Zdravie

Problémy pohybového aparátu sú druhou najčastejšom príčinou invalidity

"Celkovo sa problém postihnutia pohybového systému, a najmä chrbtice, týka 120 miliónov ľudí v rámci Európskej únie."

TASR, 18. decembra 2018 8:00
Ilustračné foto Foto: Webmagazin.sk
Postihnutia pohybového aparátu sú celosvetovo druhou najčastejšou príčinou invalidity. V pracovnom živote spôsobujú takmer polovicu všetkých absencií a tri pätiny dlhodobých pracovných neschopností. Poukázal na to telovýchovný a športový lekár Pavel Malovič.

Celkovo sa problém postihnutia pohybového systému, a najmä chrbtice, týka 120 miliónov ľudí v rámci Európskej únie (EÚ), čo je podľa lekára spojené aj "s veľkými ekonomickými výdavkami". Odborník preto hovorí o potrebe prevencie a skorej diagnostiky. Pripomína, že bolestiam chrbta sa dá predchádzať ešte skôr, ako vzniknú. Poukázal aj na to, že osem z desiatich športujúcich detí po 12. roku života má problémy s chrbticou.

Čo sa týka prevencie bolestí chrbta, najmä kvôli jednostrannému nadmernému zaťažovaniu sedením, odborník radí okrem využívania vytrvalostného plávania viacero cvičení podľa pokynov fyzioterapeuta či rehabilitačného lekára. "Tie napomáhajú k spevňovaniu brušného svalstva, spoluúčinkujúceho na správnom držaní tela. Stačí k tomu, okrem správnej životosprávy a vhodnej zdravotnej stoličky, pravidelná pohybová aktivita, ktorá svojou komplexnosťou zahŕňa všetky stavebné časti chrbta," priblížil lekár.

Britskí experti položili už v roku 2007 základy iniciatívy Fit For Work Europe (F4W). Jej snahou je osveta o problematike ochorení pohybového aparátu a hľadanie riešenia situácie rýchleho rastu nákladov. "Cieľom je upozorniť na vplyv ochorení pohybového systému s dominanciou problémov chrbtice na schopnosť práce, produktivitu aj na pracovný trh, a zároveň zvýšiť zapojenie do prevencie pacientov v produktívnom veku," dodal prezident F4W Stephen Bevan.

Komentáre