Zdravie

Rakovina hrubého čreva postihuje starých i mladých. Ako sa jej vyhnúť?

"Ochorenie úzko súvisí so životným štýlom. Rizikovými faktormi sú predovšetkým zlé stravovanie, obezita, fajčenie a nedostatok pohybu. "

Monika Radošovská, 19. novembra 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva - je to u nás najčastejšie nádorové ochorenie, tvorí až 13 % onkologických prípadov. Každý rok sa počet pacientov s tzv. kolorektálnym karcinómom navyšuje približne o 5 %. Najohrozenejšou skupinou sú ľudia nad 55 rokov, každým rokom sa však táto hranica znižuje a často sa obeťou rakoviny hrubého čreva stanú aj omnoho mladší.

Ochorenie úzko súvisí so životným štýlom. Rizikovými faktormi sú predovšetkým zlé stravovanie, obezita, fajčenie a nedostatok pohybu. Obmedzením niektorých návykov a prijatím zmien vo svojom jedálničku môžete vysoko zvýšiť pravdepodobnosť, že sa táto choroba u vás nevyskytne. Ako na to?

Prijímajte potraviny bohaté na vlákninu


Pod týmto, dnes už veľmi populárnym názvom, sa skrývajú jedlé časti rastlín, ktoré nie sú trávené v tenkom čreve. Vláknina má na telo blahodarný účinok, obsahuje mastné kyseliny, ktoré sú v podstate akýmsi palivom pre bunky črevného epitelu. Okysličuje prostredie čriev, potláča hnilobné a povzbudzuje kvasné baktérie. Práve týmto spôsobom znižuje pravdepodobnosť onkologických ochorení.

Vlákninu nájdete predovšetkým v celozrnnom pečive, cereáliách, v hrášku, špenáte či brokolici. Z ovocia by ste si mali vyberať hlavne nešúpané jablká (vláknina je v šupke), hrušky, rôzne bobule - napríklad ríbezle, hrozienka a maliny. Nemali by ste vynechať ani mandle, sóju či strukoviny.

Z ovocia odporúčajú lekári v rámci prevencie konzumáciu malín, ríbezlí či hrušiek. Foto: TASR/Daniel Veselský


Dôsledný pitný režim, stop alkoholu a cigaretám


Pitný režim je základ. Človek by mal v priemere vypiť v priebehu 24 hodín dva až tri litre vody, avšak toto číslo veľmi závisí od fyzického nasadenia. Ďalším výborným spôsobom prevencie je nepochybne aj vyhýbanie sa alkoholickým nápojom a fajčeniu.

Všetkého veľa škodí, o zelenine to však neplatí


Odborníci odporúčajú predovšetkým surovú zeleninu. Denne by ste mali zjesť dva až štyri kusy ovocia, pri zelenine však platí známe pravidlo – čím viac, tým lepšie. To isté nemožno povedať o cukre a soli – treba ich používať s mierou, skôr príležitostne. Nemali by byť súčasťou vášho každodenného jedálnička. Odborníci sa taktiež zhodujú, že pred vysmážaním je dobré uprednostňovať varenie a dusenie.

Zelenina by vo vašom jedálničku nemala chýbať. Foto: TASR/AP


Červené mäso nahraďte zdravou alternatívou


Bravčové či hovädzie mäso obsahuje veľký podiel tuku, ktorý tepelnou úpravou (či už pečením alebo varením) získava karcinogénny účinok. Tuky aj vo svojej pôvodnej forme zvyšujú vylučovanie žlčových kyselín, ktoré následne poškodzujú črevnú sliznicu. Aj toto môže byť jednou z príčin, ktoré podnecujú vznik onkologického ochorenia. Nebezpečné sú aj údené produkty. Zdravou náhradou týchto jedál môže byť napríklad hydina alebo ryby.

Nezabúdajte na fyzickú aktivitu


Nemusíte tráviť celé hodiny v posilňovni: niekedy stačí aj polhodina rýchlejšej chôdze denne, plávanie či bicyklovanie. Nedostatok pohybu spôsobuje, že potrava prechádza tráviacim traktom dlhšie a črevá sú tak dlhšie vystavené karcinogénnym látkam.

Nezabudnite sa hýbať, na začiatok postačí aj polhodina rýchlej chôdze. Foto: TASR/AP


ODPORÚČAME TIEŽ:
Antibiotiká nefungujú na všetky problémy. Často ich jeme zbytočne veľa
Psoriáza sa môže objaviť v akomkoľvek veku, spúšťačom je aj stres
Za dlhodobým kašľom dieťaťa môže byť nesprávne držanie tela
PSYCHOLÓG: Na prvú očnú prehliadku treba dieťa dopredu pripraviť

Komentáre