Zdravie

Pulzuje vám hlava bolesťou počas menštruácie? Vieme prečo

"Ak vám počas prvých dní menštruácie začne trešťať v hlave, nie je to len taká bežná bolesť. Je to menštruačná migréna. "

Zuzana Lobotková, 29. apríla 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Čo spôsobuje menštruačná migrénu? Stručná odpoveď na túto otázku sú hormóny. Rovnako ako estrogén klesá v dňoch pred menštruáciou, riziko na migrénu stúpa. Mohlo by to tak byť, pretože estrogén pomáha aktivovať časti mozgu, ktoré regulujú vnímanie mozgovej bolesti. Čím nižšia je hladina estrogénu, tým menej prostriedkov mozog má na utlmenie bolesti.

Sledujte sa


Štyri z desiatich žien, u ktorých došlo niekedy v živote k migréne, hovoria, že migrény a menštruácia idú ruka v ruke. Výskum ukazuje, že riziko migrény stúpne o 25 percent päť dní do menštruácie a toto riziko sa zvýši na 71 percent v priebehu dvoch dní pred začiatkom menštruácie. Nebezpečenstvo migrény je najvyššie v prvý deň, alebo dva dni po začiatku.

Existuje niekoľko spôsobov, ako migrénu liečiť a ako postupovať pri prevencii bolesti hlavy počas menštruácie, ale záleží na tom, akú menštruačnú migrénu dostanete. Prvým krokom je vytvorenie vzorca tým, že si budete viesť denník o tom, kedy menštruácia začína, a kedy vaše migrény zvyčajne začínajú. Ak máte veľmi predvídateľný cyklus a migrény, môžete skutočne pracovať so svojím lekárom na tom, aby ste nezažívali bolesť.

A aj keď sa vám nepodarilo nájsť konzistentný vzor migrén súvisiacich s menštruáciou, aj informácia o častosti migrény môže byť pre lekára nápomocná. Je tu totiž šanca, že budete potrebovať lieky na predpis.

Ak môžete predvídať svoje migrény


Povedzme, že žena má pravidelný cyklus, a vie, že deň pred začiatkom menštruácie začne aj jej migréna. Lekári v takýchto prípadoch odporúčajú dva dni vopred začať brať voľne predajné lieky na migrénu.

Ak už užívate antikoncepciu, stále stavy hormónov a hormonálnych poklesov vám pomôžu migrény ešte jednoduchšie predvídať a predchádzať im. Ženy užívajúce antikoncepčné tabletky by sa mohli opýtať svojho lekára, či môžu vynechať menštruáciu a rovno začať brať ďalšie balenie tabletiek. Tým si udržíte stabilnú hladinu estrogénu. Niektorí lekári ženám so silnými migrénami odporúčajú mať menštruáciu sezónne – dať si týždňovú pauzu od antikoncepčných tabletiek každé tri mesiace.

Iné formy liečby môžu zahŕňať užívanie tabletiek s nižšou hladinou estrogénu, takže pokles hormónov počas menštruačného obdobia nie je tak prudký, alebo piluliek len s progestínom. Pomôcť si môžete aj estrogénovými doplnkami stravy. Dostupné sú vo forme náplastí alebo vo forme gélu, no sú na predpis. Nie sú však tak účinné ako lieky

Ak nemôžete predvídať svoje migrény


Ak v prípadoch svojich migrén neviete nájsť žiadnu pravidelnosť, skúste nájsť aspoň spúšťače. Nevynechávajte jedlá, vyhýbajte sa spracovaným potravinám, umelým sladidlám, alkoholu a vysoko kofeínovým nápojom. Pokúste sa normálne spávať a vyhýbajte sa stresu.

Môžete byť aj proaktívny v otázke prevencie migrény tak, že vyskúšate isté vitamínové doplnky, ako je napríklad horčík, alebo siahnete po bežných liekoch na migrénu, či po nesteroidných protizápalových liekoch proti bolesti. Lekár vám tiež môže predpísať triptány, čo sú lieky, ktoré znižujú zápaly tým, že zúžia krvné cievy. Nemôžu ich však užívať ľudia s ischemickou chorobou srdca kvôli riziku cievnej mozgovej príhody alebo s neliečeným vysokým krvným tlakom.

Migrénam môžete zabrániť úplne, chce to len trochu evidencie príznakov a nejakú tú koordináciu s lekárom, aby ste zistili, ktoré spôsoby fungujú najlepšie práve pre vás.
Zdroj: Huffingtonpost

ODPORÚČAME AJ:
Problémy so žilami zelené paradajky či údená slanina nevyliečia
Ako osamelosť naozaj môže zabíjať
Hemofilici bez lieku neurobia ani krok, vykrvácať môžu i z malých rán
Deti a adolescenti sú najviac ohrození meningokokovými ochoreniami

Komentáre