Život

Bez daní to nejde. Niekde aj značne bizarných

"Nič nie je isté, len smrť a dane... tento výrok Benjamina Franklina mnohých máta práve v týchto dňoch, keď vrcholí obdobie daňových priznaní. "

Webmagazin.sk/Iva, 29. marca 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván
Okrem daní z príjmov, ktoré skrátka zaplatiť musíme, sú vo svete aj kadejaké bizarné dane, o nutnosti ktorých by sa prinajmenšom dalo diskutovať.

Daň na sladkosti


Tak napríklad v americkom štáte Illinois majú dane na sladkosti. Možno nič nezvyčajné – ak by na to, čo to sladkosť vlastne je, nemali trochu zvláštny meter. A síce – to, čo obsahuje múku, je “obyčajné” jedlo a pochúťka bez múky už sladkosť je. V praxi to teda vyzerá tak, že napríklad jogurt s hrozienkami je sladkosť, ale jogurt s piškótami je jedlo ako ostatné.

Daň z včelej kráľovej


Pestrú paletu čudesných daní môžeme nájsť v Austrálii. Medzi 125 daňami má svoje miesto daň z včelej kráľovej – kto takúto včeliu matku predá, musí zaplatiť 10 centovú daň vláde – aj daň z alkoholu nie podľa obsahu alkoholu, ale podľa obľuby u Austrálčanov. Zrejme je to brandy – aspoň podľa najnižšej dane práve na tento nápoj.

V Austrálii sa nižšej dani ako ostatné povolania môžu tešiť námorníci. Majú až 30-percentú daňovú úľavu, čo ich má povzbudzovať, aby chodili na zaoceánskej plavby a naberali námornícke zručnosti. Príliš veľké lákadlo to však zrejme nie je – v minulom roku túto ponuku využilo iba päť námorníkov...

Iba jedno elektronické zariadenie


Lákadlom pre nových zamestnancov vo veľkých austrálskych firmách zrejme nemajú byť ani pracovné benefity . Malí podnikatelia môžu svojim pracovníkov ponúknuť dnes už úplne bežné nástroje ako mobil, tablet a laptop. Ale beda, ak by také čosi zamestnanec automaticky očakával od veľkej firmy! Keďže podľa litery zákona majú tieto zariadenia “v zásade podobnú funkciu”, daňový systém je neúprosný: bez špeciálneho zdanenia môže pracovník dostať iba jedno elektronické zariadenie. V praxi to teda vyzerá tak, ako to opísal jeden z firemných riaditeľov: “Privítate nového pracovníka. Opýtate sa ho – chcete radšej firemný telefón alebo počítač? Vzhľadom na systém daní vám nemôžeme ponúknuť oboje...”

Daň na zvieracie vetry


A keď hovoríme o bizarných daniach – v istých súvislostiach priam zábavne vyznieva špeciálna novozélandská daň pre farmárov z roku 2003, tzv. “fart tax”. Na podporu Kjótskeho protokolu sa daň zameriavala na zvieracie farmy a ich produkciu metánu. Teda, na rovinu povedané, išlo o daň na zvieracie vetry. Protesty farmárov, ktorými je Nový Zéland posiaty, však boli také búrlivé, že vláda od tejto dane nakoniec upustila.

ODPORÚČAME AJ:
Denný boj o vodu ovplyvňuje životy miliónov Afričanov
Dva ukradnuté obrazy od Van Gogha sa po 14 rokoch vrátili do múzea
Rieka Ganga a Jamuna majú odteraz rovnaké práva ako ľudia

Komentáre