Zdravie

Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť

"Za jeden z hlavných medicínskych problémov mužskej populácie sa v súčasnosti považuje rakovina prostaty. "

Alena Klepochová, 18. júla 2014 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Hovorí sa, že muži neradi navštevujú lekára. Dá sa povedať, že v prípade návštevy urológa toto tvrdenie platí aj dvakrát. Aj túto prevenciu, ktorej sa mnohí muži na Slovensku vyhýbajú, čo potvrdzujú štatistiky, však naozaj netreba podceňovať. Za jeden z hlavných medicínskych problémov mužskej populácie sa totiž v súčasnosti považuje rakovina prostaty.

„Na Slovensku sa ročne zistí približne 1400 až 1500 nových karcinómov prostaty a asi 500 mužov ročne zomiera na túto diagnózu,“ povedal urológ Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD. Medzi rizikové faktory patria podľa jeho slov vyšší vek, rasa a rodinná anamnéza. Upozornil, že rakovina prostaty sa pravdepodobne stane čoskoro najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu u mužov.

„Už dlhšiu dobu sa hľadá súvis medzi týmto typom rakoviny a hladinou pohlavných hormónov, obezitou, „západným“ štýlom stravovania, teda veľa živočíšneho tuku, proteínov a mäsa a málo rastlinných potravín, nízkou expozíciou slnečnému žiareniu a z toho vyplývajúcej nízkej hladiny vitamínu D a ďalšími faktormi okolitého životného prostredia,“ priblížil doktor Marenčák.

Liečba závisí od štádia


Prejavy ochorenia závisia od štádia, najmä v začiatočných fázach však rakovina môže prebiehať aj bezpríznakovo. Neskôr sa môžu objaviť problémy pri močení, podobné ako pri nezhubnom zväčšení prostaty.

Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave začal ako prvý na Slovensku moderný spôsob liečby včasných štádií karcinómu prostaty metódou brachyterapie rádioaktívnymi zrnami. Metóda brachyterapie môže toto ochorenie náročné na realizáciu i finančné prostriedky aj úplne vyliečiť. Karcinóm prostaty postihuje najmä mužov nad 50 rokov, zriedka však aj mladších. Aktuálne tvorí na Slovensku 8,6 percenta všetkých zhubných ochorení. Odhaliť sa dá preventívnymi vyšetreniami. Foto: TASR

Spôsob liečby závisí od viacerých faktorov, ale predovšetkým od štádia rakoviny prostaty. V prípade zistenia rakoviny prostaty v začiatočnom štádiu je možné postihnutého muža úplne vyliečiť buď radikálnym odstránením celej prostaty, prípadne využitím liečby žiarením.

V pokročilejších štádiách sa využíva najmä hormonálna liečba. Prežívanie postihnutých jedincov sa predlžuje aj vďaka mnohým novým prípravkom, ktoré prichádzajú do bežnej klinickej praxe.

Nezhubnému zväčšeniu prostaty možno podľa odborníkov predchádzať aj vhodným zložením stravy. Kým niektoré potraviny môžu vznik ochorenia podporovať alebo ho zhoršovať, iné majú naopak ochranný efekt. Muži vo vyššom veku, a nielen oni, by preto do svojho jedálnička mali zaradiť čerstvé ovocie a zeleninu. Ideálne sú organické či bio potraviny, vhodné sú i paradajky, brokolica a listová zelenina. Známym prírodným liečivom na močové problémy sú brusnice, priaznivo pôsobia však aj černice, maliny, čučoriedky či jahody.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Prostata ako strašiak mužov: Pomôže správna strava?
Šokujúce! Vedci zistili, aký má stres vplyv na spermie
Kedy sa začína hovoriť o problémoch s erekciou?
Takto slovenské ženy pristupujú k sexu a antikoncepcii
Vedci skúmali vplyv antikoncepcie na zdravie žien, toto zistili!

Komentáre