Zdravie

Trpíte psoriatickou artritídou? Pozor, čo máte na tanieri

"Pacienti s psoriatickou artritídou by sa mali dobre rozhodovať, aké potraviny si naložia na tanier a aké nie. "

Zuzana Lobotková, 16. januára 2017 9:00
Na tanieri by teda mali mať potraviny, ktoré budú chrániť ich srdce a pomôžu im udržať si zdravé hodnoty cholesterolu. Foto: TASR/Michal Svítok
Ak máte psoriatickú artritídu, existuje veľa dôvodov, prečo mať zdravý jedálniček. Toto autoimunitné ochorenie postihuje 30 percent pacientov s psoriázou. Spôsobuje bolesť, opuchy a stuhnutie kĺbov. A keďže kilá navyše predstavujú nadmernú záťaž na kĺby, môžu zhoršiť symptómy ochorenia a viesť k výraznému zhoršeniu stavu kĺbov. Pre pacientov by teda malo byť kľúčové udržiavať si zdravú váhu.

Keď ľudia s psoriatickou artritídou premýšľajú o svojej strave, mali by brať do úvahy fakt, že psoriáza zvyšuje riziko na rozvoj iných zdravotných problémov, vrátane vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu, obezity a cukrovky. Na tanieri by teda mali mať potraviny, ktoré budú chrániť ich srdce a pomôžu im udržať si zdravé hodnoty cholesterolu. Okrem toho by si mali dať pozor na jedlá podporujúce zápalové procesy, obsahujúce prázdne kalórie, pretože vedú k priberaniu na váhe, a ktoré zvyšujú cholesterol.

Rázne nie sladkostiam


Sladké pochúťky majú len malú výživovú hodnotu, ak vôbec nejakú. Okrem toho idú ruka v ruke s nárastom hmotnosti, vyšším cholesterolom a krvným tlakom, vyšším rizikom cukrovky, rakoviny a srdcových ochorení. Ba čo viac, konzumácia rafinovaných sladidiel podporuje produkciu prozápalových molekúl. Inými slovami, rozhodne je múdre obmedziť prísun cukru, a to nielen pre ľudí s psoriatickou artritídou. Dobrou správou je, že sa nemusíte vzdať sladkých jedál úplne. Čerstvé ovocie má stále zelenú – skúste napríklad mrazené hrozno alebo banán posypaný práškovým kakaom.

Tak ako jedlo, aj sladké nápoje obsahujú veľa kalórií. V jednej plechovke sladkého nápoja môžu byť takmer tri lyžice cukru. A ani diétne verzie nie sú ideálne. Obsahujú totiž umelé sladidlá, ktoré sa spájajú so zvýšeným rizikom cukrovky, srdcových ochorení, depresie a erózie zubov. Navyše nemajú žiadnu výživovú hodnotu a aj tak vedú k priberaniu.

Spracované potraviny


Jedlo v plechovkách, koláčiky z obchodu a iné hotové potraviny sú často plné cukru, soli a konzervantov. Väčšinu kalórií, ktoré sú v jedálničku ľudí s nadváhou, môžeme vystopovať práve do spracovaných potravín. A to neprospeje ani vašej koži, kĺbom a srdcu. Ak obmedzíte prísun spracovaných potravín, pomôžete si na viacerých frontoch. Je lepšie siahať po čerstvých a celozrnných jedlách, či dôsledne skúmať obsah potravín na obale. Ak jednotlivé položky poznáte a vedeli by ste si toto jedlo pripraviť aj doma, pravdepodobne je v poriadku.

Slanina


Možno je náročné sledovať najnovšie správy o výhodách a nevýhodách tukov a tučného mäsa, najmä v podobe slaniny. Samozrejme, obsahuje nasýtené tuky, ktoré môžu zvýšiť hladinu zlého cholesterolu a riziko srdcových ochorení. Je tu aj spojenie s rakovinou – podľa Svetovej zdravotníckej organizácie spracované mäsové výrobky ako slanina predstavujú karcinogén, keďže rakovinu spôsobujúce látky vznikajú pri varení mäsa pri vysokých teplotách. Napríklad pri pražení. Okrem toho tučné mäso obsahuje zápalové látky.

Ľudia s psoriatickou artritídou alebo akýmkoľvek kĺbovým ochorením by mali obmedziť príjem tučného mäsa, aby si zachovali zdravú váhu a udržali zápalové procesy pod kontrolou. Nemusíte však takéto jedlá úplne škrtnúť z jedálnička. Slaninu radšej berte ako príležitostnú pochúťku.

A čo mliečne výrobky?


Niektorí ľudia s psoriatickou artritídou môžu spozorovať zhoršenie symptómov po konzumácii mliečnych výrobkov. Už dlho sa vedie debata o mlieku ako zdroji zápalov. A lekári už začínajú ľuďom pri akomkoľvek zápalovom ochorení obmedziť práve mliečne výrobky. Mlieko je však aj prospešné. Obsahuje výživné látky a v jogurte sa dajú nájsť prospešné probiotiká. Ak ich teda znášate bez problémov, rozhodne na mliečne výrobky nezanevrite.

Už dlho sa vedie debata o mlieku ako zdroji zápalov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Losos rozhodne áno


Ak trpíte psoriatickou artritídou, mastné ryby ako je losos, makrela, pstruh alebo úhor, by mali byť súčasťou vášho jedálnička. Sú nabité proteínmi a vitamínom D, prospievajú vášmu mozgu a znižujú riziko problémov so zrakom pri cukrovke. Okrem toho, zdravé omega-3 mastné kyseliny pôsobia protizápalovo. A možno najdôležitejšia správa pre pacientov s psoriatickou artritídou, omega-3 mastné kyseliny sú zdravé pre srdce a znižujú riziko rozvoja srdcových problémov. Lekári odporúčajú jesť takéto ryby dvakrát týždenne.

Zelená pre orechy


Nedá sa pochybovať, že orechy sú zdraviu prospešné. Všetky druhy obsahujú mononenasýtené tuky, no vlašské orechy sú extra zdravé. Predstavujú zdroj kyseliny alfa-linolénovej, ktorá pomáha ľuďom so srdcovou arytmiou a zmierňujú zápaly ciev po ťažkých mastných jedlách.

Orechy pomáhajú predchádzať aj iným ochoreniam. Ľudia, ktorí pravidelne zjedia za hrsť orechov (lieskových, vlašských, pekanovách, mandlí alebo arašidov) majú o 30 percent nižšie riziko srdcových ochorení, o 15 percent nižšie riziko rakoviny, o 40 percent menšiu šancu na rozvoj cukrovky a o 22 percent nižšie riziko predčasného úmrtia. Pravidelná konzumácia orechov zmierňuje aj zápaly v tele, čo pri psoriatickej artritíde určite oceníte.

Nedá sa pochybovať, že orechy sú zdraviu prospešné. Foto: TASR/Štefan Puškáš


Doprajte si bobuľové ovocie


Čerstvé ovocie a zelenina by mali byť súčasťou každého jedálnička. No bobuľové ovocie (jahody, čučoriedky, maliny, acai, brusnice a iné) si vyslúžili status superpotravín. Sčasti je to tým, že sú skvelým zdrojom antioxidantov a polyfenolov, ktoré bojujú so srdcovými ochoreniami a znižujú riziko srdcového infarktu. A ak trpíte psoriatickou artritídou, dostatok antioxidantov rozhodne potrebujete. Okrem toho sú nabité vlákninou, ktorá vás zasýti, a vitamínmi. Čerstvé sú najlepšie, ale postačia aj mrazené bobuľové plody. Mimo sezónu by ste sa ich nemali vzdať.

Zdroj: health.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Viete ako správne užívať antibiotiká? Tieto pravidlá treba poznať
Autista nemusí byť ako Rain Man, tvrdí pedagogička. Ale môžu pracovať
Máte vysoký krvný tlak? Skúste jogu
Ako žiť zdravo? Štyri aktuálne trendy na rok 2017

Komentáre