Zdravie

Sú raňajky naozaj najdôležitejším jedlom dňa?

"Raňajky ľudia už dlho oslavujú ako jedlo dňa, ktoré netreba vynechávať. Dokonca vraj výdatné raňajky zabraňujú priberaniu. Vedci však toto tvrdenie vyvrátili. "

Zuzana Lobotková, 1. septembra 2014 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Všeobecná viera vo význam raňajok vedcov nepresvedčila. Najnovšie zistili, že prvé jedlo dňa nemá vplyv na metabolizmus. Výskumníci z University of Bath odhalili, že medzi ľuďmi, ktorí neraňajkujú, a tými, ktorí pred jedenástou hodinou príjmu 700 kalórií, pričom 350 z nich počas prvých dvoch hodín po prebudení, nie sú žiadne rozdiely v metabolizme.

Raňajkovať či neraňajkovať?


Hlavným rozdielom bolo, že ľudia bez raňajok prijímali menej kalórií aj počas zvyšku dňa. Práve to je v rozpore s dominantnou teóriu, že ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, sa neskôr prejedajú. Avšak, raňajkujúci ľudia vynaložia viac energie ‒ asi o 442 kalórií ‒ tým, že sú aktívni predovšetkým v ranných hodinách po jedle.

Vedci teraz hovoria, že dobrý zdravotný stav ľudí, ktorí si doprajú zdravé raňajky, je v ich celkových stravovacích návykoch. Majú tiež stabilnejšiu hladinu cukru v krvi. Vedúci výskumu, doktor James Betts, pre New York Times povedal: „Je pravda, že ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, zvyknú byť štíhlejší a zdravší, ale títo jedinci tiež obvykle vedú zdravý životný štýl – prijímajú vyváženú stravu a viac cvičia.“

Výsledky výskumu boli uverejnené v časopise American Journal for Clinical Nutrition. V inej nedávno publikovanej štúdii vedci z University of Alabama rozdelili dobrovoľníkov do troch skupín. Jedna skupina raňajky vynechala, ďalšia raňajkovala každý deň a tretia fungovala podľa svojho bežného režimu. Po štyroch mesiacoch vedci zistili, že nikto z týchto dobrovoľníkov výrazne neschudol. A čo vy – raňajkujete alebo nie?

ĎALŠIE ČLÁNKY:


ALS: Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Smrť Robina Williamsa a liek na ebolu
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre