Zdravie

Sú tetovania ochranou proti chrípke?

"Kedysi mali kmeňový, náboženský alebo kultúrny význam. Neskôr začali byť vnímané v súvislosti so zločinom. Tetovania sú súčasťou ľudskej kultúry takmer na celom svete."

Zuzana Lobotková, 8. apríla 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Jakub Kotian
Mohli by vaše tetovania pôsobiť ako ochrana proti chrípke? Viacnásobné tetovania pomáhajú zahnať choroby tým, že posilňujú imunitné reakcie organizmu. Mnoho ľudí tvrdí, že tetovanie je ako závislosť – nedá sa ostať len pri jednom - a stále sa pod ihlu s atramentom vracajú. Výhodou teda je, že okrem estetických túžob napĺňajú aj tie zdravotné.

Stres tu posilňuje


Vedci z University of Alabama zistili, že jediné tetovanie môže znížiť imunitnú reakciu človeka, aspoň dočasne. Vtedy je teda človek náchylnejší na infekcie alebo choroby. Naopak, viacero tetovaní v priebehu života v skutočnosti posilňuje imunitný systém človeka.

Proces tetovania môže byť fyzicky vyčerpávajúci. Autor štúdie doktor Christopher Lynn povedal: „Tetovanie vás vyčerpá, takže jednoduchšie ochoriete.“ Dodáva však, že reakcia tela je podobná ako pri cvičení, keď ste z formy. Po prvom cvičení vás bolia svaly. Počas nasledujúcich cvičení bolesť ustupuje a ste silnejší. Rovnako je to aj vo vzťahu imunity a tetovaní.
Po stresovej reakcii sa vaše telo vracia k rovnováhe. Ak mu však aj naďalej vystavujete svoje telo znovu a znovu, namiesto návratu k rovnakej hodnote sa upravia vnútorné hodnoty na vyššie,“ dodal Lynn. A platí to pri tetovaní rovnako ako pri cvičení.

Na zdravie!


Tím vedcov sa bližšie pozrel na tetovacie štúdiá. Zisťovali, koľko tetovaní majú opýtaní a koľko času im vznik obrazov na koži zabral. Následne analyzovali vzorky slín od zákazníkov pred a po skúsenostiach s tetovaním. Merali hladiny immunogloublínu A - protilátky, ktorá vplýva na gastrointestinálny a dýchací systém - a kortizola, čo je stresový hormón, ktorý potláča imunitnú odpoveď.

Doktor Lynn povedal: „Imunoglobulín A je v prednej línii obrany proti niektorým z bežných infekcií, ako je prechladnutie.“ Práve jeho hladina sa u ľudí po prvom tetovaní znižuje, ako reakcia na stres. To je pravdepodobne z dôvodu imunosupresívnych účinkov kortizolu v reakcii na tetovanie. Avšak ľudia, ktorí mali viac tetovaní, mali oveľa menší pokles imunoglobulínu.

Niektorí účastníci s viacerými tetovaniami v skutočnosti zažívali nárast imunoglobulínu A po tetovaní. Telo vtedy mobilizuje imunologické prostriedky na boj s potenciálnou infekciou v mieste tetovania. Len teda treba navštevovať salóny dodržiavajúce hygienické predpisy.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prejavy Alzheimerovej choroby sa často pripisujú starnutiu
Použili ste už sódu bikarbónu na vlasy? Nebudete veriť vlastným očiam
Prečo podvádzame? Môže to byť vrodené
Bránia vám baktérie otehotnieť?

Komentáre