Zdravie

Svrbia vás oči? Prezradíme vám, čo zapríčiňuje zápal spojiviek

"Máte červené a podráždené oči? Potom vás pravdepodobne trápi zápal spojiviek. "

Zuzana Lobotková, 31. októbra 2016 9:00
Oči. Foto: TASR/AP
Vírusová konjunktivitída je spôsobená rovnakým vírusom, ktorý spôsobuje hnačku. Ale napríklad aj peľ a roztoče môžu vyvolať alergický zápal spojiviek. To nám často zanechá oči červené, bolestivé na dotyk a extrémne svrbiace. Existujú ale aj iné príznaky zápalu spojiviek, napríklad slzenie očí a lepkavý výtok. Doktor Jason Yosar z University of Queensland pre Dailymail vysvetľuje, aké rôzne formy zápalu existujú a ako ho môžete získať.

Zápal spojiviek je očné ochorenie, ktoré bolo popísané už od staroveku. Starovekí rímski oční lekári popísali nápravné opatrenia, ako sú octové kvapky a oxid medi na liečbu. A hoci sa postupne metódy liečby menili, problém nie. Spojivky sú priehľadné membrány umiestnené vo vrchnej časti bielka. Spojivka je tenká, transparentná sliznica, ktorá má hrúbku asi 33 mikrometrov. Je to línia predná časť očnej buľvy tvoriaca súvislú vrstvu, ktorá fyzicky zabraňuje nečistotám, ako sú padnuté riasy, od prechodu na zadnú stranu očnice. Spojivky vylučujú hlien a slzy, čím pomáhajú mazať oko, a obsahujú imunitné bunky a tkanivá, ktoré pomáhajú, aby sa zabránilo infekcii.

Zápal postihuje jedno alebo obe oči, ktoré sú následne červené, podráždené, svrbia a objavuje sa aj výtok. Cievy sa rozšíria v reakcii na podráždenie a zápal. To vedie k výraznému začervenaniu očí, k suchým očiam a ďalším problémom. Zápal spojiviek môže byť rozdelený do troch hlavných kategórií podľa príčiny.

Vírusová konjunktivitída


Vírusová konjunktivitída je najčastejšou formou infekčného zápalu spojiviek. Vírus s názvom adenovírus (spôsobuje aj infekcie dýchacích ciest a hnačku) je zodpovedný za 65 až 90 percent všetkých prípadov vírusovej konjunktivitídy. Iné vírusy, ako herpes simplex vírus a vírus varicella zoster, môžu taktiež spôsobiť zápal spojiviek.

Vírus zvyčajne postihuje jedno oko skôr, než sa rýchlo rozšíri do druhého oka. Postihnuté oko je červené, svrbiace, podráždené a drsné a produkuje vodnatý výtok podobný slzám. Môže to byť sprevádzané bolesťou v krku alebo nádchou, čo sú prejavy typické pre bežné prechladnutie. Častejšie sa vyskytujú u dospelých. Očné výtoky a sekréty z dýchacích ciest nakazených ľudí prenáša najmä vírus.

Žiadne účinné antivirotiká v súčasnej dobe neexistujú, dokonca ani antibiotické očné kvapky nie sú účinné. Liečba je zameraná na úľavu od príznakov. To zahŕňa očné kvapky, studené obklady a očné kvapky s antihistaminikom. Choroba sa prejavuje zvyčajne spontánne a ustúpi v priebehu dvoch až troch týždňov.

Bakteriálny zápal spojiviek


Bakteriálny zápal spojiviek je menej častý ako ten vírusový. Je spôsobený baktériami, ako sú Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Moraxella catarrhalis a Haemophilus influenzae. Tieto baktérie sú členmi normálnych kolónií žijúcich na zdravých očiach a zvyčajne nespôsobujú problémy. Avšak môžu privodiť zápal spojiviek za určitých podmienok, ako je sucho v oku, po poškodení očí alebo oslabeným imunitným systémom. Najčastejšie je to však po prenose od infikovanej osoby na neinfikovanú osobu. Rovnako, ako vírusová konjunktivitída, bakteriálny zápal spojiviek je nákazlivý a môže postihnúť obe oči.

Bakteriálny zápal spojiviek zvyčajne vytvára lepivý belavý alebo žltkastý výtok, ako je hnis, na rozdiel od vodnatých sĺz vírusovej konjunktivitídy. Širokospektrálne antibiotické očné kvapkysú účinné pri zmierňovaní aj liečbe bakteriálnej konjunktivitídy. Je však dôležité si uvedomiť, že bakteriálny zápal spojiviek sa dá často riešiť aj bez liečby.

Aj kvapavka a chlamýdie môžu spôsobiť zápal spojiviek. Tie sa zvyčajne vyskytujú u sexuálne aktívnych mladých dospelých s priamou alebo nepriamou expozíciou oka infikovaným genitálnym sekrétom, alebo u detí narodených vaginálnym pôrodom infikovaným matkám. Tieto diagnózy by mali byť podozrivé v každom prípade zápalu spojiviek, ktorá sa vyznačuje nadmerným hnisavým výtokom, alebo keď nereagujú na štandardné antibiotické očné kvapky.

Alergická konjunktivitída


Alergická konjunktivitída je vyvolaná expozíciou alergénom. Medzi alergény patrí peľ, roztoče a zvieracie alergény. Pretože to nie je spôsobené mikroorganizmami, táto podmienka nie je nákazlivá a nie je potrebné zostať doma, mimo práce alebo školy. Začervenanie, svrbenie a vodnatenie oboch očí sú význačné rysy. Sprevádza ich svrbenie v nose, svrbenie krku a kýchanie.

Identifikácia a vyhýbanie sa alergénu sú dôležité pre liečbu. Môže byť potrebný aj test na alergiu. Úľavu možno dosiahnuť prostredníctvom očných kvapiek, studených obkladov a očných kvapiek s antihistaminikami. Avšak, očné kvapky, ktoré obsahujú účinné prísady antazolin a nafazolín by sa nemali používať po dlhú dobu, pretože by mohli spôsobiť návrat začervenania očí.

Myslím, že mám zápal spojiviek. Čo teraz?


Je dôležité si uvedomiť, že bolesť, citlivosť na svetlo a poruchy zraku nie sú rysy zápalu spojiviek. Tieto príznaky môžu indikovať zrak ohrozujúce očné ochorenie, ktoré vyžaduje okamžitú liečbu oftalmológom. Ihneď teda vyhľadajte lekára.

V prípade podozrenia na zápal spojiviek, prestaňte nosiť kontaktné šošovky (ak ich nosíte) po dobu trvania problému, a navštívte svojho lekára. Ak je to potrebné, môže vás váš praktický lekár odkázať na očného lekára alebo oftalmológia, aby zabezpečil, že nepôjde o vážnejší problém, ako sú herpes simplex, varicella zoster, chlamýdie alebo kvapavka.

Ľudia s vírusovnym alebo bakteriálnym zápalom spojiviek by sa mali vyhnúť práci alebo škole, ale aj verejným bazénom, kým príznaky neprejdú. Mali by sa tiež vyhnúť zdieľaným uterákom a make-upu, nemali by si trieť zasiahnuté oko a mali by praktizovať dôkladnú a častú hygienu rúk, a to najmä potom, čo sa dotýkali tváre alebo očí, kýchali či kašľali.

ODPORÚČAME AJ:
K zdravému srdcu a cievam pomôže vláknina a zdravé tuky
Poznáte tieto bylinky? Pomôžu vyliečiť vredy alebo nadúvanie
Rakovina prostaty: Potrebujú všetci muži PSA test?
Dokáže to každý: Takto sa môžete chrániť pred infarktom a mŕtvicou

Komentáre