Zdravie

Čo by ženy mali vedieť o zdraví srdca

"Asi už čo-to o zdraví srdca viete – že ide o hlavnú príčinu smrti u žien, že vysoký krvný tlak a cholesterol sú rizikové faktory a že je zdravšie byť štíhly a nefajčiť. Čo ale neviete?"

Zuzana Lobotková, 22. februára 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Existuje mnoho faktorov, ktoré dokážu narušiť zdravotný stav vášho srdca, a nikto vám o nich nepovedal. Veľa žien a ich lekárov predpokladá, že to, že nemajú nadváhu ani rizikové zlozvyky, znamená automaticky nižšie riziko srdcových ochorení. Vždy to tak ale nie je.

Hrozba aj pre štíhle


Áno, nadváha a obezita sú hlavné rizikové faktory srdcových ochorení. Ale po svete chodí mnoho štíhlych žien s vysokým krvným tlakom a cholesterolom. Niekedy to súvisí s genetikou – ak sú tieto problémy vo vašej rodine bežné, hrozba sa týka aj vás. Môžete sa pohybovať v zdravých číslach BMI a stále mať vysokú hladiny viscerálneho tuku. Ide o tuk, ktorý telo uchováva hlboko v brušnej dutine a okolo pečene, pankreasu a čriev.

Takýto tuk je obzvlášť nebezpečný, keďže produkuje cytokíny, zápalové látky, ktoré sú pre srdce toxické.
Štúdia z roku 2016 odhalila, že ľudia s vyšším nárastom viscerálneho tuku v priebehu šesť rokov, mali podstatne vyššie rizikové faktory v metabolizme, ako je vysoký krvný cukor a vysoké triglyceridy. Niektorí kardiológovia teraz zvažujú odložiť BMI a zamerať sa na viscerálny tuk ako barometer rizika srdcových ochorení. Tento tuk sa dá odhaliť pomocou CT alebo MRI brušnej dutiny, no nejde o bežné vyšetrenie. Zatiaľ.

Depresia srdcu neprospeje

Ženy v strednom veku s depresiou majú vyššie riziko srdcových problémov. Samota a sociálna izolácia prinášajú o 29 percent vyššiu šancu na srdcový infarkt. Je tu niekoľko teórií, prečo to tak je. Obe diagnózy zvyšujú hladinu stresových hormónov, ako je kortizol a adrenalín, čo zvyšuje krvný tlak a zápalové procesy.
Je tiež možné, že osamelí a depresívni ľudia o seba menej dbajú, horšie sa stravujú, necvičia a neberú lieky. Častejšie fajčia alebo nadmerne pijú alkohol. Doktor by mal preveriť, či netrpíte depresiou aj pri každoročnej preventívnej prehliadke. Mali by ste ho upozorniť na pretrvávajúce symptómy ako je smútok, úzkosť alebo podráždenosť, problémy so spánkom a koncentráciou.

Depresia srdcu neprospieva. Foto: TASR


Zdravotný stav počas gravidity je kľúčom


Mali ste počas tehotenstva vysoký krvný tlak či gestačný diabetes? Aj keď symptómy zmizli po pôrode, stále vás ohrozujú srdcové problémy. Tehotné ženy, ktoré zažívali dokonca malý nárast krvného tlaku, majú riziko na rozvoj metabolického syndrómu (kombinácia rizikových faktorov srdcových ochorení, vrátane väčšiemu obvodu pása, nižšieho zdravého cholesterolu a vysokej hladiny triglyceridov, krvného cukru a krvného tlaku) aj po pôrode.

Mali ste počas tehotenstva vysoký krvný tlak či gestačný diabetes? Aj keď symptómy zmizli po pôrode, stále vás ohrozujú srdcové problémy. Foto: TASR/AP


Tehotenstvo je stresová skúška pre vaše telo. Ak máte predispozíciu na srdcové ochorenia, môže sa to ukázať práve teraz – pri náraste na hmotnosti a hormonálnych zmenách. Ak ste mali niektorý z vyššie uvedených problémov v priebehu tehotenstva, uistite sa, že váš všeobecný lekár o tom vie a pošle vás ku kardiológovi na vyšetrenie.


Na spánku záleží


Spánková deprivácia zdvihne úroveň kortizolu a zápalových cytokínov, pričom oboje podporuje rozvoj srdcových ochorení, keďže to zdvíha krvný tlak a cukor v krvi. Ľudia, ktorí spia päť a menej hodín za noc, majú o 50 percent viac kalcia v koronárnych artériách, čo je predzvesť srdcových chorôb. Ale aj priveľa spánku môže predstavovať problém. Štúdie odhalili, že ľudia, ktorí spia deväť a viac hodín, majú o 72 percent viac koronárneho kalcia ako tí, čo spia sedem hodín.

Nejde len o to, koľko spíte, ale aj o kvalitu spánku. Kórejskí vedci odhalili, že ľudia, ktorí hlásili slabú kvalitu spánku, mali o 20 percent viac kalcia v artériách než tí, čo spali dobre. Nie je to ale žiadne prekvapenie. Pretože ak sa prehadzujete a nespíte, možno trpíte spánkovým syndrómom apnea, ktorý sa tiež spája so srdcovými problémami. Ak je to váš prípad, asi je na čase navštíviť spánkového špecialistu.

Je váš spánok kvalitný alebo sa iba prehadzujete? Foto: TASR/AP


Skoro polovica infarktov je tichá


Asi 45 percent prípadov srdcového infarktu nesie tak nevýrazné príznaky, že si ich možno ani nevšimnete. Poukázala na to štúdia z roku 2016, ktorá skúmala zdravotné záznamy skoro 9500 Američanov v strednom veku, viac než polovica z nich boli ženy. Vedci zistili, že v priebehu priemerne deväť rokov 386 pacientov malo infarkt s klinickými symptómami, 317 malo „tichý“ infarkt, a teda diagnostikovaný až pomocou testov, no sami pacienti to neodhalili.

Čo si z toho zobrať? Ak máte rizikové faktory (rodinná anamnéza, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol alebo cukrovku 2. typu) a pocítite jemné príznaky ako je dýchavičnosť, bolesti chrbta, sánky, nevoľnosť a únava, choďte k lekárovi.

Buďte fit v štyridsiatke

Ženy, ktoré sú vo forme aj v druhej polovici svojho života, majú o 37 percent menšiu šancu na infarkt po 65. Cvičenie je jedna z najlepších vecí, aké môžete spraviť v rámci prevencie a v boji s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ľudia s koronárnou artériou, ktorí pravidelne cvičia, si týmto vytvoria malé prechodné kanáliky okolo blokád, ktoré sa tvoria v ich tepnách.

A nikdy nie je príliš neskoro, aby ste začali. Aj mierna fyzická aktivita týždenne dokáže znížiť šancu na zlyhanie srdca o 22 percent. Choďte na polhodinovú prechádzku, zaplávajte si, alebo sa venujte iným aktivitám, ktoré vás bavia.

Buďte aktívna, vaše telo sa vám poďakuje. Foto: Pixabay


Nebojte sa tukov


Výskumy ukazujú, že je dôležité, aký typ tuku konzumujete. A viac ako množstvo. Nahradiť nasýtené tuky rafinovanými cukrami vám nepomôže, ale nenasýtené tuky dokážu zredukovať riziko srdcových ochorení o 25 percent. Preto je stredomorská strava tak zdravá – kladie dôraz na veľa zeleniny a ryby. Spolu s avokádom, orechmi a semienkami si môžete aj vy zlepšiť šance na zdravé srdce.

Neprehliadajte signály


Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc.
- tlak, ťažoba a úzkosť vo vašej hrudi alebo chrbte
- brnenie v jednej alebo oboch pažiach či nohách
- dýchavičnosť alebo búšenie srdca
- bolesť v sánke
- nevoľnosť a malátnosť
- extrémna únava
- zvracanie (ak sprevádza dýchavičnosť, potenie a bolesť v hrudi)

Mali by ste poznať aj svoje údaje. Vysoké čísla (v prípade zdravého cholesterolu ale nízke) znamenajú riziko srdcových problémov alebo metabolického syndrómu, ktorý toto riziko zvyšuje. Takéto čísla by ste mali dosiahnuť:

Cholesterol
Celkovo: pod 200 mg/dL (miligramov na deciliter krvi)

LDL: pod 100 mg/dL

HDL: nad 60 mg/dL

Triglyceridy: pod 150 mg/dL

Krvný tlak
Pod 120/80 mmHg (millimetrov merkúria)

Vrchné číslo je systolický tlak – tlak v tepnách, keď vám bije srdce. Spodný je diastolický tlak – medzi údermi srdca.

BMI: pod 25

Obvod pásu: pod 88 centimetrov. Aj keď máte zdravé BMI, brušný tuk môže predstavovať predispozíciu srdcových ochorení.

Zdroj: health.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zlá strava spôsobuje únavu, zabúdame hlavne na dostatok bielkovín
Šestnásť typov antikoncepcie a čo by ste o nich mali vedieť
Psychiatrička: Za samovraždami stoja najčastejšie vzťahové problémy
Nastáva vek bionických ľudí? Predstavy zo sci-fi sa stávajú realitou

Komentáre