Zdravie

Prestaňte viniť počasie! Za vašu bolesť chrbta môže niečo iné

"Studené počasie spôsobuje, že si viac uvedomujeme diskomfort a bolesti. Prečo na to vlastne zabúdame, keď na nás svieti hrejivé slnko?"

Zuzana Lobotková, 18. januára 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok
Ľudia, ktorí tvrdia, že počas nepríjemného sychravého počasia trpia bolesťami, sa mýlia. Neexistuje žiadne spojenie medzi týmito dvomi vecami. Namiesto priameho spôsobovania bolesti ide skôr o uvedomovanie si nepríjemných pocitov.

Či je slnečno, či daždivo...


Austrálska štúdia poukázala na to, že pri peknom počasí na bolesti takmer ihneď zabudneme. Takmer tisíc ľudí, ktorých trápia bolesti spodnej časti chrbta, a asi 350 ľudí s osteoartritídou kolien sa zúčastnilo tejto štúdie. Počas výskumu austrálsky meteorologický úrad zabezpečoval údaje o počasí, ktoré bolo v skúmanom období zaznamenané.

Vedci porovnali počasie z času, keď pacienti prvý raz zaznamenali bolesť s počasím týždeň a mesiac predtým, než sa do výskumu zapojili. A neodhalili žiadne prepojenie medzi bolesťou chrbta a vonkajšou teplotou, vlhkosťou, tlakom, smerom a rýchlosťou vetra či množstvom nameraných zrážok.

Avšak, vyššia teplota priniesla mierny výskyt lepšej šance na slabšie bolesti spodnej časti chrbta. Ide však o údaje, ktoré nepredstavujú vedecky významný rozdiel. Výskumy prebiehali v Austrálii, kde sa priemerné denné teploty pohybujú v rozmedzí od 5,4 stupňa Celzia po 32,8 stupňa Celzia.


Koniec sťažnostiam


Tieto výsledky len posilňujú predchádzajúce výskumy zamerané na bolesť chrbta spojenú s počasím. Štúdia z George Institute si vyslúžila výraznú kritiku zo strany verejnosti a sociálnych médií. Profesor Chris Maher z tohto inštitútu v Sydney sa vyjadril pre dailymail.co.uk: „Viera v to, že bolesť a nevľúdne počasie spolu súvisia, sa datuje až do čias starého Ríma. Náš výskum priniesol predpoklad, že je to založené len na fakte, že ľudia si vybavujú udalosti, ktoré podporujú ich už existujúce názory.“

Ľudia sú veľmi podozrievaví, tak je naozaj jednoduché odvodiť si, prečo si bolesť uvedomujeme výraznejšie v tie dni, keď je vonku chladno a daždivo, no nespomenieme si už na dni, kedy sme bolesť zažívali, hoci vonku bolo príjemne a slnečno.

Avšak, profesor Maher a jeho výskumný tím sa podujali spraviť ešte jednu štúdiu po tom, ako ostali ľudia presvedčení, že počasie zhoršuje ich symptómy. Použili dáta od nových pacientov so spomínanou bolesťou spodnej časti chrbta a osteoartritídou.

Výsledky však boli takmer identické – dokazovali, že neexistuje žiadne prepojenie medzi bolesťami a počasím. Bolesť chrbta trápi takmer tretinu svetovej populácie, zatiaľ čo osteoartritídou trpí takmer 10 percent mužov a 18 percent žien nad 60 rokov. Už sa však nemôžu ďalej sťažovať, že za tieto problémy môže nepríjemné počasie.

ODPORÚČAME AJ:
Trpíte psoriatickou artritídou? Pozor, čo máte na tanieri
Trhák menom botox. Dáte mu šancu?
Naštartujte sa po sviatkoch opäť do práce. Skúste beh alebo slivky

Komentáre