Zdravie

PRIESKUM: Šošovky môžu i uškodiť, Slováci ich aj tak nenosia bezpečne

"Asi 80 percent opýtaných zaspí so šošovkami a takmer polovica si ich nasadí i s neumytými rukami."

TASR, 18. októbra 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: opticaelisabet.com
Slováci a Česi podceňujú pravidlá bezpečného nosenia kontaktných šošoviek, vyplýva z prieskumu. Spôsobiť to pritom dokáže vážne zdravotné riziká, v niektorých prípadoch môže dôjsť i k trvalému poškodeniu oka.

Asi 80 percent opýtaných zaspí so šošovkami a takmer polovica si ich nasadí i s neumytými rukami. Niekedy sa s nimi sprchuje asi 90 percent opýtaných. Ani jeden z týchto prípadov sa robiť nemá. Vyplýva to z prieskumu očnej kliniky NeoVízia v Bratislave a Brne, uskutočňovala ho na vzorke 745 nositeľov šošoviek v septembri a októbri tohto roka.

"Pri porušovaní základných pravidiel nosenia sa u ľudí najčastejšie prejavia rohovkové problémy," upozornila dnes na tlačovej konferencii v Bratislave očná lekárka a chirurgička Adriana Smorádková. Najčastejšie ich oči režú a pália a začervenajú sa. Niektorí tiež nedobre vidia, majú zápaly spojoviek či rohovky, čo už je horší prípad. Rizikom je i rohovkový vred, ktorý ak je nedostatočne liečený, môže spôsobiť i slepotu. Pri opakovaných zápaloch sa majiteľ musí niekedy so šošovkami nadobro rozlúčiť, potom treba voliť okuliare či laserovú operáciu očí, ak sa dá.

Pacienti prestali názory očných lekárov rešpektovať, nie je to ako pred rokmi, povedala Smorádková. "Namiesto šesť až osem hodín denne si ich v oku nechávajú 12 až 14 hodín, čo je neprijateľné," vysvetlila lekárka. Väčšina podľa nej nosí šošovky bez pravidelných lekárskych kontrol (takmer 93 percent), túto pomôcku si zväčša kupujú prostredníctvom internetu (takmer 64 percent), u očného lekára vyše 30 percent. "Veľa ľudí si šošovky prvýkrát kúpi bez toho, aby boli odborníkom poučení s rizikami ich nosenia," upozornila očná lekárka. Označila to za chybu, pacient má byť podľa nej poučený, keď ide o zdravie. V ich samotnom nákupe prostredníctvom overeného webu problém nevidí, ak je človek vopred poučený odborníkom.

Za kritické označila lekárka wellness a bazény. Asi 75 percent opýtaných s nimi skočí do teplého bazéna. Pri vode a vo vlhkom prostredí totiž prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie, plesne či akantaméby. Oko je pod šošovkou dostatočne nevyživené a rohovka môže byť oslabená, čím sa očné prostredie baktériou ľahšie kontaminuje. "Infekcia môže dokonca skončiť transplantáciou rohovky, v kritických prípadoch až slepotou," povedala ďalšia očná lekárka a chirurgička Miriam Záhorcová. Chlamýdiové očné zápaly môžu vzniknúť aj týždne či mesiace po pobyte vo vode. Rovnaké riziká hrozia ľuďom i pod sprchou.

Zdrojom akantaméb bývajú aj nádoby s roztokmi a puzdrá na kontaktné šošovky. Preto ich treba pravidelne meniť. Podľa prieskumu to nerobí asi 70 percent opýtaných. Asi rovnaké percento nosí kontaktné šošovky dlhšie, ako je ich oficiálna doba spotreby. Riskujú tým nedostatočnú výživu kyslíkom či kontamináciu celým spektrom mikroorganizmov vrátane zlatého stafylokoka.

Oční lekári odporúčajú so šošovkami neplávať, neponárať sa pod vodu a nesprchovať sa. Tiež nepoužívať ich na miestach s rizikom kontaminácie, teda na farmách, pri práci s koňmi, vo wellness a spa. Po ôsmich až desiatich hodinách treba šošovky vyberať z očí. Počas víkendu by si mal zrak od nich oddýchnuť, voliť možno okuliare.

Puzdrá na šošovky radia lekári meniť minimálne raz mesačne. Na cestách a pri športe odporúčajú používať jednodňové balenia. "V prípade vypadnutia šošovky z oka a chýbajúceho puzdra s roztokom ju nemožno umyť vo vode, treba radšej použiť vlastné sliny," povedala Smorádková. Pacient by mal podľa nej minimálne raz ročne podstúpiť kompletné očné vyšetrenie zamerané na kontrolu stavu očných šošoviek. Treba tiež kupovať overené značky u lekára, v optike či overenej internetovej predajni.

ODPORÚČAME AJ:
Narazili sme na hranicu? Ľudia sa nikdy nedožijú viac ako 125 rokov
Krvná plazma ako liek proti vráskam? Odpoveďou je drakuloterapia
Začalo sa chrípkové obdobie. Dôležitá je prevencia
Naozaj musí ísť váš zub múdrosti von?
Existuje šiesty zmysel? Zistili sme, ako to je

Komentáre