Život

Kto spí, ten neje. Bizarné tipy na chudnutie, ktoré radšej neskúšajte

"Vašej línii môže údajne pomôcť pobyt ďalej od močiarov, čuchanie jedla aj modrá farba. "

Webmagazin.sk/Iva, 26. marca 2017 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/ AP
Je to priama úmera: čím viac sa blížime k letu, tým nástojčivejšie sa na nás z časopisov valia zaručené triky na schudnutie. Nie je to nič nové pod slnkom – ľudia sa svojou postavou zaoberajú po stáročia. Než sa teda pustíte do tohtoročného boja s „pneumatikami“, pozrite si zopár bizarných spôsobov, ako to ľudia s diétami skúšali v dávnej aj nedávnej minulosti.

Preč od močiarov

V roku 1727 napísal Thomas Short, lekár zo Sheffieldu, vedecký spis „Príčiny a následky korpulentnosti“. Prišiel s pozoruhodným zistením: objemnejší ľudia žijú v blízkosti močiarov či jazier. Čudesná súvislosť medzi vlhkosťou prostredia a telesnou hmotnosťou mala jediné možné východisko: ak nechcete priberať, odsťahujte sa do suchších oblastí. Ťažko povedať, či išlo o ozajstný medicínsky poznatok alebo skôr o sofistikovanú reklamu na kúpu pozemkov.

Fletcherizmus

V druhej polovici 19. storočia prišil americký nadšenec pre zdravé stravovanie Horace Fletcher s ideou, ktorou si vyslúžil titul „veľký prežúvavec“. Ako tvrdil, on sám schudol vďaka tomu, že jedlo nejedol – iba prežúval. Každé sústo požul 32-krát – podľa počtu zubov – a následne vypľul. Telo tak podľa neho dostane všetky výživné látky bez toho, aby naberalo kilá. Fletcherove motto znelo – príroda pokarhá toho, kto neprežúva.

Fajčenie

Dnes je to ťažko uveriť, ale pred deväťdesiatimi rokmi sa fajčenie vyzdvihovalo ako zdravá náhrada sladkého. Jedna známa tabaková firma vo svojich reklamách presviedčala sloganom – "zapáľ si cigaretu a nebudeš mať nikdy chuť na sladkosti, od ktorých sa priberá".

Fajčenie slúžilo aj ako prevencia pred sladkosťami. Foto: TASR/AP


Inuitská diéta

V roku 1928 ponúkol polárnik Vilhjalmur Stefansson svoju verziu zhadzovania kilogramov, ktorú môžeme pokojne nazvať extrémnou verziou Atkinsonovej diéty. Počas pobytu v severskej tundre ho uchvátil spôsob stravovania Inuitov, ktorí nepriberali a boli zdraví ako ryby. Zrejme z množstvo surových rýb, sobieho mäsa a veľrybieho tuku, ktorým sa živili. Stefansson prešiel na túto stravu a nechal sa niekoľko mesiacov monitorovať v newyorskom Bellevue Hospital. Skutočne bol zdravý a štíhly. Diéta sa však neujala – veľrybí tuk či sobie mäso sú predsa len pomerne úzky profil.

Zoštíhľujúce mydlá

Mydlá s názvom La Mar Reducing Soap alebo Fatoff mali ženy v povinnej kúpeľňovej výbave v tridsiatych rokoch. Stačilo sa namydliť – a pena prenikajúca do pokožky roztápala podkožný tuk. Išlo čisto o reklamný trik.

Spavá diéta

Je to také jednoduché – keď spíte, nejete. A keď nejete, nemôžete pribrať! Takzvaná „Spiaca krása“, bola populárna v šesťdesiatych rokoch a veľmi k tomu pomohla aj slávna kniha Údolie bábik, v ktorej sa jedna z hlavných hrdiniek po niekoľkodňovej spánkovej kúre zobudí o šesť kíl ľahšia.

Diéta Spiaca krásavica bola v 60. rokoch veľmi populárna. Foto: Pixabay


Čuchacia diéta

Doktor Alan R. Hirsch z Chicaga oslovil 3000 dobrovoľníkv, aby si overil svoje zistenia, ako prekabátiť hlad vlastným nosom. Zistil, že čím viac ľudia ovoniavali jedlo, tým menší hlad pociťovali. Tieto ovoniavacie triky vraj oklamú mozog a ten si potom myslí, že sme skutočne jedli.

Vizuálna diéta


Všimli ste si, ako fastfoody využívajú žltú a červenú vo svojich prevádzkach? Tieto farby stimulujú apetít – a presne opačný efekt má modrá. Toto tvrdenie využila jedna japonská firma, ktorá začala vyrábať riad výlučne v modrej farbe, na zníženie chuti do jedla. Niet sa čo čudovať, že reštaurácie medzi odberateľmi tohto riadu nefigurujú...

ODPORÚČAME TIEŽ:
Džínsové sukne sú stále trendy. Ako ich nosiť?
Kamery nás budú vedieť rozpoznávať podľa tváre. Čo na hovorí zákon?
Dobré či zlé? Ako rozozná imunitný systém baktérie v žalúdku?
Bratislavský Kostol svätej Alžbety je známy ako Modrý kostolík

Komentáre