Zdravie

Mama má Emu. A sú v kuchyni

"Emma a Ema Tekelyové sú známe kulinárky. Ktorá radšej varí a ktorá pečie? Aj to nám prezradili v rozhovore. A ako bonus pre vás pripravili dva chutné a zdravé recepty."

Webmagazin.sk, 18. septembra 2014 13:00
Ema a Emma Tekelyové Foto: Súkromný archív Emy a Emmy Tekelyových

Emma Tekelyová a Ema Tekelyová. Tá prvá je šarmantná dáma v najlepších rokoch, ktorá má módne trendy v malíčku a úsmev na perách. Druhá, jej dcéra, zasa úspešne vedie obľúbený a rešpektovaný ženský magazín SME ženy. Aké sú však v súkromí a najmä, aké sú z nich kamarátky v kuchyni? Ponúknu čitateľkám nášho magazínu aj nejaký kulinársky tip na babie leto?

Mama a dcéra: Ako vám chutí mamina kuchyňa? Máte ju spojenú s nejakými tradičnými jedlami?

Ema: Mama zdedila skvelé recepty po otcovej mame, mojej babke, ktorá mala maďarské korene, v jej kuchyni je veľa tradičných receptov, ktoré som si obľúbila v detstve. Ale ako večne zaneprázdnená žena zbiera aj rýchle a zdravé recepty.

Emma: Ako každá žena začala som doma variť z povinnosti, ale dnes, keď je dcéra už dospelá, to vnímam viac ako zábavu. Riadim sa zásadne ročnými obdobiami, mám rada krátky čas prípravy jedla, ale keď sa mi podarí klasická dobrá sviečková alebo tradičná bryndzová nátierka, som pyšná.

Exotika či babičkina kuchyňa? Prezraďte, čo je pre vás to najlepšie jedlo na svete.

Emma: Toto je rozhodovanie ako pred dovolenkou - Jamajka alebo chalupa v Štiavnici? Ja som veľký milovník tradícií ale aj zberateľ exotických zážitkov. Každé má pre mňa čaro.

Ema: Inklinujem k európskej kuchyni, mám rada jej pôvodné tradičné jedlá. Je prospešné konzumovať suroviny dopestované v domácom prostredí. Dovážané exotické ingrediencie často nemajú takú kvalitu ako na svojom pôvodnom mieste.

Dcéra Ema je už dospelá, učili ste ju však v minulosti variť?

Emma: Počas štúdií trávila veľa času v zahraničí, takže učenie prebiehalo telefonicky. Varili sme „live“. Odrazilo sa to na účtoch za telefón. (smiech) Dnes má už vlastnú domácnosť, ale jedno pravidlo sa v rodine zachovalo, ja varím, ona pečie.

Ema a Emma Tekelyové v kuchyni Foto: Súkromný archív Emy a Emmy Tekelyových
Inšpirovali ste niekedy aj vy, Ema, vašu mamu? Doniesli ste do kuchyne nejaký nový recept, trend?

Ema: Zbieram zaujímavé kuchárske knihy a keďže každú sobotu obedujeme u našich, mama varí aj podľa našich chutí. Ja som však špecialista na sladkosti a pečenie, takže veľmi jej do varenia nekibicujem. Inšpiráciu však vždy privíta, nové recepty musíme presadiť skôr u našich mužov. A trendom je pre nás to, čo je chutné a zároveň súčasťou pestrej a vyváženej stravy. V kuchyni sme začali využívať rastlinnú tukovú nátierku Flora Gold. Jedlám zvýrazňuje chuť a vďaka nutričným hodnotám pomáha udržiavať naše srdce zdravé. Obľubujeme z nej pripravené nátierky, ale skvelé sa hodí aj na tepelné úpravy či pečenie.

Babie leto je aj čas piknikov. Je jedlo v prírode pre vás pochúťka, či radšej reštaurácia?

Emma: V jednom aj druhom prípade ma láka zážitok. Jedenie nie je len o napĺňaní brucha. Dnes sa gurmánstvo stalo najpopulárnejšou komoditou voľného času, je teda „ činnosťou“ s pridanou hodnotou, príjemne strávený čas v spoločnosti ľudí. Môže byť rovnako o hre v prírode ako o stretnutí ľudí, ktorí si majú čo povedať. A grilovaný obed v prírode s príjemnými ľuďmi je vynikajúci relax.

Ema: Pokiaľ sa ešte dá a babie leto tomu praje, tak radšej vonku grilujeme zeleninu a ryby, než varíme. Je to vyvážená kuchyňa. Podľa ročných období.

TIPY NA GRILOVANIE


Pstruhy v alobale
Pstruhy v alobale Foto: Súkromný archív Emy a Emmy Tekelyových
Naučiť sa grilovať ryby je umenie, ktoré sa odmení navýsosť lahodnými chuťami. A stačí pritom málo.
Potrebujeme alobal, vypitvaných pstruhov, nasekanú petržlenovú vňať, nasekaný cesnak, hrubozrnnú soľ, čierne korenie, citrón a rastlinnú nátierku Flora Gold. Mám odskúšané, že práve Flora Gold pozdvyhne pri varení jedlám chuť. Každú rybu dobre vytrieme zvnútra rastlinným tukom a naplníme zmesou petržlenu, cesnaku, čierneho korenia, citrónovej šťavy a soli. Najmä petržlenom a cesnakom šetriť nemusíme. Ryby potrieme aj zvrchu tukom a zabalíme do alobalu, každú osobitne. Dáme na gril, ale tak, aby neboli v najhorúcejšej časti grilu. Grilujeme približne 3 – 5 minút z každej strany. Pokiaľ ľúbite chrumkavú kôrku, môžete recept obmeniť tak, že ryby nezabalíte do alobalu, ale dáte na grilovaciu tácku. V takom prípade narežte kožu pstruha štyrmi zárezmi na každej strane. K pečenému pstruhovi sa hodí ľahké biele víno.

Cukina, baklažán a paprika
Cukina, baklažán a paprika Foto: Súkromný archív Emy a Emmy Tekelyových
Nakrájame cukinu a baklažán na centimeter hrubé plátky, červenú mäsitú papriku na štyri rovnako veľké kusy. Nepoužívame žiadne ochucovadlá pred grilovaním, korenie sa môže spáliť. Spočiatku zeleninu grilujme na menej horúcej strane grilu, 2 -3 minúty z každej strany, na záverečných tridsať sekúnd môžeme preložiť aj nad horúce drevené uhlie, nech získa chrumkavú kôrku. Ale pozor, tu ide o sekundy, takže krátko. Akonáhle vyberiete zeleninu z grilu, potrite ju tukom Flora Gold zmiešaným so soľou, pažítkou, petržlenom, bazalkou, oreganom a cesnakom. Ideálna a zdraviu prospešná príloha pre hladošov.


Na ďalšie chutné recepty od Emmy a Emy Tekelyových sa môžete tešiť už čoskoro.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Denisa Lipovská: Desať jednoduchých tipov, ako sa zbaviť tuku
Recept od fitnessky: Cukinový perník
Recept od fitnessky: Banánovník s pekanovými orechami
Recept od fitnessky: Tvarohovo – marhuľový koláč
Recept od fitnessky: Zdravý šalát trikrát inak
Recept od fitnessky: Taliansky mäsový nárez

Komentáre