Zdravie

Zmení státie váš spôsob práce? Vyskúšajte to

"Môže to znieť ako výstrelok, ale o zdravotných benefitoch státia oproti sedeniu sa hovorí už dlho. Začneme aj za počítačom pracovať postojačky?"

Zuzana Lobotková, 6. júla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer
V Škandinávii, čo je najšťastnejšia časť sveta, má až 90 percent kancelárskych pracovníkov má prístup k stojacim pracovným staniciam. Má to zvýšiť produktivitu a dramaticky znížiť riziko obezity, srdcových chorôb a cukrovky 2. typu.

Verili by ste, že státie počas práce môže už za jeden mesiac zlepšiť vaše držanie tela? Dokonca dokáže zmeniť váš duševný postoj k práci. Veď kancelárski zamestnanci strávia v práci osem hodín, z toho až 75 percent času posediačky. A pritom lekári odporúčajú aspoň dve hodiny počas práce byť v stoji. Ľudia, ktorí veľa sedia, totiž majú vyššiu šancu na rozvoj problémov s chrbticou, cukrovkou a ochoreniami srdca.

Zdravo a efektívne


Pre mnoho ľudí je jediná šanca na pohyb počas pracovnej doby obedová pauza. Kde aj tak sedia. Je teda logické, že priberajú. Pri sedení často nedávame pozor na držanie tela. A pritom by stačil pracovný stôl, za ktorým by ľudia stáli tak, aby mali ruky pri písaní na klávesnici v 90-stupňovom uhle k telu.

Ľudia, ktorí to vyskúšali, zhodnotili, že státie pri práci je prirodzenejšie, než si pôvodne mysleli. Dokonca urýchľuje prácu – keď potrebujete niečo z inej časti kancelárie, nemusíte vstávať zo stoličky. Stačí sa len prejsť.

A v čom spočívajú reálne výhody? Státie zvyšuje prietok krvi do mozgu, nakopne metabolizmus a ostávate čulejší. Už Winston Churchill si nechal špeciálne vyrobiť stôl na prácu postojačky, rovnako fungovali aj Thomas Jefferson, Leonardo da Vinci a Napoleon Bonaparte, či spisovatelia Ernest Hemingway, Charles Dickens a Virginia Wolfová.

Churchill sa dožil deväťdesiatky a Škandinávci patria k najšťastnejším a najzdravším ľuďom na svete, a to aj v pracovnom prostredí. Zdravé telo a bystrý duch. Vyskúšate kancelársku prácu po stojačky aj vy? Veď sa neustále hovorí o tom, že máte z každej presedenej hodiny aspoň pár minút nahradiť chôdzou. A státie vám ušetrí proces vstávania.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Chcete spáliť tuk? Dajte si bobuľové ovocie
Vedci vypestovali prsník v miske
Ak má dieťa pomalšie psychomotorické tempo, učiteľ to musí zohľadňovať
Tri chyby, ktoré robíte s kontaktnými šošovkami
Prekyslený žalúdok: Vyvarujte sa týchto chýb a nebudete mať problém

Komentáre