Zdravie

Trápia vás kožné problémy? Takto si s nimi poradíte

"Teplejšie počasie znamená, že si obliekate ľahšie oblečenie a odhaľujete viac kože. A teda ukazujete svetu aj svoje nedokonalosti. "

Zuzana Lobotková, 15. júla 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Niektoré kožné nedostatky sú neškodné a čisto kozmetického charakteru, ale iné sú problémy, ktoré potrebujú, aby ich preskúmali oči vyškoleného dermatológa. Tu je pohľad na deväť bežných kožných prejavov a popis toho, ako by mohli byť ošetrené dermatológom.

Starecké škvrny


Tieto ploché, hnedé škvrny na koži sa typicky objavujú na oblastiach kože, ktoré sú najviac vystavené slnku, ako sú tvár, ruky, ramená, horná časť chrbta a nôh. Starecké škvrny majú tendenciu mať viac nepravidelný tvar ako pehy. Starecké škvrny sa môžu vyvinúť už v dvadsiatke, ak trávite veľa času na slnku. Bežné sú u 50 percent ľudí vo veku 50 až 60 rokov. Tieto škvrny sú menej časté u ľudí, ktorí majú tmavšiu pleť.

Tmavšie sfarbenie je spôsobené zvýšením aktivity melanocytov, buniek, ktoré produkujú pigment v koži, po slnení. Zvýšenie hnedočierneho pigment melanínu môže tiež spôsobiť starecké škvrny, rovnako ako pehy. Tento pigment tiež dáva koži tmavší odtieň pri opálení. Avšak, lekári si nie sú istí, prečo dochádza k takémuto zvýšeniu činnosti melanocytov a melanínu.

Dermatológovia môžu preskúmať starecké škvrny, aby zistili, či sa časom zväčšujú alebo tmavnú, lebo sa môžu rozvinúť do typu rakoviny kože známeho ako malígne lentigo. Používanie opaľovacieho krému môže pomôcť zabrániť rozvoju stareckých škvŕn, alebo zabezpečí, že existujúce škvrny nestmavnú. Krémy, ktoré obsahujú prísady, ako sú retinoidy alebo hydroxykyseliny, môžu prispieť k zosvetleniu škvŕn. Ďalšie možnosti liečby zahŕňajú použitie laseru (svetelná terapia) alebo mrazu (kryoterapia), aby zničili bunky produkujúce melanín, ale tieto metódy môžu spôsobiť vyblednutie týchto oblastí kože.

Celulitída


Pomarančový alebo jamkovitý vzhľad celulitídy vzniká v dôsledku vydutia tuku von z oblasti medzi vláknitými pásmi tkaniva pokožky. Celulitída je veľmi častý problém, ktorý postihuje 85 až 90 percent žien. Môže byť spôsobená hormonálnymi a genetickými faktormi. Objavuje sa najmä na stehnách, zadku a bokoch, a je viac vidieť u ľudí, ktorí majú tenšiu kožu (aj starnutie je na vine tenšej kože). Ženy majú zvyčajne tenšiu kožu ako muži, takže celulitída je u nich výraznejšie.

Celulitídu je veľmi ťažké liečiť, je to vrodená vlastnosť žien. Hoci schudnutie môže mať za následok menej viditeľnú hrbolatosť, asi neodstráni problém úplne. Veľa odborníkov nepatrí medzi fanúšikov krémov, ktoré tvrdia, že liečia celulitídu, pretože tieto krémy môžu byť v najlepšom prípade dočasne hydratujúce. To môže mať za následok menej viditeľnú celulitída, ale len dočasne.

Najsľubnejšie liečby celulitídy zahŕňajú ničenia alebo preorientovanie väzivových pruhov pomocou laserov, vysokofrekvenčných zariadení alebo minimálne invazívnym postupom, ktorý využíva ihličky uvoľňujúce tkanivo. Zdá sa, že tieto postupy majú dobré krátkodobé výsledky, nie je ešte príliš skoro na predpovedanie dlhodobej účinnosti. Ak si chcete zachovať pleť hladšiu, môže byť potrebné postupy opakovať, a tieto liečby môžu byť drahé a trochu bolestivé.

Pehy


Bodkovaný nos, líca, paže a ramená. Pehy sú hnedé škvrny, ktoré sú viac guľaté alebo oválne ako starecké škvrny. Blondínky a červenovlásky majú tendenciu mať viac pieh než ľudia s tmavými vlasmi a pehy tiež majú tendenciu stmavnúť v lete a v zime zblednúť. Pehy vznikajú pri vystavení slnku, čo zvyšuje množstvo pigmentu melanínu v kožných bunkách; genetika môže tiež hrať úlohu v početnosti pieh človeka. Ľudia zvyčajne získavajú pehy pomerne skoro, zvyčajne pred dosiahnutím 10 rokov.

O liečbu pieh sa nemusíte starať, pretože nemajú tendenciu premeniť sa na rakovinu kože. Aj tak je tu rada pre tých, ktorí sú skrášlení pehami - je dobrý nápad zostať mimo slnka a používať opaľovací krém, aby ste predišli viacerým pigmentovým škvrnkám.

Šošovičky


Znamienka, šošovičky alebo névy. Ide o malé, ploché, hnedé alebo fľaky melanocytov, buniek, ktoré produkujú pigment v koži. Rovnako ako u pieh a stareckých škvŕn, je možné ich mať kdekoľvek na koži, hoci sa často objavujú v oblastiach exponovaných slnečnému svetlu. Ale na rozdiel od stareckých škvŕn, ktoré sa vyvíjajú v dôsledku zvýšenia aktivity melanocytov, znamienka sa tvoria z dôvodu zvýšenia samotných melanocytoch, ako rastú alebo sa zhlukujú.

Je jasné, prečo vznikajú, ale na príčine môže byť aj genetika, rovnako ako hormóny. Ľudia majú tendenciu získať čo najviac šošovičiek počas ich prvých 30 až 40 rokov života a ľudia menej už v 60-ke, 70-ke a 80-ke. Ľudia, ktorí majú znamienka, by mali navštíviť dermatológa, ktorý môže vyhodnotiť a odstrániť všetky, ktoré vyzerajú abnormálne. Tie povrchové sa odstraňujú jednoduchšie, po tých hlbších ostávajú aj jazvičky. Platí aj, že ploché znamienka sa dajú odstrániť menej náročne.

Kožné výrastky


Tieto mäkké, zvyčajne telovo sfarbené, mierne vyvýšené výrastky na koži sa objavujú častejšie u starších ľudí. Hlavne je to v záhyboch kože na prsiach, krku, v podpazuší alebo slabinách. Kožné výrastky môžu byť pripojené na kožu úzkou stonkou nazývanou „stopka“. Známe sú tiež ako akrochordóny a často sa objavujú počas tehotenstva alebo s extra prírastkom na váhe, čo naznačuje, že hormóny a genetika hrajú úlohu v ich rozvoji.

Tieto výrastky sú neškodné a nevyžadujú si žiadnu liečbu, ale môže sa podráždiť trením alebo ak sa zachytia o oblečenie alebo šperky. Ak sú nepohodlné alebo neestetické, môže ich dermatológ odstrániť odrezaním, zmrazením alebo spálením. Nezostane po tom jazva, no môžu sa objaviť nové výrastky, často aj na tom istom mieste. Lekári neodporúčajú odstraňovanie doma, či už s chemickými výrobkami alebo nožnicami, pretože by to mohlo viesť k infekcii a zjazveniu.

Žilky


Žilky sú tenké, červené, modré alebo fialové linky tesne pod povrchom kože, a niektoré z týchto značiek sa podobajú pavučine alebo konárom stromov. Tieto rozšírené cievy možno vidieť na nohách aj na tvári. Nazývané sú aj telangiektázie a môžu sa vyvíjať s vekom vnútri žíl, kde ventily, ktoré za normálnych okolností pomáhajú udržiavať prietok krvi v správnom smere, už nefungujú. Prírastok na váhe, práca zahŕňajúca dlhé státie a iné špecifiká môžu vyvolať tento problém.

Ako viac krvi a tekutín naplní žily, tieto krvné cievy sa rozšíria od tlaku, takže sú väčšie a lepšie viditeľné. Žilky nie sú tak ťažko liečiteľné ako kŕčové žily, ktoré majú tendenciu byť väčšie a vyskytujú sa hlbšie v koži. Povedala, že uprednostňuje používať laserové ošetrenie pre pacientov s žilkami, čo je metóda, ktorá zahŕňa používanie tepla zničiť tenké krvné cievy. Menej často sa odporúča skleroterapia, ktorá zahŕňa vstrekovanie tekutiny do žily, aby ju zničila. Táto liečba totiž môže byť bolestivá aj drahá.

Strie


Tieto červené, fialové alebo biele čiary sa môžu objaviť na koži, keď je roztiahnutá v priebehu relatívne krátkeho časového horizontu, čo má za následok poškodenie spojivového tkaniva pokožky. Akékoľvek napínanie kože, ktorá ju stenčuje, môže mať za následok strie. Toto rozťahovanie sa môže stať v priebehu tehotenstva alebo pri priberaní alebo schudnutí, rýchlym rastom alebo s istými ochoreniami, ako je Cushingova choroba, ktoré zvyšujú množstvo hormónu kortizolu, čo ovplyvňuje hypofýzu.

Strie sa môže javiť ako pruhy na bruchu, prsiach, bokoch, vnútornej strane stehien a bokoch. Ak sa tieto značky objavia prvýkrát, sú červenej alebo fialovej farby, a to je fáza, kedy liečba laserovou terapiou môže pomôcť ich znížiť. Ale existujúce spôsoby liečby strií - s lasermi, retinoidovými krémami alebo vitamínom C - majú tendenciu dávať neuspokojivé výsledky. Keď strie zblednú, je veľmi ťažké sa ich zbaviť, pretože koža je už zjazvená.

Spálená koža


Červený vzhľad spálenej kože je výsledkom poškodenia buniek v hornej vrstve kože, ktoré zasiahlo príliš veľa ultrafialového žiarenia. Okrem toho spôsobuje začervenanie, opuch kože, svrbenie a na dotyk pocit horúcej kože. Je to aj bolestivý problém. Akékoľvek slnku odkryté miesta pokožky sú citlivé na spálenie, a to najmä v prípade, že plocha nie je chránená proti slnečnému žiareniu. Ale akonáhle sa deje počiatočné UV poškodenie kože, len máločo dokáže zastaviť začervenanie.

Kľúčová je prevencia. Akonáhle je koža spálená, treba používať zvlhčovače, ktoré môžu pomôcť upokojiť pokožku. Výrobky s aloe vera môžu poskytnúť pocit chladu, ale nie sú nevyhnutne lepšie na upokojenie spáleného miesta ako ostatné hydratačné krémy. Pomôcť môžu aj nesteroidné protizápalové lieky, ako je ibuprofén, naproxén alebo aspirín, ktoré môžu pomôcť zabrániť spáleniu pri užití ešte pred samotným slnením.

Tinea versicolor


Tinea versicolor je hubová infekcia spôsobená premnožením kvasiniek, ktoré normálne žije na koži. Keď sa kvasinky premnožia - vo vlhkom podnebí, na mastnej pleti alebo u ľudí, ktorí pracujú vonku – stretáva sa to s pigmentáciu kože, čo spôsobuje škvrny. Ružové, svetlé alebo biele škvrny alebo suché či šupinaté miesta na koži sú potom následkom.

Táto infekcia by mala byť liečená antimykotickými prípravkami, krémami, pleťovou vodou alebo šampónmi, ktoré obsahujú antifungicída. To kožu vyčistí od premnožených kvasiniek. Ak tinea versicolor pokrýva veľkú plochu tela alebo je silná, lekár môže odporučiť perorálne antimykotické lieky namiesto lokálne aplikovaných. Môže trvať týždne alebo mesiace, než sa zafarbenia kože zbavíte a ľudia sú ešte aj potom zaúkolvaní, aby si pokožku čistili protiplesňovými čistiacimi prostriedkami raz týždenne s cieľom zabrániť návratu infekcie.

Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME AJ:
Koža si časté spálenie pamätá: Môže prepuknúť do onkoochorenia
Bez slnečných okuliarov nechoďte ani na krok, aj keď je zamračené
Chrápete? Vďaka týmto jazykovým cvičeniam prestanete
Kŕčové žily môžu počas horúčav spôsobovať väčšie ťažkosti
ALKOHOL: Ako pôsobí na vaše telo a ako rýchlo sa po ňom spamätáte?

Komentáre