Zdravie

Z cvičenia môžete mať nielen väčšie svaly, ale aj mozog

"Cvičenie je dobré na posilnenie tela. Okrem väčších svalov však zväčšuje aj určité časti mozgu. "

Zuzana Lobotková, 20. apríla 2015 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník
Fyzická aktivita môže zväčšiť sivú hmotu v mozgu, najmä oblasti, ktoré prispievajú k rovnováhe a koordinácii. Takéto zmeny v mozgu môžu mať zdravotné dôsledky v dlhodobom horizonte, ako je napríklad zníženie rizika pádov a teda aj zranení. Rovnako to zmenšuje riziko problémov s pohybom vo vyššom veku.

Pohybom k zdravému mozgu


Doktor Ujho Kujala uvádza, že fyzická aktivita sa spája s mnohými zdravotnými výhodami, ako je napríklad nižšia úroveň telesného tuku, zníženie rizika ochorení srdca, lepšia pamäť a bystré myslenie, či nižšie riziko diabetu 2. typu.

Kujala a jeho kolegovia však chceli tento proces lepšie pochopiť. Vyhľadali teda desať párov identických dvojčiat – mužov vo veku 32 až 36 rokov. U jednovaječných dvojčiat totiž mohli lepšie sledovať, ako životný štýl a prostredie vplývajú na telesné zdravie.

V každom páre dvojčiat jeden brat posledné tri roky cvičil, zatiaľ čo druhý nie. „V priemere to aktívnejšie dvojča behalo tri a viac hodín týždenne,“ uviedol pre dailymail.co.uk príklad doktor Kujala. Dvojčatá poslali na MRI sken mozgu, aby zistili, či fyzická aktivita nejako vplýva na veľkosť konkrétnych častí mozgu.

Cvičte


Na mozog ako celok cvičenie až taký vplyv nemá. Výraznejšie sa to prejavuje v určitých častiach. Šlo o oblasti súvisiace s pohybom. Tie prejavovali väčšiu aktivitu a mali väčší objem. Cvičiace dvojčatá mali okrem toho pod kontrolou hladinu cukru v krvi, čo znižuje riziko vzniku cukrovky. Ale to je už dlho známy fakt.

Takže, pravidelné cvičenie zvyšuje určité mozgové schopnosti. Odborníci na University of South Carolina navyše odhalili, že pravidelné behanie pomáha vytvoriť viac mitochondrií - štruktúr v bunkách, ktoré produkujú energiu v tele, a teda aj v mozgu. Tento nárast energie pomáha mozgu pracovať rýchlejšie a efektívnejšie.

A v krátkodobom horizonte by cvičenie mohlo znížiť aj psychickú únavu a zostriť vaše myslenie. V neposlednom rade odborníci uvádzajú, že takéto „precvičenie“ mozgu vám pomôže vo vyššom veku zápoliť napríklad aj s Alzheimerovou chorobou.

ODPORÚČAME AJ:
Prevencia rakoviny prsníka: Hľadá sa v prírodných extraktoch
Uchráni vás jogurt pred cukrovkou?
Päť mýtov o antikoncepčných tabletkách
Desať potravín, ktoré vás nabijú energiou
Tajomstvo silných vlasov sa ukrýva v orechoch, vajciach aj ustriciach

Komentáre