Zdravie

Vianoce netradične: Inšpirujte sa receptami od šéfkuchára

"Nech už budete na Vianoce variť čokoľvek, platí, že vianočné sviatky by mali ľudia prežiť tak, aby po nich nevážili viac ako pred nimi."

Alena Klepochová, 18. decembra 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš


Každá rodina má na Vianoce svoje vlastné recepty, podľa ktorých pripravuje typickú tradičnú večeru. Aj tu však platí, že koľko ľudí, toľko chutí a vždy sa nájdu gurmáni, ktorých ženie dopredu túžba skúsiť niečo nové. My vám ponúkame tipy na netradičné vianočné menu zložené z receptov šéfkuchára Michala Hečka.

Nech už budete na Vianoce variť čokoľvek, platí, že vianočné sviatky by mali ľudia prežiť tak, aby po nich nevážili viac ako pred nimi. Je normálne, keď ľudia počas Štedrého večera zjedia všetky chody, v nasledujúcich dňoch sa však už odporúča dbať na striedmosť, ako aj na pohyb na čerstvom vzduchu.

Kapustnica
kapustnica Foto: Alena Klepochová

Suroviny:

1kg kapusta kvasená
3ks väčšej cibule
80g paprika sladká
1pl drvenej rasce
bravčové údené rebro
klobása
50g sušených dubákov
80g kryštálový cukor
150g bravčové plece
3ks bobkový list
Korenie čierne
Soľ
1ks chilli papričky
40g sušených sliviek

Postup:
1. Cibuľu zarestujeme do zlatista, pridáme drvenú rascu, poprášime cukrom a necháme skaramelizovať.
2. Pridáme plece a klobásu, zarestujeme, poprášime paprikou, zalejeme vodou, vložíme rebro, bobkový list, pár guľôčok čierneho korenia a prekrojené chilli. Necháme variť.
3. Hríby si namočíme do studenej vody.
4. Keď máme rebro uvarené, vytiahneme, oberieme mäso a vložíme premytú a prekrájanú kapustu, hríby a slivky, prevaríme ešte chvíľu, dochutíme soľou a ešte trochou mletého čierneho korenia.
5. Ideálne je nechať kapustnicu odstáť a servírovať na druhý deň.

Tipy šéfkuchára na ozvláštnenie kapustnice:
- Na ozvláštnenie pri servírovaní si môžeme z nálevu, ktorý nám zostal po hríboch, urobiť želé tak, že ho trochu prevaríme, dochutíme a na každý 1dcl použijeme 1 plátok želatíny, ktorý chvíľu vymáčame vo vode. Takto pripravené želé dáme stuhnúť do chladničky. Môžeme ho potom trebárs nakrájať na malé kocky a poukladať po okraji taniera.
- Môžeme použiť trochu extra sušených sliviek. Na chvíľu ich necháme prevariť v nejakom dobrom červenom víne so štipkou cukru (iba na vyrovnanie kyslosti vína), bobkovým listom, čiernym korením. Takto pripravené slivky necháme vychladnúť a odležať cez noc v chladničke. Potom už len trochu z nich vložíme do každej porcie kapustnice na menšie oživenie.


Maslová ryba v citrónovej „tempure“
Citrónovník/Ilustračné foto. Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Suroviny:

300g Maslovej ryby (butterfish)
100g hladká múka + trochu múky na poprášenie ryby
1x vajce
1čl sódy bikarbóny
180ml mlieka
Kôra z jedného citróna (najemno nastrúhaná)
Soľ a korenie

Postup:
1. Rybu nakrájame na požadované kúsky, podľa chuti.
2. Z mlieka, vajca a múky si vymiešame cestíčko, pridáme citrónovú kôru, soľ a korenie.
3. Rybu ochutíme, preváľame trochu v múke, aby sa nám tempura lepšie chytila, vymáčame v nej a pomaly ponárame do predohriatej fritézy.
4. Môžeme použiť aj iný typ ryby, kedže butterfish nie je ľahká na trávenie pre ľudí so žalúdočnými problémami.


Taliansky koláč Panettone
vajcia/ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Suroviny:

100 g kvasníc
500 g hladkej múky
200 ml vlažného mlieka
3 vajcia
1 žĺtok
200 g masla
100 g kryštálového cukru
Citrónová kôra z 1, 2 citrónov (podľa veľkosti ovocia)
100 g kandizovaného alebo sušeného ovocia, napríklad marhule, slivky, hrozienka

Postup:
1. Vymiešame cukor, maslo, vajíčka a žĺtok na jednotnú zmes.
2. Do vlažného mlieka vmiešame kvasnice.
3. Zmes spojíme s múkou a potom vlejeme do nej pripravený kvások.
4. Vypracujeme cesto, pridáme do neho nastrúhanú citrónovú kôru a kandizované ovocie.
5. Cesto vylejeme do chlebovej formy alebo do formy na muffinky. Ak použijeme chlebovú formu, pečieme v trúbe pri 60 stupňoch 25 – 30 minút. V prípade, že máme formu na muffinky, vyjde nám 15 – 18 kúskov a v trúbe ich pečieme 10 – 12 minút.

Tip šéfkuchára: Muffinky sledujeme pozorne, aby sa nám nepripiekli, pretože každá rúra pečie inak a reálne načasovanie sa jej musí prispôsobiť.

Komentáre