Zdravie

Varovanie odborníkov: Na Slovensku vznikajú vakcinačné diery

"Pre Slovensko sú rizikom hlavne osýpky a tuberkulóza. "

TASR, 5. mája 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Slovensko sa v posledných rokoch zaradilo podľa odborníkov medzi krajiny so vznikajúcimi vakcinačnými dierami. Ide o regióny s nižšou mierou potrebnej zaočkovanosti. Môže to byť vstupnou bránou pre návrat ochorení, ktoré sa na Slovensku už dlhšie nevyskytovali.

Najvýraznejšie sa to podľa štatistík Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR prejavuje v Bratislavskom kraji, a to v rámci základného očkovania proti MMR, teda proti osýpkam, mumpsu a rubeole. "Mierne zvýšenie o 1,3 percenta v roku 2015 na 90,1 percenta je len slabou náplasťou na riziko, ktoré prípadný návrat týchto ochorení prináša," povedala Jarmila Pertináčová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Tieto údaje podľa nej vyplývajú z vyhodnotenia administratívnej kontroly očkovania na Slovensku k 31.8.2015 u detí narodených v roku 2013.

WHO odporúča zabezpečiť na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity proti osýpkam 95-percentnú zaočkovanosť dvoma dávkami očkovacej látky. Nižšiu zaočkovanosť eviduje v prípade osýpok i Trenčiansky (93 percent), Banskobystrický (94 percent), Žilinský (94,6 percenta) a Košický kraj (93,7 percenta). Medzi jeden z dôvodov odmietania očkovania patria obavy rodičov z nežiaducich účinkov. Na odstránenie osýpok z krajín upozorňuje aj Európsky imunizačný týždeň, ktorý stále prebieha. "Aj keď sme prípad osýpok naposledy zaznamenali na prelome rokov 1997/1998, nie je isté, ako dlho dokážeme tento stav udržať," myslí si Pertináčová.

Okrem osýpok je pre Slovensko rizikom i tuberkulóza, upozornila. Proti tomuto ochoreniu sa na Slovensku prestalo očkovať v roku 2012. Podľa Pertináčovej však dôvodom na zastavenie očkovania nebola nekvalitná vakcína, ale fakt, že štát splnil európske kritériá a chorobnosť tak klesla pod desať chorých na 100.000 obyvateľov. "Neviem však, ako dlho tento stav udržíme, keďže výskyt tuberkulózy v Európe výrazne stúpol," povedala.

Povinné očkovanie odmietli vlani stovky rodičov svojich detí. "V roku 2015 bolo na Slovensku evidovaných 623 kompletných odmietnutí povinného očkovania. Čiastočné odmietnutie, len proti niektorým ochoreniam, bolo zaznamenané v 1131 prípadoch," priblížila nedávno pre TASR Martina Merková z ÚVZ SR.

Okrem MMR vakcíny rodičia často odmietajú aj základné očkovanie hexavakcínou, ktorá zahŕňa zložku proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej prenosnej obrne, vírusovej hepatitíde typu B či hemofilovým invazívnym infekciám. Rovnako často sa odmieta aj očkovanie proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam.

ODPORÚČAME AJ:

Takto nám zaberajú lieky: Poznáte ich tajomstvo?
SIRACKÁ: Kým bude panovať britská kráľovná, nebudem môcť odísť z Ligy
Prvá pomoc hemofilikom má rovnaké zásady ako pri ostatných ľuďoch
Sterilné bubliny: Môžu zlepšiť život deťom s poruchou imunity?
Európa je prvý región na svete, kde sa prerušil prenos malárie

Komentáre