Zdravie

Trápi vás pocit únavy a zábudlivosť? Na vine môže byť vitamín B

"Nedostatok energie, nohy ako z olova, koncentrácia na dne. Vinníkom môže byť ľahko liečiteľný ale doteraz často prehliadaný zdravotný problém - nedostatok vitamínu B12."

Zuzana Lobotková, 19. septembra 2016 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Vitamín B12 hrá dôležitú úlohu v oblasti zdravia - napríklad pomáha mozgu a nervovému systému fungovať a je dôležitý pre tvorbu krvných buniek. Je tiež potrebný pre výrobu myelínu, izolačného materiálu, ktorý obklopuje niektoré nervové bunky.

Stačí pár injekcií?


Nedostatok vitamínu B12 zvyčajne spôsobuje extrémnu únavu, svalovú slabosť a problémy s pamäťou a koncentráciou. Môže tiež viesť k dočasnej neplodnosti u žien, zatiaľ čo jeho nedostatok v priebehu tehotenstva môže viesť k abnormalitám plodu. Tento vitamín sa nachádza v červenom mäse, rybách a mliečnych výrobkoch a väčšina ľudí ho získa dosť z jedálnička.

Avšak až 18 percent populácie trpí jeho nedostatkom, z toho je 80 percent žien. Deficit je spojený so starnutím a u starších pacientov môže byť spojený s demenciou. Akonáhle hladina klesne pod 500 pg / ml (pikogramov na mililiter - normálne rozmedzie je 500 až 1000), strata pamäti je šesťkrát pravdepodobnejšia.

Dobrou správou je, že problém diagnostikovaný skoro možno ľahko liečiť injekciami vitamínu, ktorý ktoré sú finančne nenáročné. Mali by byť vpichnuté každý druhý deň po dobu dvoch týždňov. Potom sa zvyčajne udržiavacia dávka podáva každé tri mesiace. Problém však je, že liečba môže prísť neskôr, pretože príznaky spôsobené nedostatkom vitamínu B12 sú tak rozmanité, že lekárom skôr napadnú iné problémy, vrátane depresie a dokonca aj roztrúsenej sklerózy. A ak sa nelieči, nedostatok vitamínu B12 môže spôsobiť vážne a niekedy aj trvalé neurologické poškodenie.

Možné príčiny


Strava je len zriedka príčinou nedostatku vitamínu B12. Je totiž ľahké získať ho z potravinových zdrojov - napríklad 85 gramov konzervovaného tuniaka poskytuje okolo 2,4mcg. Vzhľadom k tomu, že sa nachádza v červenom mäse a mliečnych výrobkoch, vegetariáni a vegáni sú náchylní k nedostatku zo stravy. Bežnejšie je, že vzniká v dôsledku neschopnosti správne absorbovať vitamín.

Starnutie zvyšuje toto riziko, pretože ako starneme, žalúdok sa zmenšuje a produkuje menej kyseliny potrebnej pre vstrebávanie B12. Môže tiež viesť k zhubnej anémii, čo je stav, keď imunitný systém napáda bunky v žalúdku, ktoré produkujú proteín zvaný instrinsic faktor. Ten telo potrebuje, aby mohol absorbovať B12. Aj Crohnova choroba (zápal sliznice tráviaceho ústrojenstva) môže tiež znamenať, že telo nemá dostatok vitamínu B12.

Včasná diagnóza a liečba je kritická. Tam sú však potrebné krvné testy. Jeden z týchto testov hľadá makrocytové (zväčšené) krvinky, ostatné celkové množstvo B12 v krvi. Len na testy sa však spoľahnúť netreba – lekári by mali hľadať aj ďalšie príznaky, napríklad mravčenie, a potom zistiť, či sa zmierňujú pri liečbe deficitu B12.
Okrem červeného mäsa sú zdrojmi B12 aj vajcia, mlieko, losos, niektoré raňajkové cereálie obohatené o tento vitamín, či treska. Takže dostať sa k nemu naozaj nie je zložité. Majte ho na tanieri dostatok a aspoň ľahšie identifikujete deficit tohto vitamínu.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Môže vlna horúčav uškodiť vášmu dieťaťu?
V kočiariku treba pripútať aj najmenších novorodencov
Prezuvky do školy treba mať vzdušné, ťažká taška môže uškodiť
Nesprávne použitá klimatizácia môže spôsobiť viacero ochorení

Komentáre