Zdravie

Rakovina pečene: Vedci objavili novú metódu liečenia

"Liečba využíva miniatúrne rádioaktívne guľôčky, ktoré napadnú nádory pečene. "

TASR, 17. apríla 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Nová metóda liečby rakoviny pečene vyvinutá holandskými odborníkmi z fakultnej nemocnice Utrechtskej univerzity (UMC) získala európsku značku kvality a bezpečnosti (CE), čo znamená, že odteraz ju bude možné používať na území celej Európskej únie.

Podľa informácií spravodajského servera DutchNews.nl inovatívna liečba využíva miniatúrne rádioaktívne guľôčky, ktoré napadnú nádory pečene. Guľôčky sú vstrekované do krvného riečiska pacienta a zachytia sa v najmenších krvných cievach, ktoré sa nachádzajú v okolí nádorov. Táto metóda umožňuje uvoľniť potrebné dávky žiarenia v tesnej blízkosti nádoru.

Nová metóda liečby je uvádzaná na trh firmou Quirem Medical pôsobiacou v rámci UMC. Táto spoločnosť je zameraná na zdravotnícke prostriedky a jej cieľom je vývoj novej generácie mikroguľôčok na báze holmia pre cielenú intervenčnú liečbu pečeňových nádorov.

Nová metóda liečby bola vo vývoji 15 rokov. "Tieto mikročastice môžu byť sledované, čo umožňuje personalizovanú liečbu u každého pacienta," uviedol Frank Nijsen, zakladateľ spoločnosti Quirem Medical, pre časopis European Pharmaceutical Review. Podľa neho po získaní certifikátu CE môžu mať prospech z novej metódy pacienti v rámci celej EÚ.

ODPORÚČAME AJ:
Tajomstvo silných vlasov sa ukrýva v orechoch, vajciach aj ustriciach
Uchráni vás jogurt pred cukrovkou?
Zdravie sa podpíše aj na koži
Banky, ihly, meditácia a maté vás dostanú do formy
Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou

Komentáre