Zdravie

Zdriemnite si, pomôže to vášmu zdraviu

"Ak vás zmáha neprespatá noc, doprajte si polhodinové zdriemnutie. Vášmu telu to pomôže. "

Zuzana Lobotková, 2. marca 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Nedostatok spánku škodí telu. Nejde len o únavu, ktorá vás čaká, ale aj o oslabenú imunitu a vyššie riziko rozvoja určitých ochorení. Benefity polhodinového zdriemnutia by ste však nemali podceňovať. Dokáže totiž napraviť škody, ktoré napácha nedostatok spánku.

Tridsať minút ľahkého spánku zmierni napätie a posilní imunitný systém, pretože obnoví rovnováhu hormónov v tele. Spánková deprivácia zvyšuje nielen riziko vzniku nehôd, ale aj pravdepodobnosť vzniku chronických ochorení, vrátane obezity, cukrovky, vysokého krvného tlaku a depresie.

Doktor Brice Faraut, z Université Paris Descartes-Sorbonne Paris Cité, pre dailymail.co.uk uviedol: „Naše údaje naznačujú, že tridsaťminútové zdriemnutie môže zvrátiť hormonálny vplyv noci zlého spánku. Driemanie obnovuje biomarkery neuroendokrinného systému a imunitné zdravie na normálnu úroveň. To by mohlo pomôcť aj ľuďom pracujúcim počas nočných služieb.

Stačí zdriemnutie a budete zdravší?


Štúdia skúmala vzťah medzi hormónmi a spánkom v skupine jedenástich zdravých mužov medzi 25 a 32 rokmi. Počas jedného sedenia muži mohli spať dve hodiny počas jednej noci. Pri ostatných sedeniach si mohli dvakrát zdriemnuť po 30 minút deň po tom, čo bol ich spánok obmedzený na dve hodiny.

Každé z trojdňových sedení začalo v noci, keď subjekty strávili v posteli osem hodín posteli a mohli celú noc prespať. Nasledovali noci s obmedzeným spánkom. Vedci týmto dobrovoľníkom zobrali vzorky moču a slín, aby určili, ako nedostatok spánku alebo driemanie vplývajú na hormóny.

Po noci obmedzeného spánku mali muži 2,5-násobne zvýšené hladiny noradrenalínu, čo je hormón a neurotransmiter súvisiaci s bojom, útekom alebo stresom. Norepinefrín zvyšuje telesnú srdcovú frekvenciu, krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Vedci však nezistili žiadnu zmenu v hladine noradrenalínu, keď si muži po prebdenej noci zdriemli.

Nedostatok spánku tiež vplýva na hladinu interleukínu-6, čo je zas proteín s antivírusovými vlastnosťami nájdený v slinách. Hladiny klesli po noci obmedzeného spánku, ale zostali normálne, keď si muži mohli zdriemnuť. To znamená, že zdriemnutie je prospešné pre imunitný systém.


http://www.dailymail.co.uk/health/article-2947999/Power-napping-really-good-Just-half-hour-snooze-repair-damage-caused-lack-sleep-study-finds.html

ODPORÚČAME AJ:


Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
Vyhorenie je problémom aj psychológov, nie vždy si ho ale uvedomia
Test na hladinu cukru urobí už aj dočasné tetovanie
Nepodceňte zimu: Chrípka znova útočí, antibiotiká nepomôžu
Šálka kakaa pred spaním môže zlepšiť vašu pamäť

Komentáre