Zdravie

Šesť chorôb, ktoré vám spôsobuje stres a neviete o tom

"Lekári odhalili niektoré zdravotné problémy, ktoré sú prepojené so stresom ako spúšťačom. "

Zuzana Lobotková, 9. januára 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
O škodlivých dôsledkoch stresu sme už veľa písali. Sú tu však aj mnohými ľuďmi nepoznané nebezpečenstvá.
Stres znamená výrazný nápor na vaše telo. Bolesť hlavy je možno častejšia, jednoznačne sťažuje snahu mať dostatok spánku a dokonca aj tráviaci systém dostane zabrať a nefunguje tak, ako by mal. Lekári odhalili niektoré zdravotné problémy, ktoré sú prepojené so stresom ako spúšťačom. Zamerali sa tiež na to, ako s nimi môžete zatočiť.

Syndróm dráždivého čreva


Čo to znamená? Táto diagnóza sa týka miliónov ľudí na celom svete. 70 percent lekárov dokonca tvrdí, že je to najbežnejší problém tráviaceho systému, s ktorým sa stretávajú počas svojej praxe. Bolesť pri tomto syndróme spôsobujú svalové kŕče v čreve a hoci sa líši od prípadu k prípadu, väčšinou zahŕňa bolesti v brušnej dutine, nepríjemné pocity, hnačku a zápchu, rovnako však aj nafukovanie.

Experti nepoznajú konkrétnu príčinu tohto stavu, ale zhodujú sa v tom, že existuje viacero spúšťačov a stres je jedným z nich. Spojenie medzi mozgom a zažívaním je nespochybniteľné, čo je príčinou toho, prečo naša nálada ovplyvňuje to, ako sa cíti naše brucho. Žalúdok a črevá sú obklopené miliónmi nervových buniek, ktoré regulujú trávenie. Tieto bunky pomáhajú posielať správy zo žalúdka do mozgu a naopak. Preto cítite „motýle v bruchu“, keď ste nervózni, alebo máte chuť na tučné jedlá, keď ste v strese.

Stres dokáže spojenie medzi žalúdkom a mozgom ovplyvniť a pôsobí na pohyby v tráviacom trakte, takže ľudia so syndrómom dráždivého čreva sú na stres extrémne hákliví. A hoci je takmer nemožné vyhnúť sa stresu úplne, sú veci, ktorými si môžete pomôcť. Cvičenie a jednoduché dychové meditácie vám pomôžu ostať v pokoji. Nápomocné je aj rozprávať sa s priateľom, čím sa dokážete rozptýliť. Prípadne si môžete dopomôcť aj medikamentmi. Spazmolytiká môžete užiť pri prvom signáli problémov a zabezpečíte si tak pokoj v črevách a zabránite bolestiam.

Nadmerné potenie


V ľudskom tele sú skoro štyri milióny potných žliaz a najviac ich je v dlaniach, na chodidlách, na tvári a v podpazuší. Vedci majú niekoľko teórií, prečo sa tak potíme, keď sme v strese, a to vrátane návalu úzkosti. Existujú dva typy žliaz – jedni produkujú pot, keď ste aktívni (ekrinné), tvorený hlavne vodou. Druhý typ sú apokrinné žľazy, ktoré sú v oblastiach s vlasovými folikulmi, ako je podpazušie. Rozlohou sú väčšie a produkujú pot obsahujúci viac tukov a bielkovín.

A práve tento druhý typ potu obľubujú baktérie, kŕmia sa ním a ide o dôvod silného telesného zápachu. Keď je telo v stresovom mode, inak charakteristický aj snahou utiecť alebo bojovať s nebezpečenstvom, tieto žľazy tlačia pot na povrch kože. Nadmerné potenie ešte stále predstavuje tabuizovanú tému, no ak potenie ovplyvňuje váš každodenný život, je načase navštíviť lekára a tento problém s ním konzultovať.

Nadmerne sa potíte? Príčinou môže byť aj stres. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP


Škrípanie zubami


Škrípanie zubami je často nespozorovaným problémom. K jeho odhaleniu môže viesť súbor sprievodných javov – bolesť hlavy (v spánkovej časti), problémy so spánkom, bolesti v ušiach, stuhnuté svaly čeľuste, krku a ramien. Okrem toho sa aj na zuboch objavujú znaky poškodenia, praskliny až ich vypadávanie. Spôsobené je to nevedomým zaťatím čeľuste a trení zubov, hlavne počas spánku.

Ak máte podozrenie, že sa tento problém týka aj vás, je dôležité navštíviť zubára, ktorý vám diagnózu potvrdí. Medzi spúšťače patria problémy so spánkom, stres a úzkosť, alebo nadmerná konzumácia alkoholu či kofeínu. Váš zubár vám v tomto prípade odporučí ochranu na zuby, aby medzi spodnými a vrchnými vznikla bariéra a aby ste dokázali ušetriť svoje zuby.

Strata vlasov

Nadbytok stresu po dlhú dobu sa ukáže aj na vašej hlave. Vypadávanie vlasov spôsobuje stresový hormón, ktorý núti ísť vlasové folikuly do stavu hibernácie. Vlasy následne pri umývaní alebo česaní vypadávajú. Existuje viacero druhov vypadávania vlasov, ktoré sú spôsobené stresom.

Aj samotné vypadávanie vlasov prináša stavy úzkosti, je však dôležité si pamätať, že vo väčšine prípadov vlasy pri správnej starostlivosti a metódach potlačujúcich stres dorastú. Môže to trvať niekoľko mesiacov, kým sa vlasy úplne vrátia do zdravého vlasového cyklu. Nadmerné padanie vlasov by ste mali prebrať so svojím lekárom, keďže to môže súvisieť aj s vážnejšími zdravotnými problémami.

Nespavosť


Stres a prebdené noci idú ruka v ruke. Vo väčšine prípadov nespavosti sa ukázalo, že zmiernenie stresu dokáže pomôcť spánku, zaspávanie je menej náročné a zlepšuje sa aj kvalita spánku. Hormóny uvoľnené stresom uvedú naše telo do stavu, ktorý narúša rovnováhu medzi spánkom a úplnou bdelosťou. Len ležíme v posteli a premýšľame nad obavami, spánok je v nedohľadne.

Existujú rady, ako pomôcť zdravému spánku. Aspoň dve hodiny pred spánkom by ste nemali pozerať do obrazovky elektronických zariadení. Dôležitý je aj pravidelný spánkový režim – ukladať sa do postele a vstávať v rovnakom čase. Každodenné cvičenie vyvoláva pocity pohody a zmierňuje úzkosť a depresie, ktoré tiež znemožňujú zaspávanie. K tomu zdravá a vyvážená strava, alkoholické a kofeínové nápoje len s mierou a zaspíte hneď a bez problémov.

Únava


Vyčerpanosť je chronický pocit nedostatku motivácie alebo energie, ktorý často paradoxne vyústi do nespavosti. Stres a ťažkosti každodenného života môžu byť vyčerpávajúce a vysávajú z vás energiu. Mentálne problémy, ako je aj úzkosť, spôsobujú, že ste ešte viac unavení, a to aj po oddychu. Toto je kľúč k tomu, či trpíte stresom spôsobenou únavou. Nielenže stres vám zabráni poriadne si v noci pospať, ale spôsobí aj mizernú náladu, pričom oba problémy vedú k únave.

Je dôležité identifikovať zdroj stresu a spraviť kroky k jeho vyriešeniu. Ak si nie ste istý, prečo trpíte neustálou úzkosťou a nedokážete si pomôcť, určite vyhľadajte pomoc terapeuta. Iné techniky zahŕňajú pravidelné meditácie, cvičenie a zdravý vyvážený jedálniček. Poznať rozdiel medzi fyzickou únavou a stresom spôsobenou únavou vám môže dopomôcť k rozhodnutiu, či potrebujete súrne vyhľadať odbornú pomoc. Ak symptómy pretrvávajú, navštívte doktora, ktorý sledom testov vylúči skryté zdravotné problémy a ochorenia.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Viete ako správne užívať antibiotiká? Tieto pravidlá treba poznať
Autista nemusí byť ako Rain Man, tvrdí pedagogička. Ale môžu pracovať
Máte vysoký krvný tlak? Skúste jogu
Ako tehotenstvo pozitívne vplýva na mozog

Komentáre