Zdravie

Toto sú najlepšie spôsoby, ako prestať fajčiť

"Zbaviť sa zlozvyku, ako je fajčenie, môže byť naozaj náročné. Vedci vám poradia, ako na to. "

Zuzana Lobotková, 2. októbra 2015 10:00
Foto: TASR/AP
Milióny fajčiarov na celom svete. Koľko z nich chce prestať? Vraj asi 70 percent. Ale metódy odvykania od fajčenia nie sú tak úspešné, ako by lekári a fajčiari chceli. Niektoré z týchto zmien, alebo ich kombinácie, by mohli pomôcť fajčiarom, aby sa zlozvyku zbavili na pol roka alebo na dlhšiu dobu.

Skúsite to?


Americká služba Task Force (USPSTF), federálne menovaná skupina nezávislých odborníkov, mala preskúmať údaje o odvykaní od fajčenia. Došli k záveru, že najlepším spôsobom, ako sa zlozvyku zbaviť, sú behaviorálne intervencie, vrátane osobného poradenstva, telefonického poradenstva a svojpomocných metód a liekov, ako sú nikotínové náhrady. Tieto zásahy, samostatne alebo v nejakej kombinácii, dávajú fajčiarom šancu poraziť nezdravý zlozvyk.

USPSTF neodporúča e-cigarety, ktoré sú často odporúčané pri odvykaní. Doktor Albert Siu, predseda USPSTF a profesor geriatrie a paliatívnej medicíny na Mt. Sinai School of Medicine, pre time.com uviedol: „Jednoducho nemáme dostatok štúdií. Výsledky pokusov s e-cigaretami boli nepresvedčivé.“ Sú tu tiež obavy zo zlúčenín v e-cigaretách, ako aj ich konzistentnosti a kvality, čo by ich mohlo urobiť potenciálne škodlivejšími než užitočnými.

Kombinujte zmeny


Viac presvedčivé boli štúdie skúmajúce behaviorálne zmeny a užívanie liekov. Poradenstvo a svojpomocné metódy fungovali u 7 až 13 percent fajčiarov, v porovnaní s fajčiarmi, u ktorých bola úspešnosť bez pomoci len 5 až 11-percentná. Lieky (nikotínové náhrady) zvýšili množstvo úspešného odvykania z 10 na 17 percent.

Táto skupina sa tiež pozrela na špecifické skupiny fajčiarov, vrátane tehotných žien. Napriek existencii známych rizík fajčenia pre vyvíjajúci sa plod, asi jedna zo šiestich tehotných žien fajčí, a štvrtina tehotných žien fajčila počas troch mesiacov pred počatím. Pre ne majú zmeny správania najlepšie úspech.

Štúdie tiež ukázali, že určité kombinácie stratégií na zbavenie sa fajčenia, môžu byť účinnejšie ako metódy použité samostatne. Napríklad nikotínové náhrady a terapia fungujú lepšie, než lieky samotné. Existuje celý rad účinných zásahov na pomoc pri snahe prestať fajčiť. Je len na vás, ktorú možnosť vyskúšate. A snáď s úspechom.

ODPORÚČAME AJ:
Hrozí vám ochorenie srdca? Týmto veciam sa vyhnite
Toto v sebe musí mať fajčiar, aby sa dožil vysokého veku
Prečo si berieme ľudí, ktorí nás fyzicky nepriťahujú?
Ženy, neseďte toľko. Zvyšuje to riziko rakoviny

Komentáre