Zdravie

Srdce a zuby? Súvisia spolu viac, než by ste si mysleli

"Dnes si pripomíname Svetový deň srdca. Ide o dôležitý orgán ľudského tela, ktorý si treba naozaj chrániť. Veľkou hrozbou je infarkt, ktorý môže, pre mnohých prekvapivo, spôsobiť aj zlý stav chrupu. "

Zuzana Lobotková, 29. septembra 2014 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ischémia znamená nedostatočné prekrvenie niektorého orgánu ľudského tela, pričom sa stretávame s dvomi formami. Akútna znamená infarkt myokardu a chronická zase angínu pectoris. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tvorí ischematická choroba srdca až 45 percentný podiel u mužov a 37 percentný podiel u žien spomedzi všetkých kardiovaskulárnych ochorení vo svete.

Staráte sa o svoje zuby?


Možno ste ani nevedeli, že jednou z častých príčin problémov so srdcom je zanedbaná ústna hygiena. Podľa štúdie Americkej akadémie paradentológie sa ľuďom, ktorým chýbajú zuby z dôvodu paradentózy, zvýšilo riziko infarktu až na dvojnásobok. V dôsledku srdcového infarktu, mŕtvice a iných kardiovaskulárnych ochorení hrozí až 45 percentám mužov ischemická choroba srdca, u žien je to 37 percent. Cerebrovaskulárne ochorenia predstavujú hrozbu u 29 percent mužov a 33 percent žien. Hrozbou sú aj zápalové, reumatické a hypertenzné ochorenia srdca.

Dôvodom vzniku infarktu môže byť práve šírenie baktérií do krvného obehu, čiže krvácanie ďasien netreba podceňovať, dokonca ani u detí. Štúdie pritom ukazujú na vyše 700 druhov rôznych baktérii, sídliacich v ústnej dutine. „Pokazené mliečne zuby môžu spôsobovať vážne zdravotné problémy. Krvnou cestou sa rozširuje infekcia do celého tela a spôsobuje napríklad zápal dutín, obličiek, srdca,“ povedala MUDr. Natália Gálisová.

Cukrovka či chrbtica


So zubmi to nie je vôbec jednoduché. Ak potrebujete dôvod na dôslednú ústnu hygienu, stačí sa pozrieť na to, s čím jednotlivé zuby súvisia. Rezáky na spodnej čeľusti vplývajú napríklad na močový mechúr, mozog, prsia i chrbticu, tie na vrchnej aj na kĺby a štítnu žľazu. Očné zuby súvisia s očami, hrudnou a krčnou chrbticou, pečeňou či žalúdkom, dokonca aj s očami. Premoláre sa týkajú hrudnej chrbtice, prsníkov, dvanástnika, krčka maternice, dokonca aj lymfatických uzlín. Stoličky zase vplývajú na cievny systém, imunitu, pľúca, žalúdok aj hrubé črevo. Zuby múdrosti dokážu potrápiť hrudnú a bedrovú chrbticu, nervový systém, ramená, uši, či spomínané srdce.

Baktérie v ústach môžu byť dokonca zodpovedné aj za predčasný pôrod! A na čo si vlastne treba dávať pozor? Neprehliadajte krvácanie a postupné zmenšovanie ďasien, horkosť v ústach, stratu zubov, ale i nepríjemný dych. Pach z úst môže byť aj prejavom angíny, zápalu dutín, choroby vnútorných orgánov, akými sú napríklad žalúdočné vredy, zápal sliznice žalúdka, zlyhávanie obličiek, či leukémia. Nezanedbávajte teda zdravie ústnej dutiny – veď vám môže ísť o život. Neváhajte preto vyhľadať stomatológa kvôli prehliadke a dentálnej hygiene aj dvakrát do roka.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre