Zdravie

Sezóna hudobných festivalov je tu: Na toto si dajte pozor

"Vaše obľúbené kapely nie sú jediné veci, ktoré vás čakajú. Teplo, búrky, dehydratácia a mnohé iné veci dokážu zážitky z festivalov značne znepríjemniť."

Zuzana Lobotková, 1. júla 2016 9:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Čo najviac škodí ľuďom na festivaloch? Predsa prehriatie a dehydratácia. Na letných festivaloch býva horúco a ľudia tancujú, pričom strácajú veľa tekutín. Ale keď sa vypotia tekutiny, strácate nielen vodu, ale aj elektrolyty, ako je sodík a draslík. A keď doplníte len vodu a nie elektrolyty, nastáva nebezpečná, dokonca život ohrozujúca nerovnováha v organizme.

Nebezpečná nerovnováha


Je to podobné ako bežať maratón. Aj skúseným bežcom hrozia vážne zdravotné následky, ak nedoplnia elektrolyty. Na festivaloch trávite behaním a tancovaním po vonku niekoľko hodín denne, navyše často za užívania alkoholu, liekov či zakázaných látok. A to je recept na problémy. Draslík je elektrolyt, ktorý pomáha regulovať rytmus srdca človeka. Ak človek nemá dostatok draslíka, rozvíjajú sa problémy s rytmom v srdci, čo by mohlo spôsobiť, že srdce prestane biť.

Okrem toho pomedzi koncerty veľa ľudí nestíha ani jesť, čo nerovnováhu ešte viac zhoršuje. Ak k tomu doplníte príjem stimulantov, zvýši sa aj telesná teplota - tento stav sa nazýva hypertermiua - čo je tiež veľmi nebezpečné. Kombinácia prehriatia organizmu s nerovnováhou elektrolytov môže viesť k vážnym problémom s akýmkoľvek orgánom v tele, vrátane mozgu. V histórii svetových festivalov sa už objavili úmrtia v dôsledku multisystémového orgánového zlyhania.

Kombinácia tepla, dehydratácie a užívania drog môže začať rozoberať svaly v tele (stav je známy ako rabdomyolýza). Následne čiastočky svalového tkaniva vstúpia do krvi, a hoci tieto svalové komponenty sú nakoniec odfiltrované obličkami, časť z nich upcháva filtre obličiek. To môže viesť až k zlyhaniu obličiek.

Pozor na zakázané látky


Delírium je tiež vážny problém. V skutočnosti mnoho látok, ktoré sa užívajú pri hudobných festivaloch môžu ovplyvniť vedomie. Ich zástancovia môžu hovoriť o tom, ako niektoré lieky pomáhajú, aby hudba znela lepšie, alebo viesť k fúzii medzi zvukmi a vizuálnym zážitkom. Prináša to aj zmätenie a odtrhnutie od reality. Odborníci to nazývajú toxické delírium – nevedia, kde sú, alebo čo sa deje.

Užívanie drog je na festivaloch ešte viac nebezpečné, lebo ich vezmú priveľa, zmiešajú s alkoholom a podobne. Niektoré druhy látok, ktoré môžu byť problematické najmä na festivaloch, sú stimulanty a syntetické kanabinoidy. Doktor Ibsan Salloum, psychiater a vedúci divízie substancií a zneužívanie alkoholu na University of Miller škole Miami of Medicine, poznamenal, že marihuana a halucinogény, ako je LSD a huby, ale aj alkohol (nevnímaný ako droga) sú súčasťou festivalov.

Alkohol znižuje odpor voči príjmu iných látok. A miešanie drog je hrozbou. Napríklad, ak osoba užije alkohol a kokaín spoločne, pečeň vytvorí látku, ktorá je kombináciou týchto dvoch, a ktorá môžu byť v skutočnosti toxickejšia ako pri užití spomínaných dvoch látok samostatne.

Hľadajte pomoc


Existuje niekoľko varovných signálov, ktoré naznačujú, že váš priateľ potrebuje lekársku pomoc. Jedným z hlavných indikátorov je, ak sa u človeka zastaví potenie. Je to náznak toho, že telesná teplota tejto osoby je príliš vysoká. Ale vo väčšine prípadov, mnohé z problémov sú veci, ktoré nemôžete vidieť. Nebudete mať možnosť pozrieť sa na to, čo sa deje vo vnútri tela, ale môžete sa pozrieť na jeho alebo jej správanie. Správanie a úroveň vedomia sa stanú hlavnými znakmi svedčiacimi o problémoch. Všímajte si dezorientáciu, ospalosť alebo stratu vedomia.

Navonok ľudia môžu vyzerať v poriadku. Ale ak sa snažíte s priateľom nadviazať rozhovor, všimnete si zmeny jeho mentálneho stavu. Zmätok je významným znamením, že existuje problém. Na každom festivale nájdete záchranárov, tak sa ich nebojte vyhľadať. Zábava a zážitky na letných festivaloch by vás nemali ohroziť. Užívajte si, ale bezpečne.

Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Českí vedci objavili prvú látku účinnú proti vírusu zika
Zabíja vás vaša práca?
Lysohlávky ako prísľub v boji s depresiou
Vedci skúmajú nový spôsob, ako zabrániť šíreniu HIV v organizme
Trpíte bolesťami chrbta? Zabudnite na ploché topánky a zmeňte vankúše

Komentáre