Zdravie

Viete, prečo váš žalúdok vrčí? Neuveríte

"Škŕkanie v žalúdku od hladu každý pozná. Rovnako každý vie, ako ho utíšiť – jedlom. Ale čo robiť s neraz trápnym vrčaním žalúdka? "

Zuzana Lobotková, 31. júla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Zvuky, ktoré vychádzajú z vášho žalúdka sú dôležitou súčasťou trávenia a môžu hrať podstatnú úlohu pri problémoch s nadváhou alebo črevnými ochoreniami.

Upratať treba aj v žalúdku


Rovnako, ako je potrebné si upratovať domácnosť, je potrebné spraviť poriadok v črevách. Gastrointestinálne kontrakcie, ktoré cítite, sú spôsob, akým sa prečisťuje váš tráviaci trakt. Bráni to množeniu baktérií a nečistôt. Doktor Toku Takahashi, gastroenterológ na Medical College of Wisconsin, hovorí, že „dunenie“ v črevách je len jedna fáza širšieho procesu.

Práve táto fáza zaisťuje, že váš žalúdok a črevá zostanú aktívne aj medzi jedlami. Ak tento proces funguje zle, objavia sa bolesti brucha, nevoľnosť, vracanie a ďalšie symptómy trávenia alebo prítomnosť škodlivých mikroorganizmov.

Ach, tie hormóny


Zvuky vychádzajúce zo žalúdka však môžu ovplyvniť aj riziko problémov s hmotnosťou, ako je napríklad obezita. Pocity hladu pochádzajú z vášho mozgu, ale sú založené na chemických signáloch, ktoré váš mozog dostáva od čriev. Vedci tvrdia, že hlad aj proces upratovania v trávení sú vyvolané hormónom v žalúdku – motilínom.

Chémia v žalúdku sa rýchlo komplikuje. Doktor Jan Tack pre time.com povedal: „Dokázali sme, že motilínom vyvolaná hladová signalizácia je iný u ľudí, ktorí trpia nevysvetliteľnou stratou hmotnosti alebo obezitou.“ Hladina tohto hormónu potom dokáže zmeniť aj výsledky žalúdočného bypassu, ale aj to, ako prežívate radosť z jedla.

Tieto poznatky sú stále pomerne nové, no manipulácia s motilínom a následná odozva procesov v žalúdku môžu nakoniec ukázať, ako novým spôsobom liečiť obezita a ďalšie zdravotné problémy súvisiace s črevami. Do tej doby je jedna vec istá – medzi jedlami je normálne a zdravé zažiť „vrčanie“ žalúdka.

ODPORÚČAME AJ:
Takto sa dopracujete k dokonalému spánku
Chcete ochrániť svoj zrak? Poradíme vám, čo by ste mali jesť
Prejesť sa a nechať si vypumpovať žalúdok: Bude sa takto chudnúť?
Chráňte svoje srdce: S pohárom grepového džúsu v ruke to ide ľahšie
Skoncujte s únavou: Päť dôvodov, prečo vám chýba energia

Komentáre