Zdravie

Preháňate to s emóciami? Možno ste to zdedili po rodičoch

"Určite poznáte ľudí, ktorí reagujú prehnane dramaticky. Alebo ste ich videli v televízii. Vedeli ste však, že to môžu mať v génoch? "

Zuzana Lobotková, 22. mája 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Plač pri romantických komédiách alebo krik aj kvôli maličkostiam. Prehnaná emocionálnosť sa prejavuje rôzne. A podľa vedcov sa jej mnoho ľudí ani nedokáže ubrániť. Sú to práve gény, ktoré kontrolujú, ako emocionálne sa správame.

Dobrý alebo zlý svet?


Nositelia určitej genetickej variácie vnímajú pozitívne aj negatívne obrazy oveľa živšie a práve vtedy majú v určitých častiach mozgu zvýšenú aktivitu. „Ľudia naozaj vidia svet inak,“ hovorí vedúca autorka štúdie Rebecca Toddová, ktorá je profesorkou psychológie. „Pre ľudí s touto génovou variáciou s citmi súvisiace veci vyniknú oveľa viac.“

Ide o gén, ktorý ovplyvňuje neurotransmiter noradrenalín. Profesorka Toddová už v predchádzajúcom výskume odhalila, že nositelia tohto génu si viac všímajú negatívne slová. Toddová sledovala mozgy 39 účastníkov, z ktorých 21 boli nosičmi genetickej variability. Práve tí preukazovali významne väčšiu aktivitu v oblasti mozgu zodpovednej za reguláciu emócií a ako potešenie a pocit ohrozenia.

Máte ho aj vy?


Emócie nie sú len o tom, ako premýšľate o svete, ale aj o tom, ako naše mozgy ovplyvňujú vnímanie. Adam Anderson, ktorý tiež na štúdii pracoval, pre dailymail.co.uk povedal: „Keď naše gény ovplyvňujú, či vidíme pozitívne aj negatívne aspekty nášho sveta jasnejšie, môžeme prísť k presvedčeniu, že svet nás odmeňuje alebo trestá.“

Toddová poukazuje aj na výhody nositeľov tohto génu. „Ľudia, ktorí majú tento gén, v mozgu pripisujú väčší význam emóciám voči veciam. Každé zaregistrovanie toho, čo je vo svete dôležité, znamená, že tento gén je pre človeka pozitívny.“ Ukážkovým príkladom je mnoho spisovateľov, ktorí svoju emocionálnosť prenášajú do tvorby.

Zaujímavé je, že „emocionálny gén“ sa v rôznej miere objavuje u rôznych etník. Napríklad až 50 percent belochov v Kanade ho v sebe nesie, no objavuje sa len u 10 percent Rwanďanov. Vedci plánujú ďalší výskum zameraný na skúmanie emocionálnosti u rôznych etník, ale aj na to, ako prispieva k úzkosti, posttraumatickej stresovej poruche alebo závislosti na návykových látkach.

ODPORÚČAME AJ:
Nezabúdate na tváre? Neznesiete kávu? Možno máte superzmysly
Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou
Chcete si predĺžiť život? Prechádzajte sa aspoň dve minúty za hodinu
LIKE DŇA: Dvojičky si mysleli, že sú ešte v brušku
Tieto štyri vety hovoria všetky mamy: Poznáte ich?

Komentáre