtedy. Vaječníky sa stanú menej citlivými na hormóny vylučované z hypofýzy, takže sa potom vylučuje menšie množstvo pohlavných hormónov.

Uvoľnenie vajíčok sa postupne zastaví úplne. Zaujímavé je, že štúdie ukazujú, že priemerný vek, kedy k tomu dôjde, je neskôr než v minulosti. Existujú rôzne teórie o dôvodoch, ale väčšina expertov to prepája s lepšou výživou a celkovým zdravotným stavom. Z rovnakých dôvodov aj puberta začína skôr. Priemerný vek, v ktorom dievča má svoju prvú menštruáciu, sa znížil o štyri mesiace za každé desaťročie medzi rokmi 1850 až 1950.

Kedy začína menopauza?


Načasovanie prechodu súvisí s veľkým množstvom faktorov, možno dokonca aj na ročnom období, kedy sa dievča narodilo. Jarné deti majú tendenciu dostať sa do menopauzy skôr, ako tie, ktoré sa narodili na jeseň. Či už je to spôsobené teplotou a slnečným žiarením alebo sezónnymi vplyvmi spojenými so stravou alebo vystavovaniu infekciám, nedokáže nikto s istotou povedať. Niektorí odborníci sa domnievajú, že predčasné úmrtia sú najbežnejšie u detí narodených na jeseň. To znamená, že prežili a odovzdajú svoju otužilosť svojim potomkom.

Samozrejme, menopauza môže byť tiež spôsobená faktormi životného prostredia a životného štýlu. Napríklad aj fajčenie môže vyvolať predčasnú menopauzu. Ženy, ktoré fajčia, vystavujú vajíčka vo vaječníkoch chemikáliám, ktoré ich odrovnajú. Cigaretový dym obsahuje chemické látky, nazývané polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré cestujú krvným riečiskom a vstúpia do vaječnej bunky, napádajú je zvnútra - doslova ju prinútia, aby spáchala samovraždu.

Ženy, ktoré dosiahnu menopauzu skôr, sú vystavené väčšiemu riziku infarktu. Menopauza pred dosiahnutím veku 45 rokov znamená asi o 50 percent väčšiu pravdepodobnosť, že bude žena trpieť ischemickou chorobou srdca, alebo že ju čaká infarkt myokardu. Dôvodom je, že hormón estrogén má významný ochranný účinok na srdce.

Menopauza, ktorá sa vyskytuje priemerne vo veku 51 rokov, nastáva, keď telo zastaví prirodzenú produkciu estrogénu a ďalších pohlavných hormónov. Vedci potvrdili svoje poznatky s použitím ľudského ovariálneho tkaniva naštepeného pod kožu laboratórnych myší. Autoimunitné poruchy môžu urýchliť jej nástup a umelú menopauzu možno indukovať chirurgickým odstránením vaječníkov alebo chemoterapiou či ožarovaním.

Genetika môže byť najvýraznejším faktorom, ktorý určuje načasovanie menopauzy. Matky a dcéry môžu mať menopauzu v rovnakom veku. Menopauza je z 85 percent geneticky podmienená. Holandský výskumný tím zhromaždil údaje od 243 nedvojčiat, 22 neidentických a 37 identických dvojčiat. Pre nedvojčatá, vek, v ktorom došli k menopauze, bol z 85 až 87 percent daný genetickými faktormi. U dvojčiat to bolo 70 percent.


Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prečo potrebujeme špeciálne lieky pre mužov a pre ženy?
Narazili sme na hranicu? Ľudia sa nikdy nedožijú viac ako 125 rokov
Vši zničí dezinfekčný šampón, treba vyprať i posteľnú bielizeň
Krvná plazma ako liek proti vráskam? Odpoveďou je drakuloterapia

Komentáre