Život

Mladík zarobil milióny: Peniaze ma neurobili šťastným, tvrdí

"Mladý a úspešný milionár napísal blog o tom, ako vedia milióny na účte skomplikovať život. Nie je to žiadna výhra, priznáva."

, 20. augusta 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Chcete peniaze, byť bohatí a nezávislí? Super. Je to cieľ, ktorý nám dáva slobodu v živote aj v rozhodovaní. Ale aké je to byť skutočne milionárom? Každý o tom určite sníval minimálne raz. Istý mladý a úspešný človek prostredníctvom blogu na sociálnej sieti Quora brzdí tieto prehnané emócie a iba konštatuje: "Peniaze nie sú v žiadnom prípade kľúčom k šťastiu. I keď je ten pocit na začiatku úžasný, účinok trvá iba krátko."

Na stránke, ktorá funguje na báze otázok a odpovedí, ktoré tvoria a pridávajú členovia komunity, neznámy bloger odpovedal na otázku: Aký je to pocit byť milionárom? V príspevku na začiatku v stručnosti opisuje svoju cestu k úspechu. Milionárom sa stal vo veľmi mladom veku, keď nemal ani 25 rokov. Bohatstvo získal na startupe, ktorý predal. Sám tvrdí, že kto chce byť úspešný, musí tvrdo pracovať a ísť pevne za svojimi cieľmi. "Viac, ako o bohatstve samotnom, je to o drine, ktorú som musel podstúpiť, aby som sa dostal tam, kde som," dodáva. "Vlastne ani neviem, kedy sa to stalo. Zo dňa na deň mi prišli prvé dividendy," pokračuje vo svojom rozprávaní.

To nie je úspešný príbeh o bohatstve


Z celého príbehu však nie je zaujímavá cesta za úspechom, ktorá sa veľmi nelíši od iných success stories. Milionár opisuje tienistú stránku toho, ako sa človek cíti, keď má desiatky miliónov na účte. "Nikdy vám to nebude stačiť. To, čo na začiatku považujete za úžasné, sa zrazu pre vás stane rutinou, nudou a vaše hranice sa posunú ďalej. Kúpil som si luxusné auto na moje 16. narodeniny, o pár rokov aj dom. Zaplatil som si drahú dovolenku, kde som sa snažil utrácať, ako sa len dalo. No a pritom všetkom som sa pristihol, ako si v duchu hovorím: ´Si hlupák, keď za fľašu vína utratíš tisícky dolárov.´ Vždy som sa vrátil k pôvodným hodnotám, nepochádzam totiž z bohatej rodiny," píše bloger.

Bohatstvo mu síce dalo slobodu v tom, že nemusel rozmýšľať nad tým, či má alebo nemá zaplatené účty. Či mu hrozí exekúcia a koľko dlhuje známym. Sú to položky, ktoré, ako sám hovorí, skoro vôbec nerieši. Bohatstvo mu však vzalo jeho prirodzenosť. "Ľudia sa na mňa začali pozerať ako na niekoho z inej planéty," Prinieslo mu to veľa nevýhod, s ktorými sa len veľmi ťažko stotožňoval. "Nesťažuj sa, nemáš právo, veď ti nič nechýba!" Podľa "obyčajných ľudí" je bohatstvo stav, keď nemáte právo na žiadne sťažnosti ani frustrácie, lebo ste bohatý.

Keď predal svoju firmu ako 24-ročný za sto miliónov dolárov, myslel si, že konečne bude mať čas užívať si život. Pocity, ktoré ho potom prenasledovali, zhrnul do štyroch bodov.

Moje ciele boli obyčajné, nepotreboval som na ich splnenie milióny


"Najzaujímavejšie bolo to, že som si bol vedomý svojich cieľov. ´Môžem robiť absolútne všetko,´povedal som si. Chcel som sa naučiť fotografovať ako profesionál. Učil som sa tancovať a variť thajské jedla. Iróniou však je, že moje ciele zrazu boli také, ktoré si nevyžadovali vysoké finančné náklady. Uvedomil som si, že to všetko som mohol robiť, aj keď som mal oveľa menej peňazí."

Spytujem si svedomie, keď míňam peniaze


"Keď míňam peniaze, cítim sa nesvoj. Neustále rozmýšľam nad bankovými účtami, či som peniaze investoval dobre. Komu som ich zveril. Ako som už spomínal, pochádzam z chudobnej rodiny. Rodičia ma učili nemíňaj viac, ako si schopný zarobiť. Teraz môžem míňať, koľko chcem, no hlava ma nepustí. Uvediem príklad. Rezervoval som si naozaj pekný a drahý hotel. Keď som si dával nápoje z hotelového minibaru, tak si hovorím: ´Nápoje v minibaroch sú predražené, návnada na klientov, úplná zlodejina´."

Všímajú si vás alebo vaše tučné konto?


"Ľudia na vás reagujú veľmi zvláštne, keď zistia, že máte peniaze. Môj učiteľ hry na gitaru začal s malým komentárom, ktorý sa čoskoro premenil na monológ o tom, ako bohatí využívajú a vykorisťujú robotnícku triedu. A ako som ho počúval, tak mi bolo viac a viac jasné, že som preňho iba obyčajný zbohatlík, ktorý má šťastie. Vôbec neskúmal, ako som sa k svojmu majetku dopracoval. Zrazu začnete skúmať ľudí vy, či vás majú radi preto, aký ste alebo preto, čo máte v peňaženke. Začnú vás obklopovať pôvabné ženy a vy neviete, či je to vďaka vám alebo vďaka vášmu bankovému kontu."

Budete sa nudiť a nikdy nebudete mať dosť


"Snažil som sa osvojiť a uvedomiť si veci, ktoré mi ponúkal život. Na začiatku to tak aj bolo. Uchvátený z toho, že letím v biznis triede. No potom som si na to zvykol, nebolo to ničím zvláštne a vrátil som sa k ekonomickej triede. Takáto adaptácia je veľmi nebezpečná. Pretože ak si môžete dopriať, čo vám príde na chuť, tak z dlhodobého hľadiska nebudete o nič šťastnejší a budete chcieť viac a viac. Myslím si, že to je jeden z dôvodov, prečo sa z niektorých boháčov stali kreténi. Ja to nechcem, preto častejšie cestujem autobusom."

Žite naplno a podľa svojich predstáv!


Bloger svoj príspevok uzatvára slovami: "Všetko je relatívne. Neberte peniaze ako alibi. Robte všetko na maximum, žite život podľa vlastných predstáv, potom získate tú pravú slobodu. Väčšina ľudí si totiž myslí, že viac peňazí ich urobí šťastnejšími. Keď tie peniaze získajú, zrazu zistia, že všetko je úplne inak a toto nemilé zistenie im môže spôsobiť vážnu životnú krízu."

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Keď myseľ neverí, čo oko vidí: Pozrite sa, ako funguje ilúzia
Pohľad milionárov, ktorý nám chýba, aby sme boli bohatí
Sedem finančných chýb novomanželov predtým, než prekroja tortu
Desať silných slov, ktoré efektívnejšie rozhýbu váš biznis
Experti hovoria: Toto je 20 najlepších pív na svete
Zvláštnosti, ktoré musíte poznať, keď podnikáte s Rusmi či Japoncami
Päť trikov, vďaka ktorým v tejto kaviarni trávia zákazníci dlhé hodiny
Toto je desať najlepších hotelov pre váš biznis

Komentáre