Zdravie

Rakovina prostaty: Potrebujú všetci muži PSA test?

"Herec Ben Stiller priznal diagnózu rakoviny prostaty. Život mu vraj zachránilo včasné diagnostikovanie a správne nastavená liečba. Ale mali by všetci muži podstúpiť skríningový test?"

Zuzana Lobotková, 24. októbra 2016 8:00
PSA test odhalil rakovinu prostaty aj u herca Bena Stillera. Foto: TASR/AP
Len nedávno Stiller odhalil, že mu pred dvomi rokmi diagnostikovali rakovinu prostaty. Päťdesiatnik šiel na test PSA (na odhalenie prostatického špecifického antigénu), ktorý hľadá prítomnosť PSA proteínu v krvi. Abnormálne vysoké hladiny PSA v krvi môžu znamenať, že testovaný muž má rakovinu prostaty, ale nie vždy. V tomto prípade sa však ochorenie potvrdilo.

Zachránilo mu to život


PSA test je hlavný test používaný na skríning rakoviny prostaty, muži ho však podstupujú častejšie vo vyššom veku. Muži by sa mali poradiť so svojimi lekármi, kedy je správny čas na toto vyšetrenie. Pri rakovine prostaty v rodinnej anamnéze je vhodné, aby test podstúpili aj muži vo veku 40-45 rokov. Hlavným problémom však pri skríningu rakoviny prostaty je, že aj keď PSA test môže pomôcť odhaliť rakovinu prostaty dostatočne skoro, nie je jasné, či prínosy prevažujú nad rizikami pre väčšinu mužov.

Jedným z problémov s testom PSA je, že často ukazuje, že muži majú rakovinu prostaty, ak ju nemajú. Asi 75 percent mužov s abnormálne vysokými hladinami PSA nemá rakovinu. Tieto takzvané falošne pozitívne výsledky môžu viesť k úzkosti a zbytočným vyšetreniam či zákrokom. Navyše, test PSA nemusí vždy odhaliť rakovinu, keďže asi 20 percent mužov s rakovinou prostaty má normálnu hladinu PSA, takže test im môže dať falošný pocit bezpečia.

A čo viac, dokonca aj keď je odhalená pravda, lekár nemôže povedať s istotou, či rakovina prostaty predstavuje skutočnú hrozbu pre zdravie človeka. V mnohých prípadoch rakovina prostaty nerastie, alebo nespôsobuje príznaky, alebo rastie tak pomaly, že nikdy by nemohla predstavovať problémy v pacientovom živote. To znamená, že niektorí ľudia s rakovinou prostaty sa liečia, aj keď to nie je potrebné. A liečba rakoviny prostaty, zahŕňajúca operácie a ožarovanie, nie je benígna. Môže viesť k erektilnej dysfunkcii, inkontinencii a problémom s kontrolou čriev.

Liečiť či neliečiť?


Celkovo možno povedať, že nie je jasné, či skorá detekcia rakoviny prostaty znižuje riziko predčasného úmrtia mužov na túto chorobu. Do roku 2012 štúdia 76 000 mužov odhalila, že tí, ktorí podstúpili každoročný skríning rakoviny prostaty, mali rovnakú šancu, že zomrú na túto chorobu v priebehu 13 rokov, ako tí, ktorí podstúpili skríning len vtedy, keď im to odporučil ich lekár.

Mnohí odborníci sa domnievajú, že aktívny dohľad by mohol obmedziť zbytočnú liečbu tohto ochorenia. V rámci aktívneho dozoru pacienti s diagnózou rakoviny prostaty s nízkym rizikom pravidelne absolvujú ďalšie testovanie a sú liečení iba vtedy, keď sa ich rakovina stáva agresívnou. Napriek tomu nedávna štúdia zistila, že muži s rakovinou prostaty mali rovnakú šancu, že zomrú na túto chorobu do 10 rokov bez ohľadu na to, či sa im dostávalo aktívneho dohľadu, absolvovali operáciu alebo ožarovanie ako liečbu.

Štúdia však tiež zistila, že u mužov, ktorí podstúpili aktívny dohľad, sa rakovina častejšie rozšírila do iných častí tela, než u mužov, ktorí podstúpili operáciu alebo ožarovanie krátko po diagnóze ochorenia. A asi polovica mužov, ktorí začali s aktívnym dohľadom, skončila tak či tak na chirurgii alebo ožarovaní. Bude si to však vyžadovať ďalšie sledovanie úmrtnosti pacientov v oboch skupinách, aby vedci vyvodili jasné závery. Muži s novodiagnostikovaným lokalizovaným karcinómom prostaty by mali vziať do úvahy kritický kompromis medzi krátkodobými a dlhodobými účinkami radikálnych úprav na močové ústrojenstvo, črevá a pohlavné funkcie a vyšším rizikom progresie ochorenia s aktívnym monitoringom, rovnako ako účinky každej z týchto možností na kvalitu života.

Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prečo potrebujeme špeciálne lieky pre mužov a pre ženy?
Narazili sme na hranicu? Ľudia sa nikdy nedožijú viac ako 125 rokov
Vši zničí dezinfekčný šampón, treba vyprať i posteľnú bielizeň
Krvná plazma ako liek proti vráskam? Odpoveďou je drakuloterapia

Komentáre