Zdravie

Prečo máte tik v oku a ako sa tohto pocitu zbaviť?

"Uvažujete, prečo vám ´šklbe´ okom? Akokoľvek je tento problém nepríjemný, len zriedkavo je vážny. "

Zuzana Lobotková, 12. mája 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Šklbavý pocit v oku našťastie nie je bolestivý. V podstate ide o prílišnú stimuláciu očných svalov. Tá smeruje k nedobrovoľným sťahom svalov, ktoré vyústia do šklbnutí alebo tiku v oku. Mali by ste však vedieť ešte pár vecí, vrátane toho, ako sa tikov zbaviť.

Žmurk, žmurk?


Existuje niekoľko príčin šklbania v oku a väčšina z nich je ľahko riešiteľná. Dve najbežnejšie? Stres a nedostatok spánku. Priveľa kofeínu, alkohol alebo nikotín taktiež patria k spúšťačom. Ak vás trápia suché oči, určite je vám dôverne známe aj šklbanie. Suché oči spôsobujú autoimunitné ochorenia, ale tento problém sa objavuje aj s vekom a užívaním niektorých liekov, vrátane antihistaminík, antidepresív a nosných sprejov. Šklbnutia v oku prichádzajú aj ako symptómy niektorých očných problémov, vrátane glaukómu, zápalu očných viečok, iných zápalov očí alebo abrázie rohovky.

Šklbnutia sú väčšinou benígne a mali by trvať maximálne niekoľko týždňov. Pretrvávajúci tik v oku ale môže viesť k úzkosti, ktorá zabraňuje problému odznieť. Problémom je, že keď sa raz šklbnutia v oku objavia, zvyknú vytvoriť ťažko prekonateľný začarovaný kruh.

Ale ak tik trvá dlhý čas alebo máte problémy so zdvojeným videním, zreničky získajú neobvyklý vzhľad alebo sa objavia tvárové kontrakcie mimo očných viečok, mali by ste navštíviť lekára. Vo veľmi zriedkavých prípadoch očné tiky môžu predstavovať skorý signál vážnejšieho ochorenia, vrátane sklerózy multiplex, tvárovej obrny alebo Tourettovho syndrómu.

Ak tik sprevádzajú ďalšie symptómy, navštívte radšej lekára. Foto: TASR/František Iván


ODPORÚČAME TIEŽ: Zbavte sa štikútky, toto ju spôsobuje

Ako to zastaviť?


Zmeny v životnom štýle. To sú časté odporúčania pri probléme, akými sú šklbnutia v očných viečkach. Dôležité je ale aj odhaliť príčinu. Ak máte podozrenie, že za to môže stres alebo únava, doprajte si viac oddychu so zatvorenými očami, podstúpte spánkovú hygienu alebo skúste relaxačné metódy - jogu alebo meditáciu. Ak problém súvisí so suchými očami, vyskúšajte voľnopredajné kvapky do očí, ktoré by mohli príznaky zmierniť.

Podstatné je aj to, koľko času trávite s pohľadom upreným na elektrické obrazovky. Každých desať minút by ste mali dopriať svojim očiam pauzu. Aby si svaly oddýchli, zatvorte oči a potom sa pozrite na vzdialený objekt. Takéto pauzy sa odporúčajú aj počas čítania kníh alebo pri akejkoľvek činnosti, kde sa váš pohľad intenzívne na niečo sústredí. Zaberie to len pár sekúnd, takže žiadne výhovorky, že nemáte na precvičenie očí čas.

Pri práci na počítači si nezabudnite dávať pauzu. Foto: TASR/Dušan Hein


Niečo vám padlo do oka?


Máme pre vás aj pár rád, ako postupovať, ak máte v oku cudzí objekt. Ide o odlišný problém, ale rovnako bežný. Či je to riasa, čiastočka prachu alebo piesku, môže vás naozaj otravovať. V tomto prípade je nepohodlie len jedným z problémov - dôsledkom môže byť aj infekcia.

Prvý inštinkt vám velí oko si potrieť. Treba však postupovať jemne - umyť si ruky mydlom a čistou vodou. A slovo jemne je naozaj dôležité, pretože drsnžm trením oka si môžete privodiť poškodenie rohovky. Ak je objekt v oku väčší alebo má ostré hrany, sami sa ho nepokúšajte odstrániť a ihneď choďte k doktorovi.

Vo väčšine bežných prípadov pomôže vypláchnuť si oko vodou, ale čistou. Pomôcť vám môže aj kvapadlo, ktoré poznáte z kvapiek do očí. Ak ale objekt v oku zostáva niekoľko dní, neignorujte ho. Čím dlhšie tam ostáva, tým vyššie je riziko, že by mohol poškriabať rohovku alebo spôsobiť infekciu. Lekár sa vám do oka môže pozrieť pomocou biomikroskopu a cudzí objekt odhaliť. Lekára by ste mali vyhľadať aj k zažívate začervenanie oka po odstránení predmetu. Ak vás oko bolí, odborník vám môže predpísať aj antibiotiká, aby ste zabránili infekcii.

Oči si nezabúdajte chrániť. Foto: TASR/AP Photo


Kľúčové je oči si chrániť, a to nie len oddychom, ale aj slnečnými okuliarmi, ktoré zamedzia prístupu nečistôt do oka. Oči si chráňte vždy, keď sa len dá. V lete vonku noste slnečné okuliare s UV filtrom a ak pracujete v prostredí, kde sú bežné lietajúce objekty, ako sú stavby alebo technické profesie, nezabúdajte na ochranné okuliare.

Zdroj: health.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Trpíte pálením či rezaním v očiach? Toto ochorenie má viacero príčin
Pôsobila na misii v Iraku: Pomáhala tým, čo prišli o rodinu i majetok
Bielenie zubov nesie riziká. Pri výbere postupu buďte obozretný
Lekárka: S vygooglenou diagnózou sa bojuje len ťažko

Komentáre