Zdravie

Za únikom moču môže byť viacero ochorení. Poradí gynekológ či urológ

"Pacienti si nechcú pripúšťať, že nejaký problém vôbec majú a hanbia sa. "

TASR, 26. júna 2016 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer
Inkontinencia alebo mimovoľný únik moču je symptóm, ktorý môže signalizovať viacero ochorení. Ľudia sa však o tomto probléme často hanbia hovoriť s odborníkmi. "Pacienti chodia k urológom na poslednú chvíľu, keď je už ich stav alarmujúci," hovorí profesor Ján Breza, prednosta Urologickej kliniky vo Fakultnej NsP akademika L. Dérera v Bratislave. Na problematiku upozorňuje aj aktuálny Týždeň kontinencie (20. - 26.). Pripomína, že pomôcť môže rehabilitácia svalov panvového dna.

"Podľa prieskumov International continence society menej ako 40 percent pacientov sa zdôverí so svojím problémom lekárovi," priblížila Marica Laščeková, predsedníčka Občianskeho združenia InkoFórum.

"Na Slovensku trpia inkontinenciou desiatky tisíc ľudí a kvôli demografickému vývoju, teda starnutiu obyvateľstva, bude týchto pacientov pribúdať. Hoci je to komplikácia, mali by sme sa na ňu pozerať ako na ktorýkoľvek medicínsky riešiteľný problém," povedal profesor Ján Švihra, profesor na Urologickej klinike v Martine.

S problémom vie poradiť gynekológ alebo urológ. "Takáto návšteva môže presne stanoviť diagnózu: či ide o problém ochabnutých svalov panvového dna, zápalový proces močového ústrojenstva či iný zdravotný problém," poznamenal Švihra. Po zistení diagnózy nasleduje liečba a odporúčania, ktorými by sa pacient mal riadiť. Niekedy pomôže nastavenie na správne cvičenie panvového dna, niekedy je nutné podstúpiť dôkladnejšiu liečbu.

"Pacienti si nechcú pripúšťať, že nejaký problém vôbec majú a hanbia sa. Pritom adekvátna lekárska pomoc a rady, ako postupovať, môžu významným spôsobom zvrátiť priebeh problému s únikom moču. Pacient sa musí totiž naučiť s touto poruchou zaobchádzať tak, aby mu neznepríjemňovala každodenný život," doplnil Breza.

Svaly panvového dna ochabujú najmä vekom, ale ich oslabenie sa môže prejaviť u žien napr. po pôrode a u mužov po operácii prostaty. Princípom odporúčaných cvikov je posilnenie oslabeného svalstva panvového dna. Cvičenie je vhodné pri stresovej a urgentnej inkontinencii moču počiatočných štádií, ale aj v rámci prevencie pred vznikom takýchto problémov. Viac o pripravovaných aktivitách sa pacienti dozvedia na stránke www.inkoforum.sk.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Náuka o strachu: Bojujete alebo unikáte hrozbe?
Vyvrátili sme desať mýtov o zuboch. Verili ste im aj vy?
Veľa soli aj málo soli škodí. Kde je rovnováha?
Desať najčastejších mýtov o HIV a AIDS a ako je to v skutočnosti

Komentáre