Zdravie

Je vám zima a máte studené ruky a nohy? Môže za to mozog

"Nie je to nič zvláštne, ak máte v zime studené končatiny. Ale môže za to len zlé počasie alebo nedostatočný krvný prietok? "

Zuzana Lobotková, 9. januára 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Pokožka udržiava komfortnú teplotu krvných ciev, ktoré distribuujú okysličenú krv po celom tele. Keď vonkajšia teplota klesne, zmyslové receptory v koži upozornia váš mozog, aby stiahol cievy. To umožňuje styk menšieho množstva krvi s kožou. Telo sa tak snaží udržať teplo vo vnútri, kde sú vaše životne dôležité orgány.

Ako sa brániť pred chladom?


U niektorých ľudí je vazokonstrikcia, ako sa tento proces volá, spustí už pri najmenšom poklese teploty. Táto prehnaná reakcia tela je častejšia u žien, z časti kvôli kolísavej hladine estrogénu, hormónu, ktorý hrá veľkú úlohu v regulácii teploty. Takže ženy len nepredstierajú, že im je chladnejšie, než drsnejšiemu pohlaviu.

Vážna citlivosť na chlad je podľa portálu health.com znakom Raynaudovej choroba, pri ktorej končatiny, ale aj nos a uši, môžu zblednúť či zmodrieť a ostať necitlivé. V závislosti na tom, aké zlé sú vaše príznaky, liečba môže byť v rozmedzí od nosenia hrejivejších rukavíc a ponožiek, až po predpis liekov, ktoré roztiahnu krvné cievy a zabezpečia lepší prietok krvi aj do končatín.

Choroba sa hlási


Studené ruky však môžu byť príznakom aj iných ochorení, ako je hypotyreóza, lupus, cukrovka, nízkej hladiny železa alebo deficitu vitamínu B12. Ak teda v zime trpíte vážnymi problémami, skúste sa opýtať vášho lekára. Môže vám poradiť zmenu jedálnička, doplnky stravy alebo prosto viac pohybu. Boj so zimou ešte nekončí, tak sa pripravte.

ODPORÚČAME AJ:
Neuveriteľná príčina rakoviny: Jednoducho smola
Prevencia pred chrípkou: Doprajte si každý deň objatie
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu
Nezabudnite si vybrať kontaktné šošovky. Hrozí vám infekcia očí
Cítite úzkosť? Je čas ísť do postele

Komentáre