Zdravie

Rakovina napáda aj ústnu dutinu, pripomínajú odborníci

"Hlavné faktory, ktoré v 90 percentách prípadov stoja za vznikom orálneho karcinómu, sú fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu a nesprávna výživa."

TASR, 4. októbra 2015 14:00
Na ilustračnej snímke metóda určovania veku kľúčových imunitných buniek pred ich spätnou transplantáciou rakovinovým pacientom. Foto: TASR/AP
Napriek tomu, že mnohí ľudia si myslia, že ústnu dutinu rakovina nepostihuje, nie je tomu tak. "Skutočnosť je iná," upozorňuje profesorka Neda Markovská, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo. Slovensko je vo výskyte orálneho karcinómu v Európe na druhom mieste.

Skúsenosti zubných lekárov ukazujú, že Slováci s touto diagnózou vyhľadávajú pomoc neskoro. "Pacienti nám chodia veľmi neskoro v rozpadnutých metastázujúcich štádiách, kde nie je možnosť vyliečenia, ani zabezpečenia kvalitného života," uviedla Markovská s tým, že situácia nie je priaznivá.

Základným predpokladom redukcie výskytu ochorenia je podľa jej slov primárna prevencia zameraná na odstránenie rizikových faktorov u jednotlivcov i spoločnosti. Hlavné faktory, ktoré v 90 percentách prípadov stoja za vznikom orálneho karcinómu, sú fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu a nesprávna výživa.

Orálny karcinóm vo všeobecnosti postihuje pery, jazyk a ústnu dutinu. V rámci Európy je desiatym najčastejšie sa vyskytujúcim zhubným nádorom v ľudskom organizme. Častejšie postihuje mužov ako ženy. Onkologickú prehliadku musí vykonať zubný lekár u každého rizikového pacienta, ktorý navštívi zubnú ambulanciu. Za rizikových sa považujú fajčiari a ľudia často užívajúci alkohol vo veku nad 40 rokov.

ODPORÚČAME AJ:
Toto sú najlepšie spôsoby, ako prestať fajčiť
Chcete bojovať s rakovinou hrubého čreva? Stavte na brusnice
Riziko cukrovky druhého typu môžu znížiť zdravé raňajky
Deväť čajov, ktoré najlepšie vplývajú na vaše zdravie
Šesť mýtov o opici. Čo na ňu reálne pomáha?

Komentáre