Zdravie

Prejedanie sa pravdepodobne zastavia hormóny

"Pohlavné hormóny pokladajú vedci za riešenie mnohých problémov. Najnovšie vraj majú pomôcť tým, ktorí nedokážu jedlu povedať nie. "

Zuzana Lobotková, 17. septembra 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Vedci zistili, že nízka hladina ženského pohlavného hormónu estrogénu v tele môže vyvolať stav, keď sa nekontrolovane prejedáte. Ak je to naozaj tak, práve terapia na báze estrogénu by mohla predstavovať možnú liečbu. Prejedanie sa znamená zjedenie nezvyčajne veľkého množstva jedla v krátkom čase a je častejšie u žien než u mužov.

Máte pravidelný cyklus?


Nový výskum vykonal doktor Yong Xu, docent pediatrie na Baylor College of Medicine v Texaskej detskej nemocnici. Pre dailymail.co.uk povedal: „Predchádzajúce údaje ukázali, že ženy, ktoré majú nepravidelný menštruačný cyklus, majú tendenciu častejšie sa prejedať. To naznačuje, že hormóny zohrávajú v stravovacích návykoch významnú úlohu.“

Už aj dáta zo starších výskumov predpokladali silný vzťah medzi estrogénom a prejedaním sa. Ak je jeho hladina v tele vysoká, k prejedaniu nedochádza, ale keď je nízka, k prejedaniu sa telo uchyľuje čoraz častejšie. Vedci sa teda rozhodli toto správanie dôkladnejšie preskúmať na samičkách myší.

„Môžeme sa domnievať, že ženy, u ktorých sa vyvíja záchvatové prejedanie sa, majú aj nepravidelný menštruačný cyklus. Pravdepodobne je to tak, lebo funkcia estrogénu je nejakým spôsobom poškodená,“ vysvetlil doktor Xu.

Estrogén ako liek


Ale s dopĺňaním estrogénu je to problematické, pretože jeho vysoká hladina súvisí aj s rakovinou prsníka. Vedci sa preto snažili objaviť miesto v mozgu, kde receptory ovplyvňujú tvorbu hormónov. Tak by mohli riziko rozvoja rakovinových ochorení obísť.

Odborníci na Indiana University vyvinuli zlúčeninu zvanú GLP-1-estrogén. Tá vraj pomáha s kontrolou telesnej hmotnosti a nezvyšuje riziko vzniku rakoviny, keďže estrogén nesmeruje do prsného tkaniva. Naopak, injekcia estrogénu do serotonínovej časti mozgu dokáže regulovať správanie bez spomínaných rizík. Ide o prvú štúdiu, ktorá dokázala, že GLP-1-estrogén potláča prejedanie sa u zvierat či u ľudí.

SÚVISIACE ČLÁNKY:


Recept od fitnessky: Cukinový perník
Recept od fitnessky: Banánovník s pekanovými orechami
Recept od fitnessky: Tvarohovo – marhuľový koláč
Recept od fitnessky: Zdravý šalát trikrát inak
Recept od fitnessky: Taliansky mäsový nárez
Denisa Lipovská: Desať jednoduchých tipov, ako sa zbaviť tuku

Komentáre