Zdravie

Takáto je pravda o priberaní v tehotenstve

"Pokiaľ ide o priberanie počas tehotenstva, prebieha neustála debata. Dokedy je to normálne a kedy sú kilá navyše problém?"

Zuzana Lobotková, 26. júna 2017 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Aktuálne odporúčania sú, že nárast na hmotnosti by mal byť počas tehotenstva od 5 po 18 kíl, v závislosti od predtehotenskej hmotnosti a BMI. Medzi ženami je však veľký rozsah toho, koľko priberú. Niektorí experti diskutujú, či sú riziká zbytočne nafukované a aký má priberanie dosah na ženskú psychiku.

Viac alebo menej


Dlhšie bolo všeobecne známe, že prírastok na hmotnosti počas tehotenstva súvisí s veľkosťou dieťaťa. Hovorí sa o tom, že ak nárast váhy nespadá do spomínaných čísel, môže byť dieťa príliš malé alebo veľké podľa dĺžky tehotenstva. Dieťa, ktoré je príliš malé alebo veľké, si môže odniesť následky - napríklad problémy s dýchaním alebo reguláciou cukru v krvi.

Štúdia z roku 2000 sa zamerala na 1000 detí, ktoré sa narodili príliš malé. Sledovala ich do dospelosti a tieto deti vraj dosahovali nižšie vzdelanie než dospelí, ktorí sa narodili s normálnou váhou a veľkosťou. Emocionálne alebo sociálne dôsledky tu však z dlhodobého pohľadu neboli.

“Ak už niečo, mali by ste sa obávať naozaj skôr malého prírastku na hmotnosti,”
uviedla Emily Osterová. Pod dohľadom lekára by však nemali byť dôvody na obavy. Väčšina žien vraj priberie menej alebo viac, než odporúčajú odborníci. Vychádza to z poznatkov o 1,3 miliónoch tehotenstvách, kde 47 percent žien pribralo viac a 23 percent pribralo menej, než znejú odporúčania.

Dieťa, ktoré je príliš malé alebo veľké, si môže odniesť následky - napríklad problémy s dýchaním alebo reguláciou cukru v krvi. Foto: TASR/AP Photo


Lekári, dávajte pozor


Je to dôvod na obavy? Menší nárast na hmotnosti súvisel s päť percent vyššou šancou, že sa žene narodí dieťa príliš malé a narodí sa predčasne. Pri vyššej váhe bola o 4 percentá vyššia šanca mať väčšie dieťa a o 6 percent vyššie riziko makrosomie - ťažšie deti je často nutné priviesť na svet cisárskym rezom.

Avšak, štúdia nedokazuje, že váha matky, resp. jej nárast (či už príliš malý alebo príliš veľký), naozaj spôsobuje zdravotné problémy u dieťaťa. “Majú ženy príliš nízku váhu, lebo sú choré, fajčia alebo majú poruchu príjmu potravy? Existuje mnoho zdravotných problémov, ktoré ľudia môžu mať. Je ťažké povedať, aké sú príčinné a súvisiace faktory týchto štúdií,” povedala doktorka Mary Jane Minkinová, profesorka gynekológie a reprodukčnej vedy na univerzite v Yale.

A hoci štúdia naznačila, že 70 percent tehotných žien nepriberie toľko kilogramov, koľko sa odporúča v uvedenom rámci, nie je to len na ženách, ale aj na lekároch, aby práve týmto údajom venovali zvýšenú pozornosť.

Zdroj: time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Psychologička: Adolescenti sa cez prázdniny potrebujú aj nudiť
Nová metóda chudnutia vás zbaví polovice nadváhy
ODBORNÍCI: Únik moču trápi okrem seniorov i mladé športovkyne
Cukrovkárov druhého typu pribúda. Dôvodom je zlý životný štýl

Komentáre