Zdravie

Predčasne narodených detí pribúda, trápia ich rôzne zdravotné ťažkosti

"Skôr narodené bábätká potrebujú vysokošpecializovanú starostlivosť."

TASR, 23. novembra 2017 11:00
Predčasne narodené deti nemajú ani 37 týždňov.Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Každé desiate dieťa na Slovensku sa rodí predčasne. Za posledných 15 rokov vzrástol počet takýchto bábätiek takmer o tretinu. Ročne príde na svet asi 55.000 novorodencov.


Nepripravené na svet


Predčasne narodené deti nemajú ani 37 týždňov, štandardné tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov. Takéto deti ešte nie sú pripravené pre život mimo maternice, lekári sa im preto musia intenzívne venovať. Upozorňuje na to Svetový deň predčasne narodených detí (17.11.).

"Čím skôr sa deti narodia, tým nezrelšie majú svoje orgány, lekári sa im musia plne venovať," povedala Katarína Maťašová z martinskej neonatologickej kliniky.

Krehké deti


Takéto deti môžu mať v budúcnosti problémy s rečou, poruchy zraku či sluchu. Neskôr sú hyperaktívne, spočiatku majú koliky, problémy s prehĺtaním, trávením či toleranciou výživy, čo spôsobuje poruchy rastu.

"Predčasniatka" sú oveľa častejšie ohrozené infekciami, najmä dýchacích ciest, v dospelosti môžu mať častejšie zvýšenú inzulínovú rezistenciu, krvný tlak a zníženú reprodukčnú schopnosť.

Skôr narodené bábätká potrebujú vysokošpecializovanú starostlivosť. Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


V starostlivosti odborníkov


Skôr narodené bábätká potrebujú vysokošpecializovanú starostlivosť. Aj vďaka nej sa dá predísť mnohým zdravotným komplikáciám. Ponúkajú ju perinatologické centrá, vďaka ktorým prežije väčšina takýchto novorodencov.

"Ak sa v nich dieťa narodí, pravdepodobnosť života bez dlhodobých zdravotných následkov narastá, hneď od začiatku sa mu totiž venuje špecializovaný tím," povedala Maťašová.

Pod dohľadom pericentier


Na Slovensku je šesť pericentier, a to v Bratislave, Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove. Lekári tam posielajú tehotné ženy s komplikáciami do 32. týždňa. Výnimkou nie sú ani ženy vo vyššom štádiu gravidity s vysokým krvným tlakom či cukrovkou. Odborníci tu sledujú matku počas jej tehotenstva.

Predčasne narodené deti potrebujú dostávať výživu v optimálnom zložení. "Materské mlieko zohráva aj vo výžive nedonosených nezastupiteľnú úlohu. U takýchto bábätiek však nie vždy spĺňa ich osobité potreby, musíme ho preto obohacovať prídavkom bielkovín, minerálov a vitamínov," vysvetlila Maťašová, ktorá spolupracuje s Iniciatívou prvých 1000 dní venujúcej sa oblasti výživy dojčiat a batoliat.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Rakovina hrubého čreva postihuje starých i mladých. Ako sa jej vyhnúť?
Nábeh na rakovinu pankreasu majú fajčiari či obézni a starší ľudia
Ako sa starať o pleť v zime: Pozornosť venujte hlavne tvári a rukám
Antibiotiká nefungujú na všetky problémy. Často ich jeme zbytočne veľa

Komentáre