Zdravie

Sivý zákal sa rozvíja pomaly, odhalí ho prehliadka u očného lekára

"Vekom podmienené ochorenie sivý zákal postihne skôr či neskôr každého. Odborníci sa s ním stretávajú u čoraz mladších pacientov."

TASR, 27. mája 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván
Vekom podmienené ochorenie sivý zákal postihne skôr či neskôr každého. Odborníci sa s ním stretávajú u čoraz mladších pacientov. "V minulosti sa ľudia na sivý zákal operovali vo veku 65 a viac rokov. Dnes sa stretávame so sivým zákalom u mladších ľudí, neraz aj o desať a viac rokov. Podmienené je to zvýšenou koncentráciou žiarenia, ktoré nás ovplyvňuje," hovorí očný lekár František Veselý.

Ako ho spoznať


Za bežných okolností je šošovka nachádzajúca sa vo vnútri oka priehľadná. Vďaka tomu cez ňu môže prechádzať svetlo a následne sa lámať do miesta najostrejšieho videnia. "Treba si uvedomiť, že šošovka je súčasťou živého organizmu a aj v nej prebiehajú metabolické procesy. Absencia ciev v šošovke, ktoré by mohli odvádzať splodiny látkovej premeny, má za následok ich usádzanie sa. Šošovka sa tak začína kaliť. Prienik svetla je následne obmedzený," priblížil Veselý.

Sivý zákal v počiatočných štádiách nie je voľným okom viditeľný. Zmení sa to v neskoršom štádiu ochorenia, a to pri tzv. bielom sivom zákale. Na zreničke je viditeľný biely fľak. V minulosti bol tento stav označovaný slovom beľmo. Oko je už v takomto prípade slepé.

Jedinou efektívnou metódou, ako sa sivého zákalu zbaviť, je operácia. Foto: TASR/Štefan Puškáš


Ako ho zastaviť


Pravidelnú prehliadku u očného lekára by mal každý absolvovať aspoň raz ročne. "V opačnom prípade treba spozornieť vtedy, ak človek eviduje zmenu vnímania odtieňov bielej farby. Alebo ak sa strácajú rozdiely medzi farbami či kontrast medzi podkladom a písmom. Najhoršie na sivom zákale je to, že rastie pomaly. Preto si mnohí z nás jeho progres neuvedomujú," upozornil Veselý.

Jedinou možnosťou, ako sa dá sivý zákal efektívne odstrániť, je operácia. Oko býva plne funkčné už na druhý deň po zákroku. Pred niekoľkými rokmi sa k operácii sivého zákalu pristúpilo až vtedy, keď už bol zrelý. Dnes je situácia iná. "Nároky na náš zrak sú oveľa vyššie, ako tomu bolo v minulosti. Precízne videnie je nevyhnutné pre naše každodenné činnosti. Z toho dôvodu pristupujeme k operácii sivého zákalu už pri prvých prejavoch diskomfortu. Je to však na rozhodnutí samotného pacienta," zhrnul Veselý.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Nové tenisky na beh či turistiku? Netreba, ide to aj naboso
Mýtus vyvrátený: Tlstý ale fit neexistuje
Hodina po hodine: Vieme, ako sa zbaviť túžby na sladké
Šesť jednoduchých trikov na mladú myseľ

Komentáre