Zdravie

Vedci vypestovali prsník v miske

"Rakovina prsníka pripravuje ročne mnoho žien o prsia. Doteraz riešenie predstavovali umelé prsia, no vedci už dokázali v laboratóriu vypestovať prsné tkanivo."

Zuzana Lobotková, 29. júna 2015 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Prsia sú jedným z pohlavných znakov žien. A hoci sa každému páčia iné, mali by byť hlavne zdravé. Preto je pre ženy psychicky náročné, ak kvôli chorobe prídu o prsia. Určite ich poteší, že vedci dokážu v laboratóriu vypestovať prsné tkanivo, rovnako ako vzniká počas puberty. Navyše by to mohlo pomôcť vedcom lepšie pochopiť, ako sa prsia vyvíjajú, a čo sa deje pri karcinóme prsníka.

Začína to kmeňovými bunkami


Po prvý raz vedci zobrali zdravé bunky prsníka a izolovali kmeňové bunky, ktoré dokážu znovu vytvoriť hlavné prsné štruktúry, napríklad mliečne kanály a štruktúry, ktoré skutočne produkujú materské mlieko. Nastavili vzor, ako sa normálne prsné tkanivo vyvíja v priebehu puberty a v najbližších mesiacoch chcú v tkanivách spustiť mutáciu, ktorá spôsobuje rakovinu. Tak ju budú môcť priamo v bunkách študovať a sledovať.

Začínali s prsným tkanivom žien, ktoré podstúpili operáciu na zmenšenie prsníkov. Doktorka Christina Scheelová z Helmholtz centra pre zdravie a environmentálny výskum a jej kolegovia izolovali niekoľko kmeňových buniek, ktoré sú zodpovedné za generovanie nového prsného tkaniva. Tak dochádza k remodelácii prsníkov počas puberty, v každom menštruačnom cykle a s každým tehotenstvom.

Iba jedna z približne 2000 týchto buniek predstavuje kmeňové bunky, ale ich zmiešaním boli schopní vytvoriť štruktúry, ktoré slúžia ako potrubie siete prsníka. S inými úpravami boli tiež schopní podporovať rast podobných buniek, ktoré produkujú mlieko. Tým, že si označili počiatočné kmeňové bunky videli, že všetky komplexné štruktúry v prsníku pozoruhodne vznikli z jedinej bunky.

Väčšie = viac problémov?


"Počas puberty normálne prsné tkanivo rastie do okolitého spojivového tkaniva. Bunky sa tlačia dopredu takmer ako invazívny nádor, ale vo veľmi dobre riadenom procese," vysvetlila doktorka Scheelová. Skutočnosť, že sa normálny rast prsného tkaniva je tak intenzívny, priviedol vedcov na myšlienku, či by mohla rakovina prsníka vyplývať z nejakej straty tohto riadeného rastu prsného tkaniva, podobne ako auto bez bŕzd.

Scheelová a jej tím tiež zistili, že keď rástli prsníkové kmeňové bunky do pevnejšej platformy, bunky rástli agresívnejšie a konali ešte viac ako nádory, než pri miernom raste. To môže vysvetľovať, prečo ženy s väčšími prsiami, ktoré obsahujú viac spojivového tkaniva, mávajú vyšší výskyt rakoviny prsníka. "Tento model nám umožní lepšie študovať normálny vývoj prsníka a potom pochopiť prvé kroky, ktoré predurčujú ženy k rozvoju nádorov," dodala Scheelová.

Zdroj: time.com

ODPORÚČAME AJ:
Súži vás menopauza? Pomôžte si paradajkovou šťavou
Nesiete v sebe gén mladnutia?
Chráňte svoje deti: Ich pokožka sa slnku sama bráni iba päť minút
Prekyslený žalúdok: Vyvarujte sa týchto chýb a nebudete mať problém
Zjedli by ste po pôrode placentu?

Komentáre