Zdravie

Predmenštruačný syndróm? Bojujte proti nemu syrom

"Takmer polovica žien má skúsenosti s predmenštruačným syndrómom. A asi päť percent žien pri ňom trpí tak, že nedokáže normálne fungovať. Ako si môžu pomôcť?"

Zuzana Lobotková, 3. júla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica
Medzi bežné príznaky patrí citlivosť pŕs, kŕče, nespavosť, podráždenosť, bolesti hlavy, úzkosť a strata libida. Ale štúdie ukázali, že symptómy PMS možno liečiť prirodzene s kombináciou diétnych zmien, doplnkov a byliniek. Tu je pár rád, ako si uľahčiť pri každomesačných problémoch.

Skúste horčík


Prvou vecou, ktorú pri ťažkom PMS skúsite, by mal byť horčík. Pomôže vám zbaviť sa úzkosti, stresu, pomôže pri bolestiach hlavy a svalových kŕčoch. Štúdie ukázali, že ženy užívajúce 400 miligramov horčíka denne pociťovali preukázateľne napätie, bolesti prsníkov, menej priberali na váhe, až tak netúžili po sladkom, nezažívali závraty a bolesti hlavy spojené s PMS.

Vitamíny B


Užívanie prírodného B-komplexu s horčíkom môže ďalej zmierniť príznaky. Efektívne je to najmä u žien, ktoré pravidelne pociťujú smútok, úzkosť alebo stratu energie. Vitamíny skupiny B telo potrebuje, ak je pod stresom alebo pred menštruáciou. Dostatok vitamínu B môže podľa výskumov zmierniť nepríjemné príznaky PMS až o 35 percent.

A kde ho nájdete? Tiamín v rybách, bravčovom mäse, orechoch a semených, riboflavín zase v syroch, mandliach, hovädzom a jahňacom mäse a mastných rybách. Niacín sa nachádza v hnedej ryži, arašidoch a v tuniakovi. Vitamín B-6 sa dá nájsť v slnečnicových semienkach, pistáciách, morčacom a kuraco mäse, kyselina listová zase v tmavozelenej listovej zelenine, orechoch, fazuli, hrachu, vajciach a v morských plodoch. Na vitamín B-12 je bohaté chudé hovädzie mäso, sója a obilniny.

Pomáhajú aj byliny


Agnus castus je jednou z najúčinnejších a dobre preskúmané bylín, ktoré slúžia ako prirodzená pomôcka na uľavenie od PMS. Zmierňuje telesné aj emocionálne príznaky. Dailymail.co.uk priniesol správu o japonskej štúdii, kde táto bylina pomáhala pacientom zmierniť podráždenosť, depresívne nálady, zlosť, bolesti hlavy, nadúvanie, precitlivenosť prsníkov, kožné problémy, únavu, nespavosť a iné problémy spojené s PMS.

Zbavte sa zápalových potravín


Zápal je spôsob, akým telo a imunitný systém reaguje na vnímané podnety. Potraviny, ktoré môžu zhoršiť PMS, zahŕňajú cukor (áno, takže čokoláda vám nepomôže), kofeín, spracované potraviny - najmä spracované mäso, vyprážané potraviny, nealkoholické nápoje a ovocné šťavy. Obmedziť by ste mali aj pšenicu, mliečne výrobky a iné potraviny, na ktoré ste citlivé aj mimo tohto obdobia.

Dajte šancu kelu


Kel je superpotravina, o tom nemožno pochybovať. Vedeli ste však, že pôsobí na PMS? Keďže ide o skvelý zdroj vápnika a iných živín, pomôže vám prekonať mnoho nepríjemných príznakov. Ak vám príliš nechutí, skúste ho s mandľovým mliekom, arašidovým maslom, ľadom a hruškami zmiešať na chutný smoothie.

Tajomná chlorela


Jedným z dôvodov, prečo niektoré ženy viac trpia pri PMS, je funkcia pečene. Pečeň je zodpovedná za detoxikáciu prebytočných hormónov zo systému, a v prípade, že nefunguje dobre, môžete počas PMS trpieť nadbytkom estrogénu a progesterónu. Chlorela je druh sladkovodnej riasy, ktorý pomáha s detoxikáciou pečene. A pritom stačí len lyžička denne do smoothie alebo džúsu.

Omegakyseliny zaberú


Omega-3 mastné kyseliny vraj už po 45 dňoch užívania znížia psychické symptómy PMS, vrátane depresie, nervozity, úzkosti a nedostatku sústredenia, ako aj viac fyzických symptómov, ako je nadúvanie, bolesti hlavy a pŕs. Stačí si dať 1000 miligramov rybieho tuku trikrát denne s jedlom, alebo olej z rias.
Spôsobov na uľavenie od nepríjemného predmenštruačného syndrómu je teda dosť. Už si len vybrať, ktorý vyskúšate.

ODPORÚČAME AJ:
Chcete spáliť tuk? Dajte si bobuľové ovocie
Vedci vypestovali prsník v miske
Ak má dieťa pomalšie psychomotorické tempo, učiteľ to musí zohľadňovať
Tri chyby, ktoré robíte s kontaktnými šošovkami
Prekyslený žalúdok: Vyvarujte sa týchto chýb a nebudete mať problém

Komentáre