Zdravie

Chcete sa vyhnúť rakovine? Toto by ste mali mať na tanieri!

"Okrem zloženia potravy je dôležitý aj spôsob jej prípravy. "

Alena Klepochová, 11. apríla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR


Keďže strava sa do organizmu dostáva prostredníctvom tráviaceho systému, ovplyvňuje vznik nádorov zažívacieho traktu, najmä hrubého čreva a konečníka. Rozdiely medzi populáciami v rôznych krajinách s odlišnými stravovacími návykmi potvrdili, že výživa patrí medzi najvýznamnejšie faktory z pohľadu vzniku kolorektálneho karcinómu.

„Výživa ovplyvňuje proces vzniku rakoviny v dlhom časovom období. Pokiaľ sa v potrave nachádzajú karcinogénne látky alebo mutagénny, teda látky, ktoré priamo alebo nepriamo narúšajú štruktúru DNA, v priebehu času sa môže normálna bunka zmeniť na nádorovú,“ povedala prezidentka pacientskeho združenia Europacolon Slovensko Jana Pifflová Španková.

Okrem zloženia potravy je dôležitý aj spôsob jej prípravy. Je dokázané, že mäso a dokonca aj ryby, ktoré sú pripravované na drevenom uhlí, ako aj fritované zemiaky, obsahujú silné karcinogénne zložky, aj keď pri inom spôsobe prípravy sú zdraviu prospešné.

Nebezpečné tuky


Zo všetkých základných živín majú asi najvýraznejší podiel na vzniku kolorektálneho karcinómu tuky. Tie totiž menia mikroflóru v čreve, spôsobujú zvýšenie obsahu žlčových kyselín, ktoré potom sliznicu čreva poškodzujú a zvyšujú riziko chorobného bujnenia tkaniva.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Tuky sa vo všeobecnosti odporúča obmedziť asi 30 percent denného príjmu energie. Dôležité však nie je len množstvo tuku, ale aj jeho zloženie. Medzi „zdravé“ tuky patria takzvané omega-3 mastné kyseliny. Obsahujú ich najmä mastné ryby ako losos, sardinky, tuniak, makrela. Vhodná je aj kyselina olejová, ktorej zdrojom je olivový olej.

Vyšší výskyt kolorektálneho karcinómu sa spája s nadmerným príjmom energie a obezitou. Nedostatočná pohybová aktivita zase spôsobuje, že čas prechodu stravy tráviacim traktom trvá dlhšie. Kvôli tomu môže byť črevo dlhší čas vystavené pôsobeniu karcinogénnych látok.

Ktoré potraviny pomáhajú?


Odborníci v rámci prevencie radia dodržiavať pitný režim a piť dostatok tekutín. Odporúča sa zelený čaj, ktorý má ochranný účinok proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Prísne by sa však mal obmedziť prísun alkoholických nápojov vrátane piva.

Vhodnou zeleninou na ochranu pred vznikom kolorektálneho karcinómu je najmä zelená a tmavožltá zelenina zo skupiny kapustovitých, sójové produkty a strukoviny, napríklad brokolica, zeler, kapusta, chren, karfiol, mrkva, reďkovka, sladké zemiaky, sója, špenát, tekvica, fazuľa, cibuľa, cesnak, z ovocia napríklad ananás.
Jedálniček, ktorý pomáha predchádzať vzniku kolorektálneho karcinómu, by mal obsahovať:
• stravu bohatú na vlákninu, najmä cereálie a celozrnné produkty
• ako zdroj bielkovín ryby, hydina, kvasné a mliečne produkty
• veľa surovej zeleniny a ovocia (ideálne až 5 dávok denne)
• stravu na rastlinnej báze, ako je celozrnný chlieb, ryža, bôb
• potraviny bohaté na karotén (vitamín A), vitamín C, vitamín E, selén a kyselinu listovú
• dostatok vápnika
• tuky s obsahom omega 3 mastných kyselín a kyselinou olejovou (rybí tuk, olivový olej)

K vzniku kolorektálneho karcinómu môže prispievať:
• prebytok tukov
• konzumácia červeného mäsa - hovädzie, jahňacie, bravčové
• údené mäso, údené výrobky, pečienky a vnútornosti
• smaženie a vyprážanie na tukoch, keďže ich prepálenie a spojenie s kyslíkom pôsobí karcinogénne
• nadbytočný príjem cukrov v podobe sladkostí a výrobkov z bielej múky
• nedostatok vlákniny, niektorých vitamínov a stopových prvkov
• obmedziť by sa mala aj konzumácia vajec a údených vysoko kalorických syrov

Komentáre