Život

Ako odnaučiť svojho malého agresora biť deti?

"Vidieť svoje dieťa, ako bije, kope alebo ťahá za vlasy iné deti nie je pre rodiča nič príjemné. "

Zuzana Onufer, 4. septembra 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann
Ťažko tomu uveriť, ale agresívne správanie a záchvaty hnevu sú normálnou súčasťou vývoja vášho batoľaťa. Učí sa tak vysporiadať sa so svojimi pocitmi. Jeho rozvíjajúce sa jazykové zručnosti, túžba presadiť sa a byť nezávislý môžu niekedy viesť k frustrácii a hnevu. Neznamená to však, že by ste to mali ignorovať.

Poradíme vám, ako odnaučiť dieťa od agresívneho správania a ako mu pomôcť vyjadrovať svoje pocity iným spôsobom.

Pozorne sledujte správanie dieťaťa


Ak vaše dieťa na ihrisku niekoho poškriabe, buchne po hlave alebo pohryzie, okamžite reagujte. Odtiahnite ho od detí a položte si ho na kolená. Pokojne mu vysvetlite, že to, čo spravil nie je správne, a že biť deti sa nemá.

Nesnažte sa ísť na dieťa príliš sofistikovane napríklad otázkou: „Ako by sa ti páčilo, ak by chlapček udrel teba?“ Batoľatá ešte nie sú schopné vcítiť sa do pocitov iných alebo zmeniť svoje správanie na základe rozumovej úvahy. Tieto schopnosti získajú až v štyroch alebo piatich rokoch. Mladšie deti však vedia pochopiť dôsledky a teda, že za zlé správanie nasleduje trest.

Snažte sa udržať svoj temperament


Krik, bitka alebo príliš veľa moralizovania vaše dieťa neprinútia k zmene jeho správania. Bude ešte viac podráždený a naučí sa od vás „nové spôsoby“ riešenia konfliktov, ktoré bude chcieť uplatniť. Zvládnutie svojho temperamentu je prvým krokom k zmene správania vášho dieťaťa.

Samozrejme, že je to nepríjemné, ak všetci vidia, ako vaše dieťa niekomu ubližuje. Zvádza vás to rázne a rýchlo situáciu vyriešiť. Treba si však uvedomiť, že v tom nie ste sama, že takýmito nepríjemnosťami si museli prejsť takmer všetky mamičky.

Nastavte jasné pravidlá


Po vysvetlení, že deti biť nemôže, dieťaťu pohrozte, že ak sa to bude opakovať, odídete z detského ihriska. Ak opäť niekomu ublíži, naozaj ho zoberte a odíďte. Dieťa si tento nepriaznivý dôsledok bude pamätať. Posilniť očakávané správanie pomôže aj to, že sa dieťaťa po jeho agresívnom excese opýtate: „Aké je pravidlo? Že deti biť nemôžeš!“ Je to účinnejšie ako od neho požadovať často neúprimné ospravedlnenie.

Buďte trpezliví


Nedajte sa odradiť, ak dieťa svoje agresívne správanie na druhý deň zopakuje. Opäť reagujte rovnako. Odtiahnite ho od detí, vysvetlite mu, že deti sa biť, hrýzť alebo kopať nesmú. Dajte mu šancu vrátiť sa do kolektívu a keď opäť niekomu ublíži, odíďte.

Môžete pridať aj ďalšie tresty ako je zákaz hrať sa s obľúbeným autíčkom alebo, že nedostane sladkosť. Pomôžte pomenovať svojmu dieťaťu jeho pocity, pýtajte sa ho, čo ho nahnevalo, prečo niekoho kopol alebo udrel. Primerane k veku mu vysvetlite, že je normálne, ak sa niekedy hnevá, ale že sa to dá riešiť aj inak. Napríklad o tom kamarátovi povedať alebo požiadať o pomoc dospelého.

Starostlivo vyberajte, čo bude sledovať v televízii


Rozprávky, kde sa kreslené postavičky bijú, kopú a robia si zle určite vášmu problémovému dieťaťu nepomôžu. Naopak môžu ešte viac uškodiť, ak to bude chcieť napodobňovať. Vyberte mu skôr náučné detské programy, kde sa hravou formou poukazuje na rôzne typy správania a vysvetľuje sa, čo je a čo nie je správne.

Vybite prebytočnú energiu


Agresívne správanie niekedy súvisí aj s tým, že vaše dieťa si takto vybíja svoju prebytočnú energiu. Snažte sa ho preto vysiliť iným spôsobom, ako napríklad nechať ho najprv vyšantiť sa samého na odrážadle alebo na preliezkach.

Dôležitosť pochvaly


Zmeniť postrach ihriska na kamarátske dieťa si vyžaduje okrem kritiky aj pochvalu. Nemôžete si dieťa všímať len vtedy, ak robí niečo zle, ale aj vtedy, ak sa správa pekne. Nešetrite chválou a povzbudzovaním, ak požičia svoju hračku, ak prepustí iné dieťa na hojdačku, ak sa s niekým rozdelí so sladkosťami. Pomáha to dieťaťu budovať si sebadôveru a mať zo seba dobrý pocit. A v neposlednom rade si postupne uvedomí, že správať sa slušne sa oplatí.

Zdroj: babycentre.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Prvorodené dievčatá sú tučnejšie ako ich mladšie sestry. Tvrdia vedci
Hollywoodsky búrlivák Charlie Sheen oslavuje polstoročnicu
Ani krátke ani dlhé? Lob je účes, ktorý vás dostane
Nakazte svet úsmevom, je to jednoduché

Komentáre