Zdravie

Zoznámte sa s hormónom, vďaka ktorému budete pokojnejší

"Či už vám deti pobehujú po dobe alebo si trháte vlasy kvôli práci, stres vám dokáže výrazne narušiť pohodu života."

Zuzana Lobotková, 23. mája 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Aj keď ste pravdepodobne počuli o stresových hormónoch kortizol a adrenalín, ten, ktorý porazí stres, je menej známy. Dhea je prirodzene sa vyskytujúci hormón v tele s upokojujúcim a omladzujúcim efektom, ktorý navyše pomáha zmierniť stres. Vytvára sa v nadobličkách a jeho úroveň dosahuje vrchol okolo tridsiatky a neskôr jeho hladina v tele klesá.

Bojovník proti stresu


O stresových hormónoch sa hovorí veľa. Vieme, čo spôsobuje vyplavenie adrenalínu a kortizolu do krvi, ale ako sa zase upokojiť? Každá reakcia v našom tele potrebuje opačnú reakciu, aby sme jednoducho pokračovali v bežnom fungovaní. Priniesť telu pokojný stav po stresovej reakcii je prioritou pre naše zotavenie sa, pretože stres spotrebuje veľa paliva a živín a môže spôsobiť veľké škody - zápaly v tele či oxidáciu.

Byť schopný vrátiť sa do východiskového stavu z obdobia stresu je kľúčovou súčasťou toho, aby sme sa necítili neustále v pohotovosti. Hormón, ktorý je hlavným bojovníkom proti kortizolu, je dehydroepiandrosterón (skrátene dhea). Ide o steroidný hormón (vyrobený z tuku, ktorý je teda potrebné mať v strave) produkovaný nadobličkami.

Ako hormón dhea prichádza do hry, súvisí s tým, ako si následne poradíte s výzvami a ako prispôsobivý ste. Nižšie úrovne dhea boli spozorované u žien s adrenálnou nedostatočnosťou a bežnými príznakmi sú pocity únavy, bolesti a slabosť. Následkom slabosti a chronického stresu je potom strata radosti zo života.

Prírodný ochranca


Hormón dhea je hlavný marker pre vek a zdravotný stav. Zdravšiu hladinu je možné nájsť u ľudí, ktorých biologický vek je podobný ich skutočnému veku. Naopak, nízka hladina dhea prináša pocit, že ste starší, než skutočne ste. Dhea v sebe nesie mnoho ochranných opatrení, vrátane antidiabetickej podpory, keďže kortizol zvyšuje hladinu cukru v krvi a vysoké napätie vytvára vyššiu produkciu inzulínu.
Taktiež chráni proti imunitným a autoimunitným ochoreniam, zvyšuje imunitnú funkciu, a tak vás môže chrániť proti rakovine. Okrem toho bojuje aj proti obezite, keďže ide o jeden zo sprievodných stresových prejavov. Dlhšie pretrvávajúci stres, ktorý môže zvýšiť inzulín, hladinu cukru v krvi a kortizolu, nakoniec vedie k nízkej hladiny dhea v krvi.

Hormón dhea môžete do tela dostať výživovými doplnkami. Je to však pre telo mätúce, keďže zrazu dostane hormón, ktorý nevyrába samo na signály z mozgu a môže sa objaviť nepokoj a ďalšie príznaky, ak bude hladina dhea zrazu vysoká. Oveľa múdrejší prístup k riešeniu problému je podporiť prirodzenú tvorbu vo vašom tele.

Odborníci na výživu dokážu z vašich slín zistiť úroveň hormónu dhea a nariadiť potrebné opatrenia individuálne. Existuje však niekoľko opatrení, ktoré zvládnete aj sami. Dostatok zdravých tukov vo vašej strave vytvorí cholesterol, z ktorého vzniká kortizolu a dhea. Áno, cholesterol nie je len zlý, je potrebný aj na tvorbu steroidných hormónov, zlepšenie nálady a nové bunkové membrány. Orechy, semienka, mastné ryby, avokádo, hydiny z voľného chovu, vajcia, maslo, grécky jogurt, kokos a olivový olej – to všetko prináša zdravé stavebné látky na ochranu tela pred stresom.
Udržujte príjem cukru na minime, a aj to zmierni účinky stresu na tele a pomôže regulovať hladinu cholesterolu. Proteíny ako súčasť raňajok sú skvelým začiatkom dňa, pomôžu k stabilnej nálade a nervovému systému. Vyššie uvedené zdroje tukov sú tiež vhodným zdrojom bielkovín a vitamínov skupiny B pre podporu nadobličiek a hladiny cukru v krvi. Pridajte dostatok zeleniny bohatej na minerálne látky a máte základ stravy na boj proti stresu.

Zmeňte životný štýl


Dhea je spojený s radosťou, smiechom a schopnosťou vrátiť sa do stavu pokoja. Je súčasťou parasympatického nervového systému, upokojujúcim nástrojom, zatiaľ čo reakcia v podobe boja alebo úteku pred stresom je opačným typom reakcie (sympatický nervový systém). Upokojuje, prináša láskavosť, miernosť, spolupatričnosť a pocit podpory, čo je dôležité na pocit bezpečia a následné uvoľnenie sa.

Pomôcť vám môžu aj zmeny životného štýlu. Nadviažte spojenie s ľuďmi, s ktorými sa budete cítiť v bezpečí a šťastný, a to v reálnom živote. Sociálne médiá všetky potreby komunikácie nenahradia. V kombinácii s objatím a fyzickou pohodou sa váš nervový systém upokojí. Okrem toho je užitočné sústrediť sa na činnosti, ktoré sú zábavné a rozveselia vás. To stimuluje zdravý imunitný systém.

Nájdite niečo, čo vás rozosmeje – vtipného priateľa, komediálny program v televízii alebo rádiu a smejte sa aspoň niekoľko minút denne. Cvičte – aspoň s desaťminútovou rozcvičkou a trištvrte hodinou chôdze denne. Uvoľní a zabaví vás aj sex, či príjemné fantázie. Dôležité je mať dostatok čerstvého vzduchu, byť mimo elektrických zariadení a dostatočne spať.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
WHO varuje: Znečistenie ovzdušia v mestách alarmujúco stúpa
Prečo vám tvár sčervenie, keď cvičíte?
Interrupciou sa končí približne štvrtina tehotenstiev ročne
Slováci chcú mapovať molekuly človeka ako jedni z prvých na svete

Komentáre